For 97 år siden kom snøen tidligere, men tirsdag satte Tromsø snørekord

Aldri har det vært registrert like stor snødybde på samme tidspunkt, men i 1922 hadde Tromsø faktisk mer snø allerede i oktober.

Statsmeteorolog Eirik Mikal Samuelsen forteller at det kun hadde kommet 3 centimeter snø i Tromsø på samme tidspunkt under rekordvinteren 1996/1997.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Dr. Eirik Mikal Samuelsen jobber som forsker og statsmeteorolog ved Meteorologisk Institutt i Tromsø, samt på UiT. Tirsdag kan melder han om rekordmengder med snø på sin egen værblogg.

Med 69 centimeters snødybde på Vervarslinga tirsdag, er det kun i 1922 det har vært registrert høyere snødybde så tidlig på høsten. For 97 år siden ble det nemlig registrert 83 centimeter med snø allerede 29. oktober.


– Svært uvanlig med så mye snø så tidlig om høsten

Synes du at snømengdene som har lavet ned de siste dagene fremstår som store? Da har du helt rett – så mye snø faller svært sjelden så tidlig om vinteren.


– På datoen 5. november 1922 hadde allikevel snødybden minket til under 69 centimeter, så på denne datoen har det faktisk aldri vært registrert så mye snø, sier Samuelsen.

– Hvorfor er det så mye snø akkurat nå?

– Det er kalde luftmasser over oss, og når det stiger varme opp fra sjøen dannes det ganske kraftige snøbyger. Med nordvestlig vindretning kommer bygene innover kysten hit til Tromsø, og topografien gjør mye av snøen stopper i fjellene lenger innover, sier han.

Det skal ifølge værprognosene holde seg kaldt til midten av november, men det verste snøværet kan være over, ifølge Samuelsen.

– Det vil bli noen byger i onsdag, men det vil gi seg utover morgendagen, før det blir kaldt og klart vår.


Derfor snør det så mye i Tromsø – og noen bydeler er mer utsatt enn andre

«Hvorfor?», har du kanskje oppgitt tenkt i det du åpner ytterdøra en travel morgen og blir stående å stirre på en igjenmåket innkjørsel. Meteorologen gir deg svaret.


I rekordvinteren 1996/1997, da det ble målt 240 centimeter snødybde på det meste, var det kun kommet 3 centimeter snø 5. november.

– Den gang kom det spesielt mye snø i april, i tillegg til en god dose i januar, sier statsmeteorologen.

Tromsøværingen Samuelsen husker også vinteren i 1995 spesielt godt.

– Jeg husker at jeg grynnet skikkelig i snøen på Sør-Tromsøya. Allerede 21. november var snødybden på 108 centimeter den vinteren.