NM i lassokasting: – Jeg er redd for at vi mister tradisjonen

Årets Norgesmestere i lassokasting er Maja Oline Sarre og Mahtte Niilas Gaup. Begge frykter for tradisjonens overlevelse i fremtida.

VINNERNE: Maja Oline Sarre og Mahtte Niilas Gaup er fornøyde med seieren, men frykter for lassokastingas fremtid. Alle foto: Anna Wangensteen 

nyheter

Lørdag ble det arrangert NM i lassokasting i Tromsø. Konkurransen ble arrangert av Midnight Sun Marathon og Samenes idrettsforbund-Norge, og finansiert av Sametinget.

I finalen handlet det både og poeng og tid, der deltakerne både måtte være treffsikre og fullføre alle kastene sine på mindre enn fem minutter.

Etter beinhard kamp gikk Maja Oline Sarre og Mahtte Niilas Gaup av med seieren, med finaletider på henholdsvis 1:43 og 1:24 minutter. Sarre vant for andre år på rad.


Samisk kunstutstilling på Breivang

På samenes nasjonaldag holdt Breivang videregående skole en samisk inspirert kunstutstilling laget av egne elever.


Tradisjon

Runar Myrnes Balto er leder for NSR (Norske Samers Riksforbund), den største grupperinga på Sametinget, og var Sametingets representant under NM.

– En som kan håndtere en lasso har mye kulturell kunnskap, sa Balto under åpningen.

Sarre og Gaup legger også vekt på kulturarven lassokasting representerer. De har begge kastet lasso siden de var små, og syns det er trist at tradisjonen forsvinner mer og mer.

Mahtte Niilas Gaup stakk av med seier under NM i lassokasting. 

Gaup forteller om hvordan han kastet mye lasso for å fange rein da han var yngre, men at tradisjonen i økende grad er på vei ut nå som andre metoder tas i bruk i reindrifta.

– Tradisjonen hadde kanskje ikke hatt så lang tid igjen hvis det ikke var for sporten, sier han.


Josefine (5) og Nathaniel (5) fikk feire samefolkets dag med Fantorangen og Binnabánnaš

«Kan du samisk, Fantorangen?». Barna i Tromsøs to samiske barnehager var ekstatiske da de fikk møte sine barne-TV-helter torsdag.


Sarre deltar i NM i lassokasting for fjerde gang. Hun mener slike konkurranser er viktige samlingspunkt for samer, og at det er trist at det blir færre og færre av dem.

– Vi trenger flere ressurspersoner i samisk idrett, sier hun da hun står på pallen for å motta premie og ta bilder. Jeg er redd for at vi mister denne tradisjonen, sier hun.

Sarre oppfordrer spesielt damer til å engasjere seg til neste år. I år konkurrerte kun tre kvinner i NM.

Maja Oline Sarre NM i lassokasting. 

– Et lykketreff at vi kom denne helga

Etter de innledende rundene måtte publikum vente en time på finalen. Da var det mulighet til å kose seg på samisk marked, både ute og inne. For første gang ble nemlig arrangert samisk marked også på Veita.

Isak Eira selger suvenirer på Veita, og er svært fornøyd med oppmøtet.

– Det har vært trafikk, sier han, og understreker at turistene liker varene hans godt.

AMERIKANERE: Turistene David og Myrna Towers hadde aldri sett lassokasting før. 

David og Myrna Towers fra USA kom til Tromsø med cruiseskipet «Viking Star» for å se nordlyset, men syns også det var stas å se lassokasting.

– Vi har aldri sett noe lignende! Det var et lykketreff at vi kom til Tromsø akkurat denne helga, sier de.