Endring i været kan gjøre det farlig å bevege seg i skredterreng

Snødekket har forandret seg på grunn av økt vind og mildere temperaturer.

Snødekket har endret seg som følge av værendringen, og utsatt terreng kan være skredutsatt på Kvaløya, Ringvassøya og fastlandet, ifølge observasjoner de siste dagene.  Foto: Regobs

nyheter

Snømengdene i Tromsø-området har ført til at mange allerede har tatt skiene i bruk.

På observeringstjenesten Regobs har turgåere de siste dagene meldt om faretruende tegn i snødekket både på Kvaløya, Ringvassøya og fastlandet.

Endringen i værforholdene har ført til stor forandring av snødekket, og nå ber varslingstjenesten Varsom turgåere i hele Nord-Norge om å være ekstra forsiktig om man ferdes i skredterreng. Som iTromsø skrev i forrige uke starter ikke de daglige snøskredvarslene opp før 1. desember, på tross av rekordstort snøfall i blant annet Tromsø.


Snøskredfare flere steder i Tromsø – men skredvarslene starter ikke før om én måned

Forrige vinter døde syv mennesker i Troms etter å ha blitt tatt av snøskred i. Vintersesongens første skred i Tromsø gikk allerede i helga.


Observasjoner tyder på at vinden mange steder har flyttet mye løs snø som lå i terrenget, og ført til ustabil fokksnø i terreng som samler snø, ifølge varsom.no.

Vedvarende svake lag som kantkorn og nedføyket rim er også observert. Med de vedvarende svake lagene, nå under flak av fokksnø, vil ferdsel i skredterreng bli mer krevende, ifølge varslingstjenesten.

Allerede 3. november kom de første snøskredene i Tromsø, mellom Ramfjord og Andersdal. Nå er snødekket annerledes, og det er særlig utfordrende med vedvarende svake lag i dekket, ifølge observasjoner.


Flere snøskred utløst mellom Ramfjord og Andersdal

Skredene er observert av turgåere.


Ifølge en pressemelding publisert på varsom.no onsdag krever det mye kunnskap å identifisere og å unngå skredproblemet. De siste dagene, før vinden økte, er det observert enkelte skred som har løsnet på lag av kantkorn og rim nede i snødekket.

Det er også mulig å fjernutløse skred med vedvarende svake lag tilstede i snødekket, advarer varslingstjenesten.


Mann i 50-årene hentet ut av snøskred i Lofoten

En mann i 50-årene ble søndag tatt av et snøskred ved Trollfjordhytta på Austvågøy i Lofoten. Han ble funnet av redningsmannskaper og er ikke livstruende skadd.