Fagereng-tragedien

Olaf Jacobsen fant barnevogna på Fagereng: – Jeg har vært borti forskjellige ting, men ingen kan være forberedt på noe sånt

Anestesisykepleier Olaf Jacobsen var mannen som fant barnevogna på Fagereng og ringte nødetatene. Han ga førstehjelp til det minste barnet og ble med ambulansen tilbake på jobb etterpå.

FANT VOGNA: Mandag ettermiddag fant Olaf Jacobsen barnevogna på Fagereng og sammen med en annen syklist gikk han ned i fjæra og søkte.  Foto: Privat

nyheter

Olaf Jacobsen jobber som anestesisykepleier på UNN og var på vei hjem fra jobb på sykkel mot boligen sin på Sorgenfri da han oppdaget barnevogna på fortauet.

Jacobsen fortalte sin historie til NRK først.

– Jeg kommer syklende da jeg ser en barnevogn som står der helt forlatt. Da jeg nærmer meg så kjente jeg på vogna og merka at det ikke var noen unge i den. Det at vogna var forlatt, plasseringa av den samt innholdet i vogna var foruroligende. Da skjønte jeg at noe var galt, sier Jacobsen til iTromsø.

Han har også vært medlem av Hjelpekorpset i flere år.

FORLATT VOGN: Mandag ettermiddag ble det oppdaget en forlatt barnevogn på gang- og sykkelveien ved Kvaløyvegen ved Fagereng og spor ned til fjæra på andre siden av den trafikkerte veien. En 27 år gammel kvinne og hennes tre døtre (på ett, fire og syv år) ble funnet i sjøen, og kun ettåringen er i dag i live.  Foto: Ronald Johansen

Fikk hjelp av kvinnelig syklist

Jacobsen forteller at han stoppet en kvinnelig syklist som kom forbi og spurte om hun ville hjelpe ham med å søke i fjæra.

– Vi så spor i snøen som gikk over til veien og så videre nedover jordet. Så vi gikk ned i fjæra og delte oss opp. Hun gikk sørover mot Sorgenfri og jeg gikk nordover. Vi visste ingenting på det tidspunktet og visste ikke hvor lenge vogna hadde stått der, forteller han.


Fagereng-tragedien:

Foreløpig obduksjonsrapport klar: Moren døde av drukning

Den foreløpige obduksjonsrapporten til moren i Fagereng-tragedien er klar.


Han ringte politiet mens han gikk i fjæra og de ba ham gå opp igjen og ta en nærmere titt på vogna.

– Jeg gikk opp til vogna igjen, men det var vanskelig å høre på grunn av sterk vind. Mens jeg pratet kom den andre kvinnen opp fra fjæra med støvler, ett par i størrelse 36 og en støvel i størrelse 31, sier Jacobsen.

Han er usikker på hvor den andre kvinnen fant støvlene, men er helt sikker på at de ikke sto ved vogna da han kom til stedet.

Ga førstehjelp til den yngste jenta

Kort tid etter kom to politipatruljer til stedet og Jacobsen viste vei ned til fjæra.

– Jeg hørte rop om at de hadde gjort funn i sjøen og da løp jeg ned for å hjelpe til. Politiet hadde allerede fått opp tre personer fra vannet og hadde starta hjerte- og lungeredning. Jeg har aldri sett et så flott utført redningsarbeid før, sier han.

Jacobsen var selv med på å utføre hjerte- og lungeredning på den yngste jenta.


Ettåring i Tromsø-tragedien utenfor livsfare

Ettåringen, som ble funnet livløs i vannet i Tromsø sammen med moren og to søstre, er utenfor livsfare. Hun får fremdeles behandling på Rikshospitalet.


– Jeg er anestesisykepleier og visste hva jeg skulle gjøre, forteller han.

Førstehjelpen ble gitt nede i fjæra i påvente av ambulansen som kom til stedet etter rundt 5–10 minutter.

– Jeg ble også med i ambulansen inn til sykehuset og jobba videre der i tre-fire timer utover kvelden.

– Ingen kan være forberedt på noe sånt

De tre jentene på syv, fire og halvannet år og deres mor i 20-årene ble funnet livløse i sjøen ved Fagereng på Tromsøya. Moren og jentene på syv og fire år er døde, mens den tredje jenta fortsatt er innlagt på Rikshospitalet.

Tilstanden til den yngste av de tre jentene er uavklart, men stabil og hun er utenfor umiddelbar livsfare, opplyser Troms politidistrikt mandag.

Olaf Jacobsen forteller at han har fulgt saken tett. Han synes det er trist og forteller at det å kunne gi førstehjelp på stedet har vært beroligende i ettertid fordi han vet at han har forsøkt å gjøre det riktige.

– Når man får gitt førstehjelp så er det en trøst i at man gjør en forskjell, sier han, men legger ikke skjul på at selv om han har gitt førstehjelp mange ganger før så var dette spesielt:

– Jeg har vært borti forskjellige ting, men ingen kan være forberedt på noe sånt som dette.