Tyske Tobias (33) og Martin (36) besøkte Polaria hver dag i ferien

Turistene Martin Lengdobler-Kubald (36) og ektemannen Tobias Kubald (33) er over gjennomsnittet interessert i selene på Polaria.

Faste besøkende: Tyske Martin Lengdobler-Kubald (til venstre) og Tobias Kubald er nesten like fast inventar på Polaria som storkobben Bella og de andre selene. De besøker Polaria minst en gang om dagen når de er på besøk. 

nyheter

– Det hender seg at turister er innom flere ganger i løpet av ferien, men ikke hver dag sånn som dette, sier marinbiolog ved Polaria, Espen Rafter.

Han har tatt med Martin og Tobias for å hilse på Polaria-direktør Anne Grete Johansen. Etter å ha hatt besøk av de tyske turistene hver dag, har de blitt godt kjent med de to selentusiastene.


Betalte 200.000 for operasjon etter at fastlegene ikke tok ryggproblemene alvorlig:

Mandag var seltrener Stine (29) tilbake på jobb etter smertehelvetet

Ett år etter en risikabel ryggoperasjon hadde Stine Fiskaa sin første arbeidsdag sammen med selene på Polaria mandag.


Har kjøpt årskort

I løpet av de fem siste årene har Martin og Tobias vært i Tromsø fire ganger. De har stort sett vært her ti dager av gangen, og mye av tiden har blitt tilbrakt sammen med storkobbene Bella og Mai San og steinkobbene Loffen og Lyra på Polaria.

De har nemlig kjøpt årskort for å kunne besøke dem så ofte som de vil. Noen ganger har det også blitt to ganger om dagen, forteller de.

– For de ansatte her på Polaria er det kanskje spesielt at turister kjøper årskort, men det er enda mer spesielt for oss å få komme hit hver dag. Vi tar med oss opplevelsene vi får her hjem, og det hjelper oss å slappe mer av, sier Tobias, før Martin skyter inn:

– Nå blir vi litt sentimentale her.


Polaria ønsker seg fisk fra Svalbard

Polaria søker Mattilsynet om dispensasjon for innførsel av levende fisk fra Svalbard til akvariene.


Forelsket i Tromsø – og selene

De havnet litt tilfeldig i Tromsø første gang, da Skandinavia lokket, og billettene var billigst til Tromsø. Siden den gangen, høsten 2014, har de kommet tilbake gang etter gang.

– Vi forelsket oss i plassen og i muligheten til å være så nær selene, sier Martin.

MATING: Dette er andre gang de tyske turistene mater selene, men de besøker dem hver dag, og er faddere for flere av selene.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

De setter stor pris på å kunne få være så nær selene uten at det er glass imellom. Den tilbakemeldinga har direktør Johansen fått fra andre også.

– Vi gjorde undersøkelser på dette i fjor, og da var det mange som sa at muligheten til å komme nært uten glass, komme inn til dem og kysse dem, utgjorde forskjellen mellom Polaria og andre, sier hun.

– Andre gang vi var i Tromsø ble vi fadder for to av selene. Vi får så mye ut av dette, at vi ville gjøre noe tilbake, forklarer Martin.

Den gang ble de fadder for Mai San og Loffen. Nå er de fadder for Lyra, og skal også bli det for Mai San igjen.


Denne appen skal gjøre museumsbesøket morsommere for barn

Polaria er blant 27 norske attraksjoner som har tatt i bruk reiseguide-appen.


Vil flytte til byen

Gjennom Polarias fadderordning betaler man for å få være fadder for selene.

– Espen brukte en time av arbeidsdagen sin på å vise oss «behind the scenes», og fortalte om hvordan de jobber, med treningen, matingen og hvor fisken kommer fra. Det var fantastisk, sier Martin.

– Jo mer du lærer om det, desto mer knyttet blir du til selene. Andre gang vi var her visste vi hva de ulike selene heter. Det føles mer personlig, istemmer Tobias.

Lørdag dro de tilbake til Bayern i Tyskland, men håper å komme tilbake i løpet av det neste året. De har jo tross alt årskort på Polaria.

På sikt vurderer de å flytte til Tromsø. Men de bedyrer at om de flytter hit, vil de ikke besøke selene hver eneste dag som de gjør nå når de er på besøk.

– Da blir det kanskje bare et par ganger i uka.