Senterpartiet kan sikre makten i halve Nord-Norge

Om to uker kan Senterpartiet sikre seg ordførerkjedene i halve Nord-Norge - på bekostning av Arbeiderpartiet.

Trygve Slagsvold Vedum på landsmøtet på Hamar tidligere i år. Partiet hans gjør det knallbra på siste måling. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix 

nyheter

VG: – Det er høy eller svært høy sannsynlighet for at Senterpartiet kaprer ordførervervet i 38 av 80 nordnorske kommuner, sier stipendiat i statsvitenskap Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø (UiT) til VG.

I dag har Sp «bare» elleve ordførere i Nordland, Troms og Finnmark.

Beregningene han har gjort for VG tar utgangspunkt i de seneste målingene for Nord-Norge, og de siste valgene i kommunene (se faktabokser under grafikken).

Ifølge beregningene fra UiT er dette kommuner Senterpartiet kan ta (modellen tar ikke høyde for lokale allianser og politiske uenigheter):

Svært høy sannsynlighet: Rødøy, Hattfjelldal, Loppa, Salangen, Karasjok, Leirfjord, Lurøy, Hasvik, Lavangen, Andøy, Skjervøy, Sørfold, Sør-Varanger, Grane, Vega, Gratangen, Beiarn, Flakstad, Steigen, Vevelstad, Måsøy, Kåfjord, Bardu og Sømna.

Høy sannsynlighet: Hemnes, Balsfjord, Alstahaug, Moskenes, Dønna, Brønnøy, Øksnes, Karlsøy, Tana, Meløy, Kvæfjord, Målselv, Ibestad, Nesna og Dyrøy.


Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling

Hver tredje Ap-velger er borte siden sist kommunevalg, ifølge en ny måling. Ap får en oppslutning på 21,5 prosent, mens Sp er like bak med hele 18,1 prosent.


Fakta om beregningene

Estimatene UiT har gjort tar utgangspunkt i de seneste målingene for Nord-Norge på fylkesnivå, der Senterpartiet ligger på 22 til 24 prosent.

Fremgangen er brutt ned lokalt med utgangspunkt i resultatene fra kommunevalget i 2015, og stortingsvalget i 2013.

– I et flerpartisystem gjør de politiske forhandlingene etter valget det vanskelig å forutsi hvem som får ordføreren, men oppslutning er normalt den viktigste faktoren og er derfor tungt vektlagt, sier Stein.

Han sier usikkerhet gjør at Sp også kan få flere eller færre ordførere og i andre kommuner. Stein skriver for tiden doktorgrad om den politiske utviklingen i Nord-Norge.

VG gjør oppmerksom på at Stein er partimedlem i Venstre og tidligere politiker for partiet.

– Store endringer i nord

Også valgforsker Johannes Berg ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo venter mange seire for Senterpartiet, dersom oppslutningen holder seg.

– Det ligger an til å skje store endringer i Nord-Norge.

Berg understreker at det er feilmarginer i slike beregninger og at mange lokale forhold og maktkamper kan påvirke ordførervalgene lokalt.

Beregningene er basert på overordnede tall, og tar ikke hensyn til lokale forhold som i Andøy kommune, der Sp fikk 57 prosent oppslutning på Vesterålen Onlines siste måling. Partiet har mobilisert stort mot flyttingen av Andøya flystasjon til Evenes.

– Enorm tillitserklæring

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum har de siste dagene vært på reise i Finnmark. Han er i Karasjok når VG viser ham de lovende tallene, etter et folkemøte med opphetede diskusjoner om reindrift og vindmøller. Møtet ble åpnet av lokallagsleder Lars Persen Gaup med en fremføring av bestefarens joik.

Kommunen der rundt 80 prosent av innbyggerne er samisktalende, står på listen over steder der det er «svært høy sannsynlighet» for at Sp kan få ordføreren.

Ifølge ordførerkandidat Toril Eriksen Balto fikk Sp flere nye medlemmer på folkemøtet, som tidligere har stemt på Arbeiderpartiet.

– Den var enormt lang, sier en nesten målløs Vedum når VG viser ham lista over kommuner partiet hans kan ha gode muligheter til å kapre.

– Jeg blir glad, og jeg føler også på en forpliktelse og et stort ansvar. Jeg vet at jeg som partileder må følge opp de som blir ordførere, og vi har en målsetting om tett kontakt mellom nasjonale og lokale nivåer i partiet. Hvis vi skulle få så mange ordførere er det en enorm tillitserklæring. Det vil være en stor endring, sier Vedum.


Kommentaren:

«Et Arbeiderparti’ og Høyre totalt på felgen, åpner for kombinasjoner vi aldri tidligere hadde tenkt over i tromsøpolitikken»

Hvem blir ordfører i Tromsø etter høstens valg? Svaret er ikke nødvendigvis så enkelt som man kanskje skulle tro, skriver Stig Jakobsen.


Lei Ap-dominans

Dagen før Karasjok-besøket, var han i Måsøy og møtte partiets eneste ordfører i Finnmark – Reidun Mortensen.

Det er langt mellom Sp-ordførerne i Troms og Finnmark i dag. Hennes nærmeste ordførerkollega sitter i Kåfjord i Troms, over 200 kilometer unna i luftlinje. I Finnmark er det Ap som har dominert.

– Jeg har følt litt på det, for jeg sitter i en del råd, blant annet Vest-Finnmark regionråd, der alt er veldig dominert av Ap, sier hun.

Nå håper hun det endrer seg. Folkemøtet med Vedum i Måsøy, med rundt 1400 innbyggere, trakk omtrent 60 tilhørere. Syv stykker meldte seg inn i partiet. Det er Mortensen storfornøyd med.

AKTIVE: Partileder Trygve Slagsvold Vedum og stortingsrepresentant Sandra Borch har brukt mye tid ute blant velgerne over hele Nord-Norge.  Foto: Terje Bringedal, VG

Utvikler fiskeripolitikk

Fiskeri er viktig i administrasjonssenteret Havøysund. Under folkemøtet der måtte Vedum svare på hva Senterpartiet vil gjøre for fiskere med sjarker. Det er også viktig i kystkommunen Nordkapp.

– Senterpartiet har ikke vært så stort i kystkommuner her, og har ikke hatt så mye fokus på fiskeripolitikk. Men nå blir det mer. Vi vil bygge opp et fiskeripolitisk nettverk, sier Tor Harald Mikkola, som er Sps ordførerkandidat i Nordkapp.

Mikkola har kjørt den tre timer lange turen bort for å delta på folkemøtet i Måsøy. Han mener Arbeiderpartiet har falt av lasset i nord:

– De må nok ta noen skritt tilbake og tenke seg om. Vi frykter ikke Ap lenger.

Dobbelt så mange lokallag

Spesielt i Finnmark har det skjedd store endringer for Senterpartiet siden forrige valg. I 2015 hadde de ni lokallag, og stilte liste i ni kommuner.

Nå har de 18 lokallag, og stiller liste alle stedene.

Nordkapp er Sps største lokallag Troms og Finnmark, med godt over 100 medlemmer. Spørsmålet om hvorvidt Nordkapp-halvøya med den populære turistattraksjonen Nordkapp-platået skal forbli regulert for privat næring, eller omreguleres til offentlige formål, har mobilisert stort for Sp og SV. Ap gikk inn for fortsatt regulering for privat næring.

Røde og blå friere

Beregningene VG presenterer anslår det som svært sannsynlig at Senterpartiet får ordførerjobben i Sør-Varanger kommune, der Kirkenes er kommunesenter. Men også her spiller lokale forhold inn:

Arbeiderpartiet er fortsatt stort, og Høyre har avvist samarbeid med Sp. Partiet er på kollisjonskurs med både Ap og Høyre når det kommer til gruvedrift i kommunen. Dermed kan de likevel bli sittende på sidelinjen etter valget.

I mange av kommunene der Sp nå ligger godt an, spesielt i Troms og Finnmark, har Ap vært dominerende. Sp kan dermed måtte samarbeide med andre partier, som Høyre, hvis de vil vippe dem av makten.

– Er det litt vanskelig med tanke på at dere har mobilisert stort på motstand mot fylkessammenslåing og Høyres politikk, Vedum?

– Lokalt er det lokale saker som er det avgjørende. Så det må man vurdere i hver enkelt kommune.

Alle Sps ordførere i Nordland har varaordfører fra Ap eller lokale lister. Men i Troms og Finnmark samarbeider Sp med Høyre flest steder.

– Hvis Sp ender opp med å samarbeide med Høyre enda flere steder, vil det føre til et linjeskifte?

– For den nasjonale politikken, nei, det gjør det ikke. Vi er jo den klareste opposisjonen til dagens regjering og den sentraliseringspolitikken de har ført, sier Vedum.


Debatt:

«I mange klimasaker der Sp og MDG står mot hverandre er det Sp som står på klimaets side»

Er det virkelig dårlig klimapolitikk å legge til rette for at folk kan bo i Nord-Norge og utenfor storbyene, slik Stig Jakobsen påstår med store utropstegn i iTromsø, spør nestleder i Senterpartiet.


– Endrer Aps rolle i politikken

For Berg ved Institutt for samfunnsforskning er det særlig ett forhold som gjør at han tror på en solid vekst i antall ordførere for Senterpartiet:

– Allerede ved stortingsvalget i 2017 så vi en sammenheng mellom oppslutningen til Ap og Sp. Der Ap i utgangspunktet hadde stor oppslutning gikk også Sp mest fram i valget, ofte på bekostning av Ap.

Nå vokser Sp på meningsmålingene mens Ap går kraftig tilbake.

– Det som skjer nå er veldig dramatisk for Ap og det endrer partiets status i norsk politikk. Ap blir mer et vanlig parti, ikke et selvsagt styringsparti, sier Berg.

– Hva skyldes Senterpartiets fremgang?

– Senterpartiet har vært mye tydeligere enn Ap i sin motstand mot regjeringens reformer, blant annet av kommunestrukturen og politiet. Arbeiderpartiet har også sittet med makten i lang tid flere steder i Nord-Norge, sier Berg.


Kommentaren:

Norges minst miljøvennlige parti

Sannheten Sp forsøker å gå stille i dørene om.


Sp-rakett

Senterpartiet har steget kraftig på de nasjonale målingene det siste året, fra ti prosent oppslutning i september 2018.

Et snitt av elleve målinger fra 21. juli til 25. august gir Senterpartiet 14,8 prosent oppslutning. De er nå tredje største parti etter Ap og H og nesten dobbelt så store som nestemann på lista, Frp, med 7,9 prosent i snitt.

– Senterpartiet står sterkt i de små kommunene. Så selv om oppslutningen totalt i landet har vært relativt lav, kan de sikre seg ordførervervet i mange små kommuner, sier statsviter og forsker ved Institutt for samfunnsforskning Jo Saglie til VG.

Sp kan også havne på vippen i nesten alle fylkesting landet rundt. Vedum har ikke villet gi noen føringer på hvem Sp skal samarbeide med lokalt eller på fylkesnivå.

OPTIMIST: Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran, her fra Arbeiderpartiets landsmøte i april. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix  Foto: Pedersen, Terje

Ap: – Vil samarbeide

Arbeiderparti-nestleder Bjørnar Skjæran er selv fra Lurøy i Nordland, der han var ordfører fra 2011 til 2015. I dag holdes kommunens viktigste verv av Senterpartiet. Ifølge beregningen gjort på UiT er det svært sannsynlig at det fortsetter slik.

– Meningsmålingene viser ikke Ap der vi ønsker å være. Vi driver nå intensiv valgkamp med dyktige ordførerkandidater fram mot valget, og er optimistiske, sier Skjæran.

– Om Sp går mye fram fra forrige valg, vil de få flere ordførere enn de har i dag. Vår ambisjon er likevel å være ordførerpartiet også etter valget, sier Skjæran, som gjerne vil samarbeide med Sp lokalt.

– Det er en dårlig oppskrift å slippe høyresiden til. Vi har vært veldig tydelige fra partiledelsen på at vi ønsker så mange rødgrønne samarbeid som mulig, sier Skjæran.