Mer snø i dag enn det har vært på nesten ti år

Lørdag morgen ble det målt 48 centimeter med snø oppe ved målestatsjonen hos Vervarslinga på toppen av øya. Så mye snø er det slett ikke vanlig at vi har på denne tiden av året.

KAMPEN MOT «KONG VINTER»: Øystein Dragland bruker alle hjelpemidler i kampen mot «Kong Vinter», både snøfreser, spade og skuff. For ham er det viktig å måke vekk snøen umiddelbart. Foto: Tor Andre Markussen 

nyheter

– I dag er det mer snø enn det har vært på nesten ti år, melder meteorologikonsulent Jan Erik Killengreen ved Meteorologisk institutt.

– Vi målte 48 centimeter med snø i dag, og det vil komme ytterligere snøbyger utover dagen. Jeg gikk gjennom statistikken tilbake til 2010 og finner ingen år som har høyere centimeter på denne dagen, forteller Killengreen.

48 CENTIMETER MED SNØ I DAG: Meteorologikonsulent Jan Erik Killengreen ved Meteorologisk institutt forteller at de målte 48 centimeter på snøstaven i dag. Foto: Tor Andre Markussen 

Målingene tilbake til 2010 viser at det bare var årene 2017, 2014, 2013, 2012 og 2010 som hadde snø på denne dagen. De øvrigene årene var det ingen snø. Året med mest snø, bortsett fra i år, var 2017 med 31 centimeter.


Video:

Se den dramatiske videoen der vogntoget kommer seilende mot Johan (54): – Det holdt på å gå tre menneskeliv

Johan Håvard Staff har fått summet seg, men er glad for at nevøen og han selv fortsatt er i live etter en ekkel hendelse torsdag morgen.


Ingen mildvær de neste dagene

Meteorolog Trond Lien forteller at det ikke blir mildvær de neste ti dagene.

– Jeg er relativt sikker på at det ikke kommer noe mildvær de nærmeste ti dagene. Derimot kan jeg ikke være 100 prosent sikker, sier Lien og fortsetter.

– I natt kan det komme noen snøbyger, men tiden fremover vil være roligere sammenlignet med den snøperioden vi nå har vært inne i, forteller Lien til iTromsø.

INGEN MILDVÆR DE NESTE TI DAGENE: Meterolog Trond Lien sier at det kommer mer snø i natt, og at det ikke blir mildvær de neste ti dagene. 8Foto: Tor Andre Markussen 

Grunnen til at det er mer snø nå enn det har vært tidligere år, kan ikke Lien gi noe konkret svar på.

– Været varierer og det er rene tilfeldigheter som avgjør dette, påpeker han.


Gratis utlån av vinterutstyr på Turbo:

Med ny nettløsning kan du sjekke hva som er ledig

Tirsdag åpner Turbo dørene i lokalet på rådhuset og står klare til å låne bort vinterutstyr gratis til kommunens innbyggere.


Kampen mot «Kong Vinter»

I Henrik Wergelands vei var Øystein Dragland i fullt måkearbeid utenfor huset sitt lørdag formiddag.

– Det er viktig å fjerne snøen med engang, og i dag er det perfekt måkevær, sier Dragland.

Han er godt forberedt på vinteren med snøfreser, spade og snøskuff.

– I kampen mot «Kong Vinter» blir alle verktøy tatt i bruk, forteller Dragland og ler.


Senterpartiet sier nei til piggdekkavgift – dermed glipper flertallet til posisjonen

Ap, SV og MDG må søke støtte hos opposisjonen for å få flertall for piggdekkavgift – mangler fire stemmer for å få flertall.


Naboen Dag Eivind Opstad nøyer seg med spade og mener dette gir god trim.

– For meg er det helt greit å måke med spade. Jeg har måket innkjørselen i 25 år og anser det som god trim, forklarer Opstad til iTromsø.

– GOD TRIM: Dag Eivind Opstad har måket oppkjørselen til huset i 25 år. Han har ikke fres, og forteller at måkingen er god trim. Foto: Tor Andre Markussen 

Godt over halvmeteren med snø

Da iTromsø snakket med Vervarslinga søndag formiddag, kunne de melde om at snømengden ved målestaven hadde vokst siden lørdagen.

– I dag tidlig ble det målt en snødybde på 56 centimeter, forteller vakthavende meteorolog, Sjur Wergeland.

Han forteller at det ble registrert hele 17 centimeter med nedbør fra lørdag til søndag morgen.

– Men snøen som har kommet i løpet av det siste døgnet har vært litt våt og tung, påpeker Wergeland, som forklaring på hvorfor den totale snødybden ikke er enda større.