Facebook-gruppe mot «dødstrailere» fikk 30.000 medlemmer på én uke: – Vi vil legge press på politikerne

Engasjementet mot dårlig skodde vogntog er stort, og diskusjonen raser i ny Facebook-gruppe.

UTFORDRENDE VINTERFØRE: Mange vogntog har fått problemer på glatte veier i Tromsø og omegn de siste ukene. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Lørdag i forrige uke fortvilte Håkon Haug Enga over en ny runde trafikkuhell, der utenlandske vogntog hadde problemer på vinterveiene. Balsfjordingen opprettet derfor Facebook-gruppa «Stopp dødstrailerne på norske vinterveier!» sammen med kona.

– Jeg fikk nok av ulykkene som hadde vært. Nå må man prøve å få satte dette problemet på dagsordenen, sier Enga.

Seks dager senere har over 31.000 mennesker meldt seg inn i Facebook-gruppa, der folk kan dele erfaringer og nyheter som involverer dårlig skodde vogntog på nordnorske veier.

– Det har tatt helt av, men jeg skjønner at dette vekker følelser hos folk. Jeg hadde ikke trodd at engasjementet var så stort, men det er jo mange som ferdes på våre veier, og berøres av problemstillingen, sier Enga om responsen.


Har kontrollert flere biler i år enn i fjor – men færre har fått reaksjoner

I løpet av den første vintermåneden har Statens vegvesen kontrollert 842 kjøretøy i region nord. Det er flere enn samme måned i fjor, men færre har fått reaksjoner.


Vil legge press på politikerne

KREVER TILTAK MOT VOGNTOG: Håkon Haug Enga, her avbildet under en demonstrasjon rundt lovlige scooterløyper ved Amfi Pyramiden i 2017, har fått 31.000 medlemmer i Facebook-gruppa «Stopp dødstrailerne på norske vinterveier!». Foto: Miriam Leiros. 

Gruppa krever svar om hvilke tiltak som gjøres for å hindre nye trafikkulykker som involverer utenlandske vogntog.

– Gjennom denne gruppa vil vi legge press på politikerne. Etter alt kaoset forrige uke har jeg fortsatt til gode å se noen politikere som har vært ute og beroliget innbyggerne om at det gjøres nye tiltak for å stoppe dette, sier Enga.

Balsfjordingen er blant mange som opplever at for mange utenlandske vogntog mangler utstyr, kompetanse og passende dekk til å ferdes på vinterveiene i Tromsø og Balsfjord.


Se traileren skli med vinterdekk selv om bremsene er på. – Det burde vært strødd

En rekke trailere har sklidd rundt om i Tromsø og omegn mandag. Blant annet i Elvegata.


Yrkessjåfører føler seg uthengt

Enga var tidligere i høst selv vitne til en trafikkulykke som involverte et utenlandsk vogntog.

– Vi krever at det skjer noe umiddelbart – før det skjer nye ulykker, sier han.

Det er tidvis høy temperatur i diskusjonstrådene og kommentarfeltene i den offentlige Facebook-gruppa. Flere vogntogsjåfører uttrykker at deres yrkesgruppe blir uthengt i de kritiske innleggene.

– Det virker som om mange norske yrkessjåfører har følt seg truffet, som følge av mange kommentarer i gruppa. Vi tar avstand fra alle negative kommentarer om norske vogntog. Gruppa ble opprettet utelukkende på grunn av problemstillingen med utenlandske vogntog, påpeker Enga.


Video:

Se den dramatiske videoen der vogntoget kommer seilende mot Johan (54): – Det holdt på å gå tre menneskeliv

Johan Håvard Staff har fått summet seg, men er glad for at nevøen og han selv fortsatt er i live etter en ekkel hendelse torsdag morgen.


Kritiserer ikke norske vogntog

– Norske vogntog har også vært involvert i trafikkuhell de siste ukene. Er det kun vogntog fra utlandet dere er kritiske til?

– Hendelsene med norske vogntog har skjedd i sentrum, der det er vanskelige veier og dårlig strøing. Dét er en helt annen diskusjon enn hva vi har startet opp. Jeg leste nylig en reportasje fra NRK der det sto at 80 prosent av vogntogene som var involvert i ulykker var utenlandske.

Enga kjenner til jobbes med et opprop rettet mot myndighetene, og at dette vil bli delt i Facebook-gruppa snarlig.