– Norge topper selvmordsstatistikken. Det viser at det ikke blir gjort nok for psykisk helse

Verdensdagen for psykisk helse ble markert i Tromsø.

DELTE INFORMASJON OG ERFARINGER: Eva Gran i Landsforeningen for Pårørende innen psykisk helse delte sine erfaringer og informasjon til forbipasserende i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. Her er det Kristine Hals som får utdelt en brosjyre.   Foto: Marianne Lein Moe

nyheter

Verdensdagen for psykisk helse har vært markert 10. oktober siden 1992 over hele verden for å fremme økt bevissthet.


Kommentar:

Trenger vi virkelig en verdensdag for psykisk helse?

I dag er det verdensdagen for psykisk helse. Hele kalenderen bugner året rundt over av slike dager, egne dager for å gi forskjellige tema ekstra og, undertiden sårt tiltrengt, oppmerksomhet.


– Norge topper selvmordsstatistikken. Det viser at det ikke gjøres nok. Psykisk helse har vært nedprioritert både på sykehuset og i samfunnet for øvrig, og det er derfor viktig å sette søkelyset på det. Vi er ikke så synlige ellers, og det er mange hensyn som må tas. Det er ikke noe som er lett å stå fram med, verken for dem som er syke eller for oss pårørende, sier Eva Gran, nestleder i Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP).

Hun var pårørende til sin psykisk syke sønn i 30 år, før han tok livet sitt for seks år siden.

– Ikke i mål

Gran tror sønnen ville satt pris på at moren jobbet for å skape bevissthet.

– Han ville sagt «kjempebra, mamma». Det er jeg sikker på. Man trenger å føle at de kan snakke åpent om temaet og da hjelper det å være synlig, En sånn dag som dette kan være med å vise det brede tilbudet som finnes der ute, sier Gran og fortsetter:

– Selv om ting forandrer seg i positiv retning, er vi ikke i mål. Det er mye som fortsatt må gjøres.

LÆRTE NOE: Psykologistudentene Marie Forfang og Tora Kaspersen besøkte Tone Holmen og Randi Johansen i Kirkens SOS på deres stand. – Vi har alle lært noe, sier Holmen.  Foto: Marianne Lein Moe

En av dem som besøkte standen til LPP var Kristine Hals. Hun ønsker en økt bevisstgjøring rundt problematikken velkommen.

– Psykisk helse er like viktig som fysisk helse, og det er viktig at man snakker og informerer om det, sier Hals.


UNN-ledere krever at psykisk helsevern prioriteres

UNN-ledere krever at UNN HF prioriterer psykisk helsevern.


Lavterskeltilbud

De tidligere årene har dagen vært markert med stands på Jekta. Denne gang ble det i sentrum.

– Vi ønsker å møte så mange mennesker som mulig. Det føler jeg vi har gjort her i dag, sier Mari Pedersen, ruskonsulent ved Losen lavterskelsenter som sto bak arrangementet.


Kirkens SOS får 600.000 kroner til husleie: – Vi er rørt, lettet og glad

Sparebankstiftelsen skal betale husleien til Kirkens SOS i to år.


Hun opplever at det fortsatt er mye stigma rundt psykisk helse og rus.

KOMMUNENS TILBUD: Linda Gamnes, Christine Lorentzen, Mari Pedersen og Ellen Marie Nilsen jobber ved Losen Lavterskelsenter som arrangerte dagen.  Foto: Marianne Lein Moe

– Mange vet ikke at vi finnes. Vi er et lavterskeltilbud både for psykisk syke og pårørende og man kan komme inn til oss «rett fra gata», sier Pedersen.