Dette skjuler seg bak pepperkakehuset i Storgatbakken

I Storgatbakken står det et gult hus som er pyntet litt ekstra til jul.

TROMSØS STØRSTE «PEPPERKAKEHUS»: Designerkollektivet Storgata 99 er Tromsøs største pepperkakehus. – Vi ønsket å gjøre noe morsomt, sier Ingvild Holm (til høyre). De fem designerne på bildet er: Karoline Smistad, Siw Utheim Pedersen, Åse Lill Haldorsen, Eva Mortensen (i nisselue), og Ingvild Holm.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Skaperne av designkollektivet Storgata 99 har nemlig gjort om huset hvor de driver butikk til et pepperkakehus.

– Vi ønsket å gjøre noe morsomt med det fine huset vi leier og pynte det til jul. Og så var det jo for å få litt ekstra oppmerksomhet rundt butikken også, sier grunnlegger av Storgata 99, Ingvild Holm.

Fasaden på huset er pyntet med «Non Stop» og «melis» – og en flamingo og et piñataesel.

– Non Stopen er laget av tykk plastikk vi hentet fra H & M da de la ned i Storgata, og melisen er vanlig juletreglitter. Flamingoen og eselet er helårspynt, forteller Holm.


Markerer julegrantenningas 100-årsjubileum – tyvstarter med gryteinnsamling allerede lørdag

Ved hjelp av fire fysiske julegryter, pluss en elektronisk julegryte, skal Frelsesarmeen hjelpe Tromsøs trengende i adventstida.


Utradisjonelle metoder

For å feste pynten til veggen har det blitt tatt i bruk utradisjonelle metoder.

– En av designerne driver med klatring, så hun hang ut av vinduene og stiftet glitterbåndet fast mens jeg sto inne og sikret med stram line.


Handlet på Black Friday med blandete følelser

– Det er egentlig med blandete følelser jeg er ute og handler. Black Friday kan føre til overforbruk og at man kjøper mer enn man egentlig trenger, sier Johanna Hansen.


Non Stopene ble festet i veggen ved hjelp av en lang stige.

– Jeg tror ikke vi skal begynne å snakke om HMS i denne sammenhengen. Men resultatet ble bra da, sier Holm spøkefullt.

Smykker av kaffekapsler

Storgata 99 ble startet i januar i 2018 av Kine Dørum og Ingvild Holm og er nå drevet av 14 designere.

– Vi ønsket et sted vi kunne lage og selge det vi lager. Resultatet ble dette designkollektivet. Her lager og selger vi smykker, klær for voksne og barn, kunst og illustrasjoner, såpe og sjampo og keramikk, blant annet.


Markerer 10-årsjubileet med bok fra «psyke» samfunnsstemmer

I 10 år har Fontenehusets hjulpet tromsøværinger med psykiske helseutfordringer. Nå blir deres stemmer hørt, i en ny bok.


Å tenke miljø er en viktig del av butikken.

– Smykkene lages for eksempel av brukte kaffekapsler, og barneklærne lages av miljøprodukter og sys slik at de kan brukes lenge.

Julemarked

Lørdag formiddag, dagen før første søndag i advent, arrangerer Storgata 99 et julemarked.

– Det blir juleteater for barn i bakgården, juleverksted hvor barna kan lage engel av brukte kaffekapsler, et «julebakteppe» hvor de som vil kan ta årets julekort, salg av vafler og varm drikke og mye, mye mer, avslutter Holm.