Mistet sønnen Andreas (23) for et år siden – arrangerte markering for bedre beredskap og større åpenhet rundt selvmord

Hundrevis av mennesker stilte opp på Stortorget for å gå i fakkeltog mot tabuforventninger og økende selvmordstall.

ARRANGØRER: Tone Tingvoll opplevde alle foreldres største mareritt, da hennes sønn Andreas (23) valgte å ta sitt eget liv for et år siden. Sammen med mannen Frank Tingvoll står hun bak interesseorganisasjonen Andreashjelpen, for å bidra til større åpenhet rundt livssmerter og ensomhet.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Onsdag kveld møtte om lag 200 mennesker opp på Stortorget for å delta i fakkeltoget, som gikk over Tromsøbrua og endte opp ved Ishavskatedralen.

Initiativtakerne bak arrangementet er interesseorganisasjonen Andreashjelpen. Organisasjonen ble dannet av Tone og Frank Tingvoll, etter at Tone mistet sin sønn Andreas til selvmord.


Trenger du hjelp? Disse kan du kontakt:
  • Kirkens SOS, Krisetelefonen 22400040 (døgnåpen)
  • Alarmtelefonen for barn og unge – tlf. 116111 (døgnåpen)
  • Ungdomstelefonen, tlf. 400 00 777. Åpen mellom 18 og 22 alle dager unntatt lørdag. Unge svarer unge.
  • Kors på halsen (Røde Kors). Tlf. 800 33 321 hverdager mellom 14 og 22. På nett hele døgnet.
  • Røde Kors telefonen for barn og ungdom, Kors På Halsen – tlf. 80033321
  • Rådgivningstelefon for pårørende innen psykisk helse – tlf. 22491922
  • Kilde: Nrk

arrangementets Facebook-side skriver arrangørene at de ønsker at denne markeringen skal bidra til kulturell endring, og føre til mindre avmaktsfølelse og mer naturlig åpenhet om livssmerter og ensomhet.

– Det føles godt at så mange valgte å komme. Dette er noe som berører veldig mange, sier Frank Tingvoll.


Se bildene fra fakkeltoget mot selvmord

Hundrevis lyste opp ruten mellom Stortorget og Ishavskatedralen onsdag kveld for å vise sin støtte til de som har det vanskelig, de vi har mistet, og ikke minst til de pårørende og etterlatte.


– Mange her har mistet sine nærmeste

Violet Road  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Før fakkeltoget satte kurs mot Tromsdalen, ble det holdt appeller fra terapeut og etterlatt Ann-Peggy Nordberg, Gry Hegås Jenssen fra Kirkens SOS, kommunestyrerepresentant Gunnhild Johansen (SV) og biskop Olav Øygard, samt et musikkinnslag som ble fremført av Violet Road.

– Jeg så mange mennesker her som har mistet sine nærmeste, både ganske nylig og lenger tilbake i tid, og det var sterkt og rørende å se at også disse våger å stille opp, sier Tone Tingvoll.

De forteller at de siste dagene har vært svært hektisk, og at interessen for arrangementet har vokst enormt de siste dagene. Tone sier at hun er svært glad for at alt har gått bra, og at så mange ønsket å delta på markeringen.

– Det føltes helt magisk å se folk strømme til, tenne lys og lytte til appellene sammen, sier hun.


Kommentaren

Selvmord i mediene

Det er mer enn nok å kritisere mediene for. Dekningen av Ari Behns dødsfall er derimot feil sted å starte.


Lyn fra klar himmel

Selvmord er et tema som vanligvis ikke omtales i mediene, noe som i det siste har endret seg noe da Ari Behns familie valgte en større åpenhet rundt dødsfallet.

Tone og Frank mener at denne typen åpenhet er viktig for å kunne forebygge fremtidige dødsfall.

– Realiteten er at situasjonen nå ikke er unik. Det unike er at det har kommet ut i offentligheten, og at folk tør å stå fram, sier Tone.

STORT OPPMØTE: Rundt 200 mennesker deltok onsdag kveld i fakkeltoget, som startet på Stortorget og endte ved Tromsdalen kirke.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Hun forteller videre at det ofte bare er de aller nærmeste som merker at noe er galt, i og med at temaet er noe mange unngår å snakke om. Hun påpeker også at det kan være vanskelig å fange opp mennesker i risikogruppen, da helsevesenet ikke kan videreformidle noe på grunn av taushetsplikten.

– Vi kommer kanskje på vei et sted med denne åpenheten. Man sier gjerne at selvmord kommer «som lyn fra klar himmel», men det gjør jo ikke det hvis man snakker om ting. Hvis man ikke har kunnskap om det, vil man kanskje heller ikke kunne fange det opp, eller vite når man skal bryte inn.

– Tidligere har jo selvmord vært noe man nesten ikke har hatt lov til å snakke om. Jeg synes det er på tide at vi prøver noe nytt, selv om noen kanskje mener det motsatte, sier Frank.


Hjelpetelefonene overveldet av pågangen i jula

Mental Helse sier pågangen på deres hjelpetelefon har vært så stor etter Ari Behns bortgang, at de ikke får svart mer enn 60 prosent av dem som ringer.


Protest mot tausheten

Tone påpeker også at mange etterlatte også sliter med det hun kaller «overlevelsesskyld» – en følelse av skam og dårlig samvittighet for å ikke ha grepet inn. Hun legger til at denne følelsen er uutholdelig for mange.

– Jeg vil at dette skal være en anledning hvor vi tenner lys i protest mot mørket og tausheten, og skaper en mulighet for å møte andre mennesker som føler den samme håpløsheten. Her vil man møtes med forståelse og respekt.

– Vi må bare kjempe videre. Dette er ikke noe man kan vite om uten å gjøre noe med det, og vi vet at unge mennesker kan gjøre ting spontant, sier hun.


Kommentaren

La oss bruke sorgen til noe positivt

Det er synd at det tragiske dødsfallet til Ari Behn var det som skulle til for å skyve tematikken rundt selvmord skikkelig inn i den kollektive bevisstheten, den offentlige samtalen og rikspolitikken. Nå handler det om å gripe muligheten og bruke den til noe positivt og konkret.


Etterlyser velfungerende beredskap

Noe av det interesseorganisasjonen engasjerer seg mest for, er at det trengs bevisste og engasjerte politikere og en reell handlingsplan for selvmordsforebygging, raskt tilgjengelig helsehjelp, og en tilpasset, koordinert og velfungerende akuttberedskap.

Paret forteller at det var rett før jul i 2018 at Andreas forsvant, og ble funnet den 7. januar i fjor. Han ville blitt 24 år i oktober.

– Han syntes det var vanskelig med mørketiden, og i tiden opp mot jul blir det for mange ekstra vanskelig hvis man er sliten, sier Tone, og fortsetter:

– Det er også spesielt i høytiden at alt av legekontor stenger og hele rammeverket forsvinner. Da er akuttmottakene det eneste alternativet, og kan det være nærmest umulig for mennesker med depresjon å få hjelp, dersom personalet mener at man «ikke er syk nok». Det er ingen akseptabel behandling av folk.

Hun etterlyser derfor nødvendigheten av en akuttberedskap som har spesialkompetanse innen dette feltet.

– Når beredskapen er så underdimensjonert, blir mye av ansvaret lagt over på frivillige organisasjoner, legger hun til.