I kveld er det endelige valgresultatet klart

Etter klokken 18.00 tirsdag vil det endelige valgresultatet for Tromsø være klart.

PROSJEKTLEDER: Elisabet Aaraas har vært leder for prosjektgruppa for kommunevalget. Foto: Tromsø kommune 

nyheter

Valgresultatet for kommunevalget 2019 er i all hovedsak ferdig allerede per nå – om man ser på mandatfordeling mellom de forskjellige partiene.


Rødt-Bendik frykter ikke å bli skviset ut: – Jeg har et veldig godt forhold til Senterpartiet

Etter mannefallet fra seks til to mandater i kommunestyret utelukker ikke Rødt samarbeid med Tromsøs valgvinner, Senterpartiet.


Det er imidlertid langt fra klart hvem som vil sitte på de 43 politikerstolene i kommunestyret.

Det er langt fra gitt at det er de øverste navnene på partienes lister som vil kunne ta plass i kommunestyresalen i oktober når det nye kommunestyret skal konstituere seg.

Klart tirsdag kveld

Dette vil først bli klart i løpet av tirsdagskvelden. Da vil vi få vite hvem som har fått flest personkryss (eller kumuleringer) og hvem som har fått flest såkalte slengere (at enkeltkandidater er ført opp på andre partilister enn sine egne). Har en kandidat fått flere kryss eller slengere enn kandidater lenger opp på lista så vil den mest populære få plassen i kommunestyret.


Han ledet Rødt til et historisk brakvalg, men nå kan Jens Ingvald ryke ut av kommunestyret: – Må sende inn søknad om pensjon til Nav

Rødts elendige valgresultat i Tromsø reduserer partiet fra seks til to mandater. Partiveteran Jens Ingvald Olsen er ikke blant disse.


– Klokka seks skal valgstyret samles for å godkjenne og forkaste stemmer. Deretter skal de formelt signere møteboka med det endelige valgresultatet, sier Elisabet Aaraas, prosjektleder for valggruppa for kommunevalget.

Forhåndsstemmer ikke talt

Valgurnene fra de forskjellige valgkretsene ble talt opp mandag kveld, og det samme skjedde med forhåndsstemmene som ble avgitt i Tromsø.

Det er imidlertid stemmesedler som ennå ikke er tatt med i tellingen.


De politiske kaffemøtene er i gang: – Nå blir det kamp om posisjoner og rollefordelinger

Det er fortsatt usikkert når de formelle forhandlingene skal starte, men ordførerkandidatene skal drikke mye kaffe de neste dagene.


– Det er kommet inn stemmer som tromsøværinger har avgitt på forhånd i andre kommuner. De skal først telles opp etter klokken 17 i dag, sier Aaraas.

Kan påvirke valgresultatet

Disse stemmene har med andre ord ikke inngått i resultatet som ble presentert mandag kveld.

Hvor mange stemmer det er snakk om, eller hvorvidt disse vil kunne påvirke valgresultatet i Tromsø kan ikke Aaraas si noe om.


Kommentaren

Politikk er jaggu ikke kjedelig

Norsk politikk anno 2019 er iallfall ikke kjedelig og forutsigbart. Ei heller i Tromsø.


– Vi har ikke anledning til å telle disse stemmene før klokken 17, det er valgloven som setter denne begrensningen, sier hun.

Når det formelle valgresultatet er godkjent og formelt signert av leder for valgstyret skal fylkeskommunen kvalitetssikre det hele.

– Valget i samtlige kommuner i Troms og Finnmark skal kontrolltelles av fylkeskommunen, og deretter vil valget være ferdig, sier Aaraas.