Familievenner om dødsfallene i Tromsø: – Helt uforståelig

Tankene til det sudanske miljøet i Tromsø er hos vennen som fulgte sine kritisk skadede døtre til Rikshospitalet: – Vi håper Gud hjelper ham og at barna overlever, sier Mutez A. Sultan (39).

I SJOKK: Mutez A. Sultan er venn med faren til de tre barna som ble hentet opp av sjøen i Tromsø mandag.   Foto: Hallgeir Vågenes, VG

nyheter

VG: Han fikk nyheten om tragedien etter morgenbønnen i femtiden tirsdag. Gjennom hele dagen er nyheter, inntrykk og følelser formidlet i WhatsApp-gruppen deres. Mobilen plinger hele tiden.

– Alle er veldig overrasket over hva som er skjedd. Det er helt uforståelig, sier Sultan.


Tre barn og en voksen hentet opp av vannet

Politiet kjenner ikke relasjonene mellom de fire personene som ble funnet livløse i vannet på Fagereng.


En kvinne i 20-årene og hennes tre døtre var alle livløse da de ble hentet opp av en politimann etter å ha blitt funnet åtte-ti meter ut i sjøen på Fagereng på Tromsøya mandag kveld. Moren og den eldste datteren døde av skadene, mens de to yngste fremdeles ligger på Rikshospitalet med kritiske skader.

– Pasientene var svært kalde og kritisk skadet da de kom inn til oss, sier avdelingsoverlege og hjertekirurg Knut Kjørstad ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø (UNN) til NTB.


UNN: – Pasientene var svært kalde og kritisk skadd da de kom inn til oss

Det ble slått katastrofealarm og ekstra personell ble kalt inn på jobb da UNN fikk melding om kvinnen og de tre barna som ble hentet opp av sjøen på Fagereng mandag. Pasientene var svært nedkjølt.


Kjørstad og annet katastrofepersonell ved sykehuset ble satt i beredskap da de fikk meldingen, midt under en snøstorm, mandag kveld. Tirsdag opplyste politiet at de etterforsker moren for drap og drapsforsøk, mens faren er avhørt som vitne i saken.

MINNESTED: Tirsdag har folk tent lys og lagt ned blomster på stedet hvor de fire personene ble funnet.   Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Sorg

39 år gamle Sultan har bodd ni år i Tromsø og har oppholdstillatelse i Norge. Han ble for et par år siden kjent med mannen i 30-årene som mistet sin kone og eldste datter (7) mandag.

– Han er veldig hyggelig og hjelpsom. Etter at han fikk familiegjenforening, har jeg vært hjemme hos dem et par ganger. Hun laget mat, barna lo og lekte. De har også besøkt meg, sier Sultan.


Politiet svømte ut for å hente personene i vannet

Politiet er mandag kveld i kontakt med en person som de har grunn til å tro er pårørende til de fire personene som ble funnet livløse i sjøen ved Fagereng.


Han er ikke kjent med at familien skal ha hatt problemer eller konflikter.

– Jeg håper bare barna får leve, sier Mutez A. Sultan.

Erik Ringberg er oppnevnt som bistandsadvokat for faren og de to barna som er livstruende skadet.

– Dette er en alvorlig sak og en tragedie for familien, sier han til VG. Han vil ikke kommentere saken ytterligere før han har snakket med faren i familien.

VENNER: Mutez A. Sultan ble kjent med faren til de tre barna for et par år siden.   Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Farens kamerat Toufeek (37) fra Sudan, som ikke ønsker å oppgi etternavnet, sier han fortsatt er helt i sjokk over tragedien som rammet familien på fem.

– Det er tragisk og forferdelig. Noe slikt tenkte ingen at kunne skje. Jeg kjenner mest mannen, men har truffet kona også – hun virket stillfaren og hyggelige. Og ungene er trivelige.

– Forstår du hva som kan ha skjedd?

– Vi aner ikke. Men mange viser sin sorg og medfølelse og støtte til barnefaren gjennom WhatsApp-gruppen vår, sier Toufeek.


Fagereng-tragedien:

Her ber Ahmed for sine nære venner: – Det var et nært bånd mellom far og den avdøde datteren

Det sudanske miljøet i Tromsø er i sorg etter hendelsen på Fagereng mandag ettermiddag. – Jeg kjenner dem godt, og det var ingenting utad som tydet på annet enn at de hadde det bra, sier Ahmed Idris.


Rektor: Alle er berørt

På Borgtun skole er stemningen svært preget tirsdag. Barna uttrykker sorg over å miste en venninne gjennom dikt, brev og tegninger som er samlet i klasserommet.

– Mange har vært lei seg i dag, både barn og voksne, sier rektor Wenke Sørensen (62).


I går ble Borgtun-rektor Wenke (62) informert om dødsfallet: – Det er ikke til å finne ord

I to år var jenta elev ved Borgtun skole. Mandag kveld fikk rektoren den knusende beskjeden.


Sent mandag kveld fikk hun vite at en av elevene var døde. Personalet ble varslet via SMS og møtte tidlig i morges for å forberede seg på møtet med elevene.

– Vi har tent lys og snakket sammen på det aktuelle klassetrinnet. Barna har skrevet og tegnet. Vi hadde også en fin minnestund for alle i gymsalen, der vi leste dikt, lyttet til musikk og var stille.

Rektor sier at dødsfallet også blir tema i morgen.

– Vi er alle berørt av denne alvorlige hendelsen. Vi har grått og uttrykt sorg og prøvd å ivareta hverandre på en trygg og god måte, sier Sørensen.


Den døde jenta var elev ved Borgtun skole

Skolen flagger på halv stang dagen etter at to av de fire personene som ble hentet opp livløse i sjøen er døde.


Informerer barna

Hun mener det er viktig å gi elevene informasjonen de trenger.

– Vi forteller hva vi vet på en nøktern måte og lar dem spørre om hva de lurer på. Det viktige er at vi voksne er til stede og kan vise at vi er her for barna, sier Bergtun-rektoren.

Skolen nord for Tromsø sentrum har 260 elever på 1.–7. trinn. Bergtun er også skole for barn som kommer for å lære seg norsk i innføringsklasser.

Wenke Sørensen har vært rektor i Tromsø-skolene i 20 år, de siste fire på Bergtun.

– Å miste en klassekamerat er kjempetøft og vanskelig for andre barn. Da tenker de ofte på seg selv og ser det bildet for seg. Derfor er det så viktig at vi som voksne kan være nær, sier rektoren.