Norsk Friluftsliv fikk inn 3.000 bilder i fotokonkurransen. Dette Kvaløya-bildet sikret Inger (35) fra Tromsø seieren

Med et tre år gammelt bilde stakk Inger Sjøblom (35) av med seieren.

VINNERBILDET: Bildet fra Skitntinden på Kvaløya sikret 35-åringen fra Tromsø seieren i fotokonkurransen.  Foto: Inger Sjøblom

nyheter

Siden midten av desember og fram til 31. januar har Norsk Friluftsliv, tidligere Friluftlivets fellesorganisasjon, vært på jakt etter landets beste vinterbilde. Vinnerbildet, som ble offentliggjort onsdag, er tatt på Skitntinden på Kvaløya.

– Jeg ble ganske overrasket da jeg fikk beskjed om at det var bildet mitt som hadde vunnet, for det ble tatt i 2017, sier Inger Sjøblom (35) til iTromsø.

TURGLAD: Inger Sjøblom (35) forteller at hun ofte er ute i friluft seks ganger i uken. – Folk spør gjerne om jeg er så mye ute på tur som det ser ut som på Instagram-profilen min, og da svarer jeg at jeg gjerne er mer ute enn profilen gir inntrykk av, sier hun og ler.   Foto: Privat

De første solstrålene

Den turglade tromsdalingen, som er godt kjent under pseudonymet @fjelljent på Instagram, delte bildet på den populære bildedelingstjenesten med konkurranseemneknaggen #mittuteliv. I bildeteksten står det: «Sia det ikkje akkurat e vær til å se sola i dag på selveste soldagen her i Tromsø, så må æ nøye mæ med et lite tilbakeblikk til en Hei-sola-tur til Skitntinden»

– Jeg er veldig glad i det bildet, for det har en litt spesiell betydning for meg. Det ble tatt på soldagen for tre år siden, der jeg og en vennegjeng gikk opp for å få med oss de første solstrålene. Det var en helt fantastisk tur, og så var det litt tilfeldig at jeg fikk akkurat det motivet, sier hun, og fortsetter:

– Jeg skulle jo være med de andre opp på toppen, men av en eller annen grunn ble jeg hengende litt etter. Plutselig så jeg sola titte opp over horisonten, og da var det bare å dra fram GoPro-en og fange øyeblikket.


I 2014 vant bildet fra Bukta en prestisjetung konkurranse. Så dukket det plutselig opp hos et av verdens største mediehus

Sally Parkinson tok med seg elevene ved Kulturskolen ut i sola for å fotografere dem. Lite visste hun da at bildet ville leve videre over hele verden.


En følelse som er lett å glemme

For fotografen ble bildet en viktig påminnelse.

– Det var kjempekaldt akkurat den dagen, men idet sola gløttet fram, glemte jeg helt av kulden og kjente meg nyforelsket igjen. Det er jo litt sånn når man ser sola igjen etter mørketida; det er følelse vi fort glemmer, sier hun.

I juryens begrunnelse står det å lese at bildet er mektig og fanger magien som oppstår når man endelig får se sola igjen.

– Og det over et vakkert landskap. Det gylne lyset skaper en vakker kontrast mot de ellers kalde blåtonene i fjellandskapet, der turfølget akkurat har nådd toppen og rekker et glimt av sola før hun går ned i horisonten, skriver de videre.

Som premie får 35-åringen et telt fra Fjällräven.

– Det er faktisk det andre teltet jeg har vunnet. I fjor vant jeg et telt i en annen bildekonkurranse i regi av Helsport, sier Sjøblom og ler.


Audun tok verdens beste fuglebilde

Audun Rikardsen har - nok en gang - vunnet premie i en internasjonal fotokonkurranse. Denne gangen er det i verdens største og mest prestisjefulle konkurranse - «Wildlife Photographer of the Year».