Forskerens råd for å unngå miljøgifter i kroppen: – Ikke kjøp nye møbler og dropp oppussingen

Flytt ut på vidda, bo i en gamme, tull deg inn i ufarget linstoff og unngå all kontakt med den moderne verden. Å unngå miljøgifter i kroppen er krevende.

PROFESSOR: Torkjel M. Sandanger er professor ved institutt for samfunnsmedisin ved UiT. Foto: Lars Giske 

nyheter

Denne saken ble først publisert høsten 2018.

Du går rundt med en cocktail av flere hundre ulike miljøgifter som strømmer gjennom blodet i kroppen din. Under Forskningsdagene før helga skulle forskere knuse myter. Én av deltakerne var Torkjel M. Sandanger, professor ved institutt for samfunnsmedisin på UiT og seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning.

Sandanger jobber i all hovedsak med effekter av ulike miljøfaktorer på menneskets helse.

– Det blir flere miljøgifter. Cocktailen er mer sammensatt i dag enn den var for 30 år siden, forklarer han.

Professorens data kommer fra blodet til deltakere i Tromsøundersøkelsen og den nasjonale Kvinner og kreft-studien. Du går rundt med et sted mellom 200 og 400 miljøgifter i kroppen din.

– Sammensetningen er kompleks, men miljøgiftene består også av stoffer som man kan bli kvitt, om man skulle være bekymret, sier Sandanger.

Tusener av stoffer i barnerom

– Er det mulig å unngå alle giftstoffene?

– Da må du flytte inn i en gamme på Finnmarksvidda og tulle deg inn i ufarget linstoff. Det er så å si umulig å unngå miljøgifter i dagens samfunn. Alt fra klærne du har på deg til malingen på veggene avgir en eller annen form for miljøgift, sier Sandanger.

Professoren trekker fram barnerom som eksempel på et sted hvor foreldre gjerne vil unngå miljøgifter.

– Går du inn på et barnerom i dag, vil vi finne tusenvis av stoffer i lufta. Folk maler og fyller barnerommet med plast, sier Sandanger, og utdyper:

– Alt avgir stoffer. Klærne du har på deg, mat pakket inn i plast, grillet mat. For å fjerne miljøgiftene må du oppgi dagens levestandard. Det tror jeg ikke mange er villige til å gjøre.

Du kan redusere mengden

Det moderne mennesket har lenge omgitt seg med stoffer som faller under paraplyen «miljøgifter». Det finnes imidlertid måter å senke nivået i kroppen på, uten å flytte ut i skogen.

– Barna trenger ikke å sove med plastlekene sine. Et annet moment er å bruke rene råvarer i eget kosthold. Da vil du få i deg færre stoffer som kan komme til ved prosessering av maten, sier Sandanger.

Siden alt rundt oss avgir en eller annen form for miljøgift, er det umulig å unngå dem.

– En gammel sofa avgir mindre miljøgift enn en ny. Gjentatt oppussing, maling, nye biler. Slikt bidrar til å opprettholde en høyere eksponering. Unngår du å eksponere deg for det nevnte, er sjansen god for mindre eller færre antall miljøgifter i kroppen, forklarer han.

Parabener, som er svakt hormonforstyrrende, i kosmetikk har vært heftig debattert de siste årene.

– Kutter du ut produkter med parabener, vil de være helt ute av kroppen i løpet av noen uker.

Enkelte typer mat er mer utsatt enn andre, for eksempel stor kveite eller måseegg.

Forbrukermakt

– Er det noe forbrukeren kan gjøre aktivt?
– Som forbruker bør du i så fall forsøke å påvirke myndighetene til å forby miljøgifter. I dag er kravene strenge, men fortsatt er det mange stoffer som er i produksjon som har potensielt skadelig effekt, sier Sandanger.

– Har folk en grunn til å uroe seg?
– Det er veldig vanskelig å svare på. På sikt kan det godt hende at miljøgiftene påvirker hormonbalanse og reproduksjonsevne. I Norge i dag er det imidlertid ingen grunn til at vi skal gå rundt å være bekymret for effektene. Vi bør imidlertid være føre var og regulere bruk av kjemikalier strengt, sier Sandanger.

Så lenge sivilisasjoner har drevet utvinning av metaller, er det sannsynlig at vi har hatt miljøgifter i kroppen, altså i flere tusen år.

– Kvikksølv og bly ble brukt som insektmiddel på 1400-tallet. Miljøgift har åpenbart vært et problem lenge, mener han.