Kan bli opp mot 23 grader i løpet av dagen

Et høytrykk øst i Europa gir et blaff av varme i Tromsø.

VARME: Om prognosene treffer, får vi et gjensyn med sommervarmen torsdag. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Mange var nok skeptiske da Vervarslinga for Nord-Norge i begynnelsen av uka meldte opp mot 23 grader inn mot helga i Tromsø.

– Det blir hvert fall opp mot den temperaturen i dag. Det er litt avhengig av hvor mye sol som slipper til gjennom skydekket. I hvert fall ligger vi på rundt 20 grader, så vil dagen vise hvor langt over vi kommer. Det er allerede 18 grader her oppe ved Vervarslinga, og klokken er bare 08.00, sier vakthavende meteorolog Pernille Borander ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Hun forteller at et nedbørsområde nord i Nordland gjør temperaturen usikker.

– Det er litt skyer derfra som har strukket seg nordover og opp til oss. Det ser imidlertid ut som vi får perioder med sol i dag, forklarer Borander.


Rypebestanden i Troms er svakere enn ventet

Det ligger an til en dårlig rypesesong.


Venter regn fredag

Ifølge meteorologen er det sjelden kost med såpass høy temperatur helt i slutten av august.

– Men hvordan august ser ut, er litt forskjellig fra år til år. Varmen vi nå får skyldes et høytrykk øst i Europa som har presset varme luftmasser nordover, men det er dessverre en kortvarig greie. Det dreier seg om dagen i dag. I løpet av morgendagen vil den varme lufta fortsette videre nordover, sier hun, og fortsetter:

– Starten av fredag kan bli ganske varm, så vil det nok bli kjøligere utover dagen.

Fredag vil i tillegg nedbørsområdet som i dag ligger over Nordland flytte seg innover Troms.

– Det blir litt regn, men det ser ut som at det vil passere i løpet av formiddagen. Ut på ettermiddagen er det ventet oppholdsvær. Likevel går vi nå inn i en mer lavtrykksdominert periode. Det været vi har nå er kun et blaff med varme og opphold, sier Borander.


Stenger brua for biltrafikk lørdag kveld

I forbindelse med nattevandringen under bærekraftsdagene stenger Tromsøbrua for biltrafikk lørdag kveld.


Håper på godt nattevandringsvær

Til helga er det også ventet spredt regn.

– Forhåpentlig blir det bedre ut på lørdagskvelden. Da arranges det jo nattevandring opp Sherpa-trappa til støtte for FNs klimamål. Om prognosene stemmer, vil regnet gi seg på formiddagen, så det er bare å krysse fingrene, forteller meteorologen.

Dersom du har tenkt deg opp til Fjellstua lørdag kveld, anbefaler Borander varm genser og kakao i sekken.

– Det blir mellom 12 og 14 grader, men temperaturen vil gå noe ned. Det blir ikke varmere enn 12 grader sent lørdag kveld.

Søndag skal ifølge Borander bli bedre.

– Da blir det stort sett oppholdsvær og det kan kanskje bli litt varmere enn lørdag. Muligens er vi oppe på 16-18 grader hvis vi er heldige.