Sender ut farevarsel om polart lavtrykk: – Det blir nordavind og snøbyger

Melder om vindøkning på kysten av Troms og liten kuling i Tromsø.

VIND OG SNØ: Været snur i løpet av mandagen. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Mandag morgen varslet meteorologene ved Meteorologisk institutt om at et polart lavtrykk er på vei mot Troms.

– Vi har sendt ut et farevarsel fordi det ligger et polart lavtrykk nord i havet, et stykke nord for Finnmark, som er på vei sørover. Det vil bli vindøkning på kysten av Troms etter hvert, men Vest-Finnmark får det verre, sier Sjur Wergeland, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge.Slutt på finværet

Det fine været vi har i dag, mandag, vil med andre ord endre seg.

– Nå er det kjempefint ute, men det blir det en slutt på når nordavinden kommer, og den kan jeg tenke meg at kommer i løpet av kvelden. Det blir nordavind og snøbyger, og jeg kan tenke meg en liten kuling i bynære områder, forteller Wergeland.

Greie forhold

Selv om temperaturen ikke synker, vil det trolig føles kaldere.

– Strengt tatt blir det ikke kaldere, men det vil bli ganske surt og da føles det kaldere.

Slik vil det være hele mandag kveld før vinden roer seg utover natta.

– Når vi står opp tirsdag vil snøbygene trolig ha roet seg. Været tirsdag vil for det meste være rolig og ganske bra. Det vil ikke komme noe nedbør av betydning og ellers blir det greie forhold.

Kraftig balsfjordvind

Onsdag varsles det om en kraftig fralandsvind som kommer fra Sør-Øst.

– Da vil det komme en kraftig balsfjordvind allerede fra onsdag morgen, det kan også komme litt snø fra og med onsdag ettermiddag, sier Wergeland.

Det vil føre til at det blir ganske surt.

– Det vil være såpass mye vind og løssnø at det blir ganske ufyselige forhold, men det roer seg utover onsdag ettermiddag.

Finere torsdag

Torsdag ettermiddag vil været være enda roligere.

– Men da blir det en sørøstlig vind oppe i en frisk bris på utsatte steder. Snøen som kommer i løpet av onsdagen forsvinner til torsdagen. Torsdag blir det fint vær, bortsett fra den litt sure balsfjordvinden. Den er ikke så sterk torsdag som dagen før. Gradestokken vil trolig ligge på omtrent fem, seks minusgrader, sier Wergeland.