Per-Willy (Frp) ut mot Ikeas julekolleksjon «Vinterfest»: – Fremstår som en politisk korrekthet

I et Facebook-innlegg langer Frp-politiker Per-Willy Amundsen ut mot Ikea på grunn av deres produktnavn «Vinterfest». «Svensk politisk korrekthet kjenner ingen grenser, den bør snarest få offisiell status som parodi på seg selv», skriver han.

FACEBOOK: Per-Willy Amundsen (Frp) går ut mot Ikeas jule-produktnavn. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix 

nyheter

På sin offisielle Facebook-side skriver Amundsen at han ikke vil bruke en krone på Ikea før jul, fordi de omtaler flere av juleproduktene sine under produktnavnet «Vinterfest»:

«Som folk flest gleder jeg meg til å feire en tradisjonell norsk jul. Men det gjør ikke IKEA. De inviterer oss til å pynte til såkalt «vinterfest». Svensk politisk korrekthet kjenner ingen grenser, den bør snarest få offisiell status som parodi på seg selv. Ikke en krone fra oss blir brukt på IKEA før jul. Hva med deg, holder du «vinterfest» eller skal du feire jul i desember?»


Fra sidelinja

Islamofobi på norsk?


– Nisserød er sosialist-farge

Post: Dette skriver Amundsen om Ikeas bruk av produktnavnet «Vinterfest». Skjermdump 

Der får han støtte fra mange av sine følgere. «Da er min tur til IKEA herved avlyst. God jul.», skriver en. «Heter det vinterfest nå og ikke jul. E de redde for å miste kunder. Heter jul her», skriver en annen.


Kommentar:

Slapp bare helt av, Per-Willy. Det blir jul i år også.

Fremskrittspartiets øverste mann i Troms er bekymret på julefeiringens vegne. Her skal ikke noen svenske tilstander få ødelegge julekosen vår. Det handler om integrering, skriver Egon Holstad.


«Helt vanvittig. Snakk om å utslette seg selv, hva tror de egentlig at de tjener på å bli identitetsløs ... for noe teit» og «Rødt er nissens farge. Og sosialistenes farge. Tilfeldig? NEPE!!!!!», er andre kommentarer.

– Jeg blir ikke voldsomt sint og fortørnet av dette, men denne posten er en påpekning av det som fremstår som litt spesielt, nemlig at samtlige juleartikler i det nye sortimentet til jul hos Ikea, har fått navnet «Vinterfest». Det er lett å koble det med en politisk korrekthet om at man ikke skal bruke begrepet jul, men omtaler det som vinterfest, sier Amundsen til iTromsø.


Reagerer kraftig på Facebook-post om tiåring: – Beklager at vi har sånne politikere

Per-Willy Amundsens (Frp) Facebook-post om et brev som et ti år gammelt barn har sendt til Stortinget, skaper storm.


Stort engasjement på Facebook

IKEA: Dette er skjermdump fra Ikeas nettsider som viser deres jule- og vinterprodukter. Skjermdump 

På Ikeas nettsider får man imidlertid 472 treff på produkter om man søker «jul». Under produktsiden «Jul på Ikea» finner man titlene «Inviter julen inn», «Et bord dekket til jul», «Julestjerner og lysestaker», «Myke tekstiler til vintersesongen» og «I julen er det lov å kose seg litt ekstra».

– Jeg har ikke hevdet at de ikke bruker «jul», men det er en glidende overgang når man ser at de velger å bruke andre begrep, som «Stråla» og «Vinterfest», sier han.

– Dette er en interessant diskusjon, som også har oppstått i Danmark og Sverige etter lanseringen, som handler om bakgrunn av dette navnevalget. Det fremstår som en politisk korrekthet.

Amundsens innlegg har skapt stort engasjement på Facebook, og har i skrivende stund over 1.000 reaksjoner og 1.300 kommentarer. Innlegget er delt 149 ganger.


Kommentaren:

Har du hørt den om harstadværingen som klagde på at Facebook ville nekte ham å promotere en voldsdømt rasist?

Hva med den om han som ville bombe Iran og lage norske asylmottak i Afrika? Ja, det høres virkelig ut som oppspillet til en særdeles dårlig vits. Dessverre er det et langt mer alvorlig bakteppe enn som så.


Inviter julen inn: Et søk på «jul» på Ikeas nettsider gir 472 treff. Skjermdump 

Mange setter også hardt mot hardt:

«Himmel og hav. Produktnavnene brukes jo på samtlige Ikea over hele verden, uavhengig av språk og religion! På den norske siden går det helt klart fram at det er JUL! Det nevnte stygge plastjuletreet står dessuten beskrevet som et juletre, noe du helt sikkert har sett selv. Du prøver å lage en storm i et vannglass her, og har dessverre en fanskare som kjøper det», skriver en, mens en annen stemmer i: «Det er navnet på kolleksjonen. De skriver masse om jul. De har en egen kategori kalt julepynt til og med. Dette er bare svada.».

– Jula engasjerer, og det er bra. Men jeg skulle ønske saklighetsnivået var høyere, sier Amundsen.


Per-Willy Amundsen om Frp-boikotter: – Opplever at mediene ikke er på vår side

Etter nesten ett år med boikott, snakker nå Amundsen igjen med avisa iTromsø.


Viser til Resett

I kommentarfeltet linker Amundsen selv opp til Resett.no-artikkelen «Ikea avlyser «julehandelen» – tilbyr vintervarer» som svar til dem som er kritiske til hans uttalelser.

På spørsmål fra Resett om hvorfor Ikea «har kuttet ut begrepet «jul» og erstattet det med «vinter»», svarer den svenske varehuskjeden at de ønsker å være relevante for kundene gjennom en lengre periode enn bare noen få uker i desember.

Amundsen synes begrunnelsen er merkelig, og lurer på hvor mange julenisser, adventsstjerner, og andre typiske advents- eller juleprodukter Ikea venter å selge i januar og februar.

– Jeg tror ikke det er all verden, sier han.


Per-Willy Amundsen har avsluttet boikott av iTromsø

Fra januar til desember 2018 har stortingspolitiker Per-Willy Amundsen (Frp) boikottet iTromsø.


– Handler ikke om fremmedfrykt

I kommentarfeltet er det flere som viser til at posten bidrar til å hisse opp fremmedfrykten.

– Er dette med på å nøre opp under fremmedfrykt?

– Det tror jeg overhodet ikke. Jeg ser noen trekker den parallellen, men jeg mener at det er irrelevant, av flere grunner. Dette handler ikke om noen spesiell gruppe, men handler om at man i stadig større grad er forsiktig med å bruke kulturelle markører, fordi noen kan oppleve dem som ekskluderende, sier han.

Amundsen mener at det er innafor å ta opp hvor grensa går for hvordan man skal tilpasse seg kulturelle uttrykk.

– Jeg mener at dette (Ikeas navnevalg, journ.anm.) er en feilvurdering. Derimot mener jeg at det er viktig at man er tydelig på tradisjoner, kultur og kulturbærere. Det er integreringspolitikk.