Vil ikke stille ut skjelett

Norges arktiske universitetsmuseum vil ikke stille ut skjelettene som ble funnet i båtgravene på Hillesøy.
nyheter

Søndag ettermiddag åpnet utstillingen «Møt Hillesøy-folket» på Norges arktiske museum. For forsker og prosjektleder for arkeologiske undersøkelser, Anja Roth Niemi, var funnet av de to båtgravene en unik opplevelse.

– For noen funn

– Denne utstillingen er basert på utgravingene vi gjorde i 2017 og 2018 på Hillesøy, og for noen funn. Vi fant skjeletter, våpen, båter og smykker. Vi som var med på utgravingene synes vi var veldig heldige. Dette er en «once in a lifetime experience», sier Niemi.

Ifølge forskerne er det 1.200 år siden en mann og en kvinne ble gravlagt på Hillesøy. Iført sine fineste klær og utstyr ble de lagt i hver sin båt, som et tegn på at dette var viktige folk fra høytstående slekter.

NY UTSTILLING: Museumsdirektør Lena Aarekol åpnet søndag utstillingen «Møt Hillesøy-folket», en ny arkeologisk utstilling basert på funn av båtgraver fra tidlig vikingtid fra Hillesøy, utgravd i 2017 og 2018. 

DNA-tester skjelettene fra Hillesøy: – Vi venter i spenning

Etter funnene av de 1.300 år gamle skjelettene på Hillesøy, tas det nå DNA-prøver for analysering.


Ferdig med utgravingene

Det som gjorde funnet ekstra spesielt var at både skjelett, båter og gjenstander var veldig godt bevart, og gravene hadde ikke vært utsatt for plyndring.

– Vi er ferdige med utgravingene på Hillesøy, men det er mest sannsynlig flere graver der.

Funnene som har vakt stor oppmerksomhet blant fagmiljøer også utenfor Tromsø grenser, kan nå folk flest studere nærmere på museet.

UNIKT: For forsker og prosjektleder for arkeologiske undersøkelser, Anja Roth Niemi var det «once in a lifetime experience» å være med på utgravingene på Hillesøy. Skjelettfunnene er ikke utstilt, bare bilder av dem. Bildet er av kvinneskjelettet. Alle foto: Kjetil Vik 

Plyndrere har tømt denne grava ved Sommarøya for gjenstander. Nå undersøkes den av arkeologer før det er for sent

Ved en populær sandstrand like ved brua til Sommarøya ligger en gravrøys som antakeligvis stammer fra yngre jernalder.


Etisk diskusjon

Å stille ut skjelettene ville tatt stor plass, men det er ikke bare plassmangel som er årsak til at museet velger bare å vise bilder av skjelettene.

– Da vi drev med utgravingene var det folk som spurte om hvorfor vi ikke kunne la skjelettene bli liggende i jorda på Hillesøy, mens andre var fascinert av at disse menneskene hadde gått i det samme landskapet og levd livene sine på Hillesøy. Vi tenkte grundig over om det var riktig å gjøre skjelettene til utstillingsobjekter, og hvordan vi skal behandle dem med respekt og verdighet. Derfor kom vi til at det var best å bare vise bilder. Det handler om folks følelser, sier Anja Roth Niemi.

GRAVFUNN: Gjenstandene som ble funnet i gravene er utstilt i et monter, med funnene fra kvinnegrava øverst og mannsgrava nederst. 

Mysterium etter utgravninger på Hillesøy: Hadde samme skade for 1.300 år siden som ungdom har i dag

Siden utgravningene i fjor sommer har arkeologene fått flere svar på hvem kvinnen i båtgraven på Hillesøy var, og hvordan hun levde. Men det er også dukket opp et mysterium.


Tidsriktige klær

På utstillinga «Møt Hillesøy-folket» har Straumeyjar Vikinglag bidratt med klær og rekvisitter. De har bygd opp modeller, sydd drakter og har visualisert de arkeologiske gravfunnene

På åpningen stilte mange av medlemmene opp i tidsriktige klær. På veggen henger foto av en kvinne og en mann, i klær og med utstyr fra tida de levde.

– Sånn kan mannen og kvinnen som ble gravlagt ha sett ut, sier Niemi.