Tidsvitne fra den første overvintringen i Antarktis:

– Man må være rolig i hodet

Hans Martin Henriksen (83) er en av de fjorten deltakerne som gikk i land i Polarsirkelbukta i Antarktis i 1956. Nå er han i Tromsø for å fortelle om sine to år på Sydpolen.

VAR BARE 20 ÅR: Hans Martin Henriksen var bare 20 år da han var nede i Antarktis i to år som meteorologassistent.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

iTromsø møter Henriksen på Framsenteret hvor Polarinstituttet har laget en utstilling i anledning Antarktistraktatens 60-årsjubileum.

– Å være på Sydpolen passet for noen, men ikke for andre. Du må være glad i natur og vind og blåst, og så må du være rolig i hodet, forteller Henriksen, som opprinnelig kommer fra Bodø.


Ble det første skipet noensinne døpt i Antarktis

Hurtigrutens hybriddrevne ekspedisjonscruiseskip MS «Roald Amundsen» har skrevet historie igjen – som det første skipet som har blitt døpt i Antarktis.


– Vi passet bra sammen

Henriksen var kun 20 år da han gikk om bord på selfangstskuta som fraktet ham sørover mot Antarktis hvor han skulle være meteorologassistent.

– Etter tre år med forberedelser følte jeg meg klar tross min unge alder. Jeg lærte mye om meg selv de to årene jeg overvintret der. Man blir mer klar over seg selv, og man lærer også å forholde seg til andre mennesker. Hvis du ikke klarer det, har du ingenting på en slik plass å gjøre. Men vi var heldige, vi passet bra sammen.

FØRSTE MØTE: Hans Martin Henriksen treffer oldebarnet til ekspedisjonsleder Sigurd Helle, Tony Grinden Helle (9), for første gang. – Var det kaldt der nede?, spør Tony. – Nei da, vi hadde vedovn og holdt oss varme, forteller Henriksen. FOTO: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Til sammen på de tre årene var de 22 stykker på stasjonen. De fikk et sterkt samhold og har møttes hvert år siden.

– Vi ble nære venner alle sammen. Nå er vi fem igjen, hvilket betyr at jeg har mistet 17 gode venner.


Klimarapport om havet offentliggjøres

FNs klimapanel (IPCC) offentliggjør i dag en rapport om havet og de isdekte delene av kloden, som ble godkjent etter motstand fra Saudi-Arabia.


Ingen stygge bilder

Henriksen minnes at det var veldig få uenigheter i gruppa.

– Vi var veldig snille med damene og hadde ingen stygge bilder på veggene. Mange tenker at det blir slik når mange mannfolk kommer sammen, men vi var ikke slik.

JUBILEUM: At det er 60 år siden Antarktistraktaten ble signert. Det ønsker direktør Ole Arve Misund og kommunikasjonsrådgiver Ann Kristin Balto ved Polarinstituttet å markere. FOTO: Eline Grønvoll 

– Hva er det du husker best fra Antarktis?

– At det var hvitt, snø og is, mye vind – og litt ensomt.


Bybildet:

Til tider lovløst på ishavet: «Busen» og «Fakstind» på hver sin side av utviklinga

Ishavsfangst la grunnlaget for mye industri på Fastlands-Europa, men ishavsfangsten i seg selv var ofte for sårbar til at den kunne industrialiseres. Men man måtte prøve.


Seksti meter lang tunnel

Deltakerne samlet inn observasjoner og målinger hver tredje time døgnet rundt, hver dag- Sammen bygget de også basen Norway Station – en stasjon med blant annet en 60 meter lang tunnel under isen i Dronning Maud Land.

– Det var mange stormer. Når man er tre mil fra kysten og kjører transport og det blir «white out», vet man ikke hva som er opp eller ned, høyre eller venstre. Horisonten forsvinner. Da føler du deg hjelpeløs.

ASTROnOmISKE OBSERVASJONER: Ekspedisjonsleder Sigurd Helle på jobb. FOTO: Antakelig Sigurd Helle  Foto: Antakelig Sigurd Helle

Fred og forskning

Antarktisutstillingen «Fred og forskning» markerer at det er 60 år siden Antarktistraktaten ble undertegnet. Det skjedde første desember 1959.

– Det har pågått fredelig utforskning av kontinentet og alle nasjonene har samarbeidet godt. Det synes vi er verdt å markere med en utstilling, sier direktør ved Polarinstituttet, Ole Arve Misund.

8FOTO: Antakelig Sigurd Helle  Foto: Antakelig Sigurd Helle

Polarinstituttets oppgave er å forvalte og kommunisere forskning og kunnskap om Antarktis. På utstillingen kan man blant annet se steinprøver fra Antarktis, det originale legeutstyret som var med på ekspedisjonen, modeller av forskningsbåtene, lese om dagens forskning og funn som er blitt gjort.


Bybildet:

Fangstskuta «Enigheten» var savnet i over et halvt år: – Det var på bikken med oss

– I de siste dager det kommet telegrammer som kan tyde på at en har funnet folkene fra ekspedisjonen med «Enigheten», skrev «Tromsø» den 22. juli 1947.


– Vi har utforsket Antarktis siden 1989 og har hatt helårsstasjon der i fjorten år nå. Utstillingen viser fram norsk forskningsaktivitet i Antarktis fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag, avslutter han.

KASSEGANG: Bilde av kassegangen av den 60 meter lange tunnelen under isen av Dronning Maud Land. FOTO: Astor Ernstsen  Foto: Astor Ernstsen