Stjerne og planet fikk samiske navn

Ligger nesten 200 lysår unna jorda.
nyheter

I anledning 100-årsjubileet, arrangerte Den internasjonale astronomiske union (IAU) i år en kampanje hvor hvert land fikk sette navn på en valgfri planet og dens vertsstjerne.

Tirsdag ble navnene på 110 såkalte eksoplaneter og moderstjerner offentliggjort på en pressekonferanse i Paris. I Norge var det et samisk navnepar som vant fram: Násti, som betyr stjerne, og Albmi, som betyr himmel.

Det var Emma Stefanussen, en elev ved Vg3 romteknologi på Andøya videregående skole som lanserte vinnerforslaget.

– Dette var utrolig gøy å høre. Det er også veldig hyggelig at det ble et samisk navn. Jeg har en god venn er samisk, og fikk noen tips, sier Stefanussen ifølge en pressemelding fra Nasjonalt senter for romrelatert opplæring ved romsenteret på Andøya.

Stjernen Albmi er omtrent like stor og massiv som vår egen sol, og ligger rundt 200 lysår unna i stjernebildet Store bjørn. Gassplaneten Albmi ble oppdaget i 2001 og er nesten dobbelt så massiv som vår egen Jupiter, ifølge Nasa.