Kommunal X-faktor: Derfor kan Tromsø bli årets musikkommune

Sammen med Bø og Kongsberg, er Tromsø med i kampen om 50.000 kroner fra Norsk musikkråd og Norsk Tipping.

FINALIST: Tromsø kommune er en av tre finalister som i år kan bli kåret til årets musikkommune. Foto: Lars Åke Andersen 

nyheter

Hvert år siden 2013 har Norsk musikkråd kåret Norges musikkommune. For å få prisen må

kommunen ha utmerket seg i sitt arbeid med å tilrettelegge for lokalt musikkliv.

Tromsø er en av tre finalister som kan motta årets pris.

– Tromsø har gjort mye de senere årene for å gjøre seg fortjent til prisen som årets musikkommune, sier daglig leder i Troms musikkråd, Anne Grete Seljebakk.


Vil bruke 300.000 kroner på å bli en «syngende kommune»

I forrige kommunestyremøte vedtok politikerne å søke om å delta i et treårig prosjekt kalt «Syngende kommune». Ordfører Gunnar Wilhelmsen tror det vil skape musikkglede for barn og eldre.


Tromsø skiller seg ut

Hun trekker fram musikkfabrikkene i Tromsø og etableringen av Tvibit som spesielt viktig for kulturlivet i kommunen.

– Kommunen har også et rikt festivalliv, med nesten månedlige festivaler, fortsetter Seljebakk, og trekker spesielt fram Musikkens dag som kommunen arrangerer i august hvert år.

Juryen som kårer årets musikkommune har i år vært ekstra opptatt av hvilke kommuner som har det lille ekstra og hva denne x-faktoren er.

– Det at Tromsø har valgt å ha lave priser på sine kulturtilbud, gjør at de skiller seg positivt ut fra andre kommuner. Da legger de til rette for at så mange som mulig kan benytte seg av kulturtilbudene i kommunen, forteller hun.Kåres i desember

Det er jurymedlem og styreleder i Norsk musikkråd, Bjørgulv Borgundvaag, enig i.

– Tromsø er kjent for å ha et godt kulturtilbud og mange aktiviteter innen musikk og kultur, sier Borgundvåg. Han trekker fram Tvibit som et godt eksempel på en veldrevet og brukerstyrt kulturarena.

Juryen består av Borgundvaag, stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen, generalsekretær i Norsk Kulturforum, Hege Knarvik Sande, generalsekretær i Norges Korforbund, Åsmund Mæhle, og artistrepresentant Anders Wyller.

Vinneren av prisen kåres i starten av desember.