Driv advarer mot falske billetter: – Bruk sunt folkevett

Driv opplever stadig oftere få henvendelser fra fortvilte personer som har endt med katta i sekken etter å ha kjøpt billetter privat.

  Foto: Trond Tomassen

nyheter

Det er nemlig ikke ulovlig å videreselge billetter privat, så lenge du ikke selger dem for mer enn du betalte for dem, og det er veldig vanlig å drive med salg av billetter man selv ikke får brukt på for eksempel Facebook og Finn.no.

De siste ukene har Studenthuset Driv fått så pass med henvendelser om mistanke om og faktiske tilfeller av falske billetter at de ser seg nødt til å advare folk.

Måtte stenge av Facebook-postinger

Lørdagens konsert med Arif er totalt utsolgt, og Driv valgte tirsdag å stenge ned muligheten til å poste på eventet på Facebook etter stor pågang av det de tror er falske profiler.

– Man kan jo aldri være helt sikker, men når de som tilbyr å selge billettene har eksistert på Facebook kun noen dager og profilene generelt ser tvilsomme ut, så har vi valgt å rapportere og utestenge dem fra våre sider. Det er likevel for stort omfang til at vi klarer å ta unna alt, og vi er rett og slett nødt til å be folk om å bruke sunt folkevett, sier daglig leder Emma Lindhult ved Driv, som påpeker at dette problemet også gjelder konserten med Erlend Ropstad og andre utsolgte arrangementet.


Falske festivalbilletter omsettes på sosiale medier

Rakettnatt jobber for å unngå billettsvindel

Flere norske musikkfestivaler har opplevd billettsvindel i sommer, men Rakettnatt har ikke registrert noen tilfeller i sine systemer.


Selger samme billett flere ganger

Driv og Lindhult har merket seg både faktiske falske billetter og ikke minst problemet med at samme billett blir solgt til flere.

– Om du har kjøpt en billett som flere andre også har kjøpt, så er det den som kommer hit og får skannet billetten først som slipper inn, ikke resten, sier Lindhult, og fortsetter:

– Vi oppfordrer alle til å være ute i god tid og sikre seg en billett via vårt billettsystem. Det er den eneste måten å sikre seg helt. Om du skal kjøpe privat bør du kjøpe fra noen du kjenner personlig eller stoler på. Om du kjøper privat, bør du sjekke de vanlige tingene som logo og om informasjon på billetten stemmer, men det kan også være lurt å be om en screenshot av kvitteringen fra vårt system for å forsikre deg om at den er kjøpt hos oss. Det er likevel ingen garanti for at dette er nok til å være trygg, sier Lindhult.


Forbrukerrådet advarer mot billettsvindel

Oslo (NTB): Forbrukerrådet får stadig flere henvendelser fra folk om billettsvindel. – Vi oppfordrer folk til å kjøpe billetter til arrangementer gjennom offisielle kanaler, sier interesseorganisasjonen.


Mest mulig info

Om du for eksempel betaler for billetten via Vipps, er det viktig å merke seg at navnet på personen du kjøper fra på Facebook matcher personen som skal ha betalt på Vipps. Generelt er det lurt å ha så mye kontaktinfomasjon som mulig fra selger før man gir fra seg penger.

– Om du er veldig usikker så kan du ringe oss og så skal vi forsøke å hjelpe til så godt vi kan, men det er i bunn og grunn ditt eget ansvar å sørge for at du har en gyldig billett. Vi er litt bakbundet, sier Lindhult.


Ap-leder Arild Hausberg utsatt for svindelforsøk: – Veldig ubehagelig

De siste ukene har flere medlemmer av Tromsø Hockey og Tromsø Arbeiderparti fått e-post som utgir seg å være fra styreleder og leder Arild Hausberg, hvor han angivelig ber om en straksutbetaling til utlandet.


Vil anmelde

Driv vil nå fortløpende anmelde saker tilknyttet falske billetter til politiet, og oppfordrer de konsertgjengerne som har gått fem på om å gjøre det samme.

– Vi mistenker at det i flere tilfeller at det er snakk om samme personer som har flere falske profiler. Vi sletter unna fortløpende, men det dukker opp nye profiler hele tiden og det er ikke så lett å gjennomskue det alltid. Det er ekkelt. Det verste er jo at disse folkene blir mer og mer utspekulerte etter hvert, så vi kan ikke egentlig gjøre så mye annet enn å oppfordre folk om å være forsiktige, sier Lindhult, og legger til:

– Det som er trist er jo at redelige folk som kanskje har blitt syk og som vil selge billetten sin kan bli mistenkeliggjort, men det er mye verre for dem som møter opp til konsert og ikke slipper inn fordi de har kjøpt en ugyldig billett.

Forbrukerrådets tips for å unngå å bli lurt:

  • Sjekk nettsiden du handler fra
  • Benytt sikre betalingsløsninger
  • Ikke betal på forskudd
  • Undersøk hvem selgeren er
  • Tips og råd ved netthandel