Dyrebeskyttelsen advarer – katter får i seg musegift

Dyrebeskyttelsen Norge har sendt ut en advarsel etter flere tilfeller med tegn til forgiftning.

ADVARER: Verken Dyrebeskyttelsen eller Anicura dyrleger kjenner til tilfeller i Tromsø der katter har blitt syke av musegift, men flere av Dyrebeskyttelsens 27 lokalavdelinger i Norge har registrert tilfeller i 2019.   Foto: PREBEN OLSEN

nyheter

– Musegift på avveie er noe vi alltid har hatt, men i 2019 virker det som at antall dødsfall har eksplodert, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge ifølge en pressemelding.

Flere av Dyrebeskyttelsens 27 lokalavdelinger har de siste månedene fått henvendelser om syke dyr som trolig har blitt forgiftet.

Leder for kattegruppa i Dyrebeskyttelsen Tromsø, Hege Gausdal Foshaug, sier til iTromsø at hun ikke kjenner til noen tilfeller lokalt der katter har blitt forgiftet. Det gjør heller ikke Anicura dyrleger, bekrefter veterinær Berit Stensgård.

Ifølge pressemeldingen fra Dyrebeskyttelsen Norge dreier det seg i hovedsak om en type gift som heter alfakloralose, og som selges direkte til forbrukere og skal brukes innendørs.


Debatt:

Endelig dyrepoliti i Troms

Etablering av dyrepoliti i alle politidistrikter med dedikerte personer som jobber med dyrevelferdskriminalitet vil bidra til at saker om dyrevelferd vil få høyere prioritet


Kattene blir enten forgiftet ved at de får i seg musegiften direkte eller får i seg mus som har spist gift.

Dyrebeskyttelsen ber katteeiere ta kontakt med veterinær dersom de mistenker forgiftning.

«Vanlige symptomer på forgiftning med alfakloralose er skjelvinger, sikling, ustøhet, kramper og koma. Forgiftede katter blir ofte nedkjølt og kan dø etter kort tid», skriver Dyrebeskyttelsen. De anbefaler også at man tar vare på blodprøver som er tatt mens katten viste tegn til forgiftning, slik at de kan analyseres.


Turgåer fant to skilpadder i tett boks i fjæra: – Jeg ble forbannet

Da en turgåer gikk tur med hunden i fjæra på Slettaelva fredag, fant hun to sumpskilpadder i en tett boks med lokk.


Ifølge pressemeldingen skal to katter i Drøbak ha dødd av denne typen forgiftning.