SV-topp enig med radikalt Frp-forslag om å starte med oppsigelser av ansatte på rådhuset

SVs Benjamin Arvola Notkevich mener kommunekuttene også må ramme på toppen, og mener de må starte med oppsigelser av ansatte på rådhuset.

I MOTBAKKE: Benjamin Arvola Notkevitch har fire tøffe år i møte, om han skal klare å få kommuneøkonomien på rett kjøl. Allerede i første år kuttes det i sektoren han har ansvar for, skole og oppvekst.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

– Vi kan ikke be folk spare ute i skolene, i barnehagene og i helsevesenet uten at det får konsekvenser på toppen og på rådhuset. Det er viktig at vi alle er i samme båt. Og når det nå må kuttes stillinger, så kan man sette stillinger på rådhuset opp mot lærerstillinger, sier SVs Benjamin Arvola Notkevich.


Skandalerapport refser økonomistyringa i kommunen

Det mangler økonomisk styring og budsjettkontroll i Tromsø kommune, ifølge en rapport fra Komrev Nord.


De siste ukene har det vært mye oppmerksomhet knyttet til kommunens økonomi og budsjett for neste år – som innebærer kutt i millionklassen på de fleste av kommunens kjerneområder.

Forrige uke foreslo Frp-politiker og byggforvalter i kommunen – Eirik Johansen, å si opp 120 ansatte på rådhuset. Han foreslo å si opp de ferskest ansatte i alle avdelinger på rådhuset. Frp-politikeren anslår at mellom 450 og 500 ansatte i kommunen jobber med administrative stillinger. Forslaget ble presentert gjennom både leserinnlegg og på en artikkel i bladet Nordlys.

SV vil ha kutt på rådhuset

Nå får Frp-politikeren støtte fra uventet hold.

– Jeg er enig med ham, sier SV-gruppelederen, og utdyper:

– Vi må begynne å si opp folk i administrative stillinger. Men vi må gjøre det på en skikkelig måte, og det tar nok litt tid. Men det er opplagt at disse kuttene også må få konsekvenser på rådhuset og i den sentrale administrasjonen.


Kommunen brukte 800.000,- på å skysse elever fra Sommerlyst til Grønnåsen i fjor:

– Vi ga etter for presset fra foreldre

Det ble bråk da kommunen vedtok nye skolekretser i 2018. Ett av tiltakene for å gjøre overgangen enklere for elevene var å gi dem gratis busskort. Nå kuttes ordningen.


SV-politikeren vil likevel gjøre flere utredninger enn sin motpart i Frp før han setter i gang oppsigelser.

– Han skyter fra hofta. Jeg ha fakta på bordet først, og gode prosesser. For å ta et eksempel: Innen helse- og omsorg er det i dag kun fire personer igjen i sentraladministrasjonen. Noe av grunnen til at vi har overforbruk i sektoren er at vi ikke får omsorgsboligene vi vet vi trenger. Vi hadde spart enormt med driftsutgifter om det var på plass. Da trenger vi folk til å planlegge dette. Derfor må vi være smart i måten vi tar ned driften på rådhuset. God sentral planleging kan spare penger for folk ute i tjenestene. Det er skjærene vi må manøvrere oss gjennom, samtidig som kommunens økonomiske situasjon må få konsekvenser blant administrative stillinger på rådhuset, sier han.

Vil ha faktagrunnlag

Notkevich opplyser om at han har bedt administrasjonen svare på utviklingen de siste årene knyttet til kostnader knyttet til administrasjon og byråkrati.

– Noen mener det bare har est ut, mens andre hevder at vi har spart inn 26 millioner kroner hvert år på administrasjon. Jeg vil ha tallene på bordet, sier han.


Kommunen kjøpte mobiler for 640.000 kroner til lærerne – kan ikke brukes til å føre fravær

Administrasjonen kjøpte inn mobiler til alle skolene, men fire år senere er det overlatt til hver enkelt rektor å vurdere om disse skal erstattes.


Uavhengig mener han at de må ta ned driften på rådhuset gjennom å redusere stillinger og gjennom oppsigelser for å speile kuttene som gjøres i helse- og omsorg og i oppvekstsektoren.

ALVORLIG: Benjamin Arvola Notkevitch (SV) sier kommunen må gjennom alvorlige kutt. Og da må alle ansatte være i samme båt. Det er de ikke i dag, mener han.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Må være i samme båt

Samtidig som det nå må kuttes lærerstillinger i kommunen, og at det har vært ansettelsesstopp i kommunen, lyses det stadig ut nye stillinger i sentraladministrasjonen på rådhuset.

– Vi er avhengig av at folk i kommunen er med på å få kommuneøkonomien på rett kjøl, og da ødelegger det moralen når man ser at slikt skjer. Det må være en følelse av at hele kommunen er i samme båt. Og det vet jeg at ikke er tilfellet nå. På skolene synes de det er urettferdig at de må spare inn, som konsekvens av overforbruket på helse- og omsorg, til tross for at skolene holder budsjett.

Har gjort feil

Forrige uke gikk Aps gruppeleder Jarle Heitmann ut i avisa iTromsø og beklaget at han i forrige periode hevdet å ha «full kontroll» på kommuneøkonomien.

– Har dere i SV også noe beklage?

– Ja. Heitmann skal ikke stå alene. Jeg har gjort feil, jeg og.

Han trekker fram flere eksempler på hva han mener ikke har vært godt nok de siste fire årene.

– Vi har vært altfor lite fokusert på hvor vi bruker penger. Prostneset park er et sånt eksempel, og derfor har vi tatt ut det. vi har gitt etter for press, når folk protesterer på ulike kutt. Det kan ikke skje igjen, vi må holde oss fokuserte og disiplinerte. Vi har også satt i gang med langsiktige prosesser altfor sent, i tillegg til at det har vært for dårlig samarbeid mellom politikere og administrasjon. Men jeg opplever at det er bedre nå, sier Notkevich.

Vil ikke vurdere egen styring

– Hvilken karakter vil du gi styringa av kommunen de siste fire årene?

Etter å ha tenkt seg om svarer Notkevitch:

– Du kommer til å hate dette svaret, men: Ingen kommentar. Vi har gjort feil, det er det ingen tvil om.

SV-politikeren mener politikere bør være åpen om egne feilgrep med velgerne.

– Jeg har fått min sentrale opplæring i sjakkverdenen. Der analysere man sine egne feil ganske knallhardt fra en tidlig alder, og jeg husker at jeg satt og skreik som 10-åring da jeg fikk høre om, og forsto, feilene jeg hadde gjort. I alle sjakkpartiene jeg har spilt gjennom livet har jeg gjort feil. Den innstillinga har jeg også med meg i politikken, forklarer Notkevitch, som i 2018 fikk status som «Grandmaster» av det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), takket være hans prestasjoner ved sjakkbrettet.