Audun Rikardsen kåret til Årets forskningsformidler: – Viktig å forenkle for å nå fram med budskapet

UiT-professor i marin biologi, Audun Rikardsen, fikk Forskningsrådets formidlingspris og 500.000 kroner overrakt av utdanningsminister Iselin Nybø (V).

PRISVINNER: Audun Rikardsen tar i bruk naturfotografi for å formidle forskning på en måte som engasjerer folk.  Foto: Privat

nyheter

– Jeg har vunnet flere priser tidligere, men dette er den jeg verdsetter høyest. Forskning har liten betydning hvis den ikke formidles til vanlige folk og derfor er nettopp formidling noe av det viktigste man gjør som forsker, sier Audun Rikardsen til iTromsø.

Tirsdag ble UiT-professoren tildelt prisen som Årets forskningsformidler og får med seg en halv million kroner. Ifølge en pressemelding fra Forskningsrådet er prisvinneren en forsker som jobber med aktuelle tema i samfunnsdebatten, som bruk og fordeling av naturressurser og med marin forsøpling. Juryen fremholder at Rikardsen når lengre enn de fleste med sin forskningsformidling på grunn av en unik entusiasme og fortellerglede som strekker seg langt ut over hans anerkjennelse som naturfotograf.


Facebook sensurerte prisvinnende naturfoto:

– Rett og slett patetisk

Audun Rikardsens vinnerbilde av en død sjøfugl ble sensurert på Facebook. Det provoserer den prisvinnende naturfotografen.


Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) mener gode forskningsformidlere er viktig både for politikere og for å sikre folks tillit til forskningsresultater.

– Vi trenger kunnskap for en opplyst debatt og for å ta gode beslutninger. Det skal Forskningsrådets formidlingspris inspirere til, og jeg vil gratulere Audun Rikardsen med tildelingen. Forskningsrådets undersøkelser viser at syv av ti nordmenn har stor tillit til forskning. Forskere som formidler så godt som Rikardsen er viktige både for politikere som skal fatte gode vedtak og for å sikre fortsatt høy tillit til forskningsresultater blant folk flest, sier Iselin Nybø (V) i en pressemelding fra Forskningsrådet.

Tidligere vinnere er blant annet Bjørn Samset, Anine Kierulf og Frank Aarebrot.

– Viktig å forenkle

Rikardsen mener at en god formidler er en som viser engasjement for fagfeltet sitt og som klarer å vise at det man holder på med er spennende.

– I tillegg er det viktig at man klarer å forenkle forskningen for å nå fram med budskapet, sier han.


Audun ble premiert i «naturfotografenes Oscar» for dette bildet

Audun Rikardsen har fått utmerkelsen «Highly Commended» i fotokonkurransen Wildlife Photographer of the Year – for fjerde gang på fem år.


De færreste forskere er så gode fotografer som Rikardsen, ei heller har de et fagfelt som egner seg så godt til å ta bilder av. Han er ikke i tvil om at det er vekselvirkningen mellom fag og foto som har æren for suksessen.

PREMIEBILDET: Med dette bildet fikk Audun Rikardsen utmerkelse i konkurransen Wildlife Photographer of the Year i 2018.  Foto: Audun Rikardsen

– På den ene siden tar jeg bedre bilder fordi jeg har kunnskap om dyrene jeg tar bilder av, og på den andre siden kan også bildene brukes til å formidle forskningen min, sier han og legger til:

– Man må ikke nødvendigvis ha visuelle hjelpemidler for å formidle forskningen sin, men man selger saken bedre hvis man har det.