Slik lager du pinnekjøttet: Glasert og med søt rotmos

Den mest populære julemiddagen i norske hjem er ribbe, men på senere år har pinnekjøttet nesten blitt like etterspurt - og avstanden mellom de to rettene krymper.

SALT OG SØTT: Pinnekjøtt og vossakorv er både salt og kraftig på smak. Sammen med søt rotmos og mandelpoteter, blir det en balansert og god festmiddag. 

nyheter

Dampet salt og tørket lammeribbe - gjerne røkt - er kanskje det mest norske når det kommer til festmat om vinteren. Ingen andre land har noe lignende blant sine nasjonale tradisjonsretter, muligens med unntak av Island som også spiser mye sau.

Pinnekjøtt er også blitt mer og mer populært å spise andre tider på året enn rundt jul, og selv spiser jeg gjerne den vestlandske festretten helt fra senhøsten til tidlig vår.

Jeg sverger helst til den tradisjonelle måten å servere pinnekjøtt, dvs med rotmos, poteter, Vossa-korv og skysaus, men jeg pleier å tilføre litt ekstra smak i form av ekstra sødme i både kjøttet og rotmosen.

Jeg pensler kjøttet med honning eller - enda bedre - lønnesirup, og mosen blir fyldig, søt og god med hjelp av søtpoteter.


Norges mest populære julemiddag - ribbe, medisterkaker og rødkål

Er du en av dem som sverger til ribbe på julaften? Da er du i godt selskap – det er nemlig 44 prosent av oss som foretrekker svineribbe foran pinnekjøtt, kalkun eller juletorsk.


Glasert pinnekjøtt

400 pinnekjøtt per pers

150 g vossakorv per pers

200 g mandelpotet

Mørkt øl

2-3 ss grov sennep

Lønnesirup eller honning

Legg vasket mandelpotet med skall i bunnen av en stor kjele. Fyll på med øl slik at det så vidt dekker potetene.

Legg utvannet pinnekjøtt på toppen av potetene.

DROPP PINNENE: Om du trekker pinnekjøttet oppå et lag poteter, vil potetene ikke bli sundkokte og i stedet ende opp som svært smaksrike og møre. 

Kok opp, senk varmen og dekke med tett lokk. La kjøttet trekke i øl i 2-2,5 timer - eller helt til kjøttet løsner lett fra beinet. Den siste halvtimen av koketiden legger du i Vossakorv kuttet i serveringsstykker.


Ukens matspalte:

Italiensk landkylling i rosmarin-, hvitløk- og hvitvinssaus

En av de enkleste, men samtidig mest velsmakende kyllingrettene jeg vet om er den italienske «pollo in potacchio».


Løft over kjøttet og pølsene på et stekebrett og pensle det med lønnesirup rørt ut med litt sennep og kokekraft. Stek i ovnen på 220 grader til overflaten er blitt litt sprø.

Sil 4-5 dl av kokekrafta ned i en kasserolle og hell på 2 ss maizenna som du har rørt inn i litt kaldt vann. Kok opp til krafta har tjuknet litt.

PENSLING: Det ferdigkokte pinnekjøttet og vossakorvenskjerpes i ovnen etter å ha blitt penslet med en blanding av sennep og lønnesirup for å få litt ekstra smak. 

Søt rotmos (til fire)

1 kg kålrabi

2 gulrøtter

1 søtpotet

2 mandelpoteter

2 dl matfløte

100 g smør

Salt, pepper, (lønnesirup)

Skrell og kutt alle rotsakene i biter. Kok disse myke i vann med litt salt. Mos med en stamper, bland inn smør og fløte (og evt. litt kokekraft) og visp godt rundt slik at mosen blir luftig.

RØTTER: I den nokså søte rotmosen bruker vi kålrabi, gulrøtter, søt- og vanlig potet. 

Krydre med salt og pepper (og evt. litt lønnesirup for ekstra sødme).

I glassene øl og kanskje en akevitt.


Ukens matspalte:

Thanksgiving Day: «Minikalkun» i ovnen

Denne uka feirer vi amerikansk Thanksgiving.


Vel bekomme!