Ukas matspalte:

Klassikeren «Fettuccine Alfredo» er verdens enkleste pastarett

7. februar var det den internasjonale «Fettuccine Alfredo»-dagen, for å hylle den nydelige retten.
nyheter

Historien vil ha det til at den enormt populære retten ble oppfunnet av kokken Alfredo di Lelio i begynnelsen av forrige århundre, fordi hans gravide kone Ines ikke hadde matlyst i det hele tatt.

For at hun skulle få nok næring til seg selv og barnet i magen så blandet Alfredo en kokt pasta med litt smør og en bit revet parmesanost. Han øste over litt kokevann for å gjøre retten litt mer sausete – og voila – en klassiker var født.

Retten er senere blitt en italiensk-amerikansk klassiker etter at de amerikanske Hollywood-skuespillerne Douglas Fairbanks og Mary Pickford forelsket seg i retten på 1920-tallet, og tok den med seg hjem til statene.

Der ble retten en hit blant andre stjerner og kjendiser – som gjerne ville bli som de to skuespillerne.

Fettuccine Alfredo har klart å beholde populariteten, og er – stort seg – å finne på de fleste amerikanske restauranter den dag i dag.


Fargerik vintermat:

Lasagne med røkt laks, safran og grønt

Lei av tung jule- og nyttårsmat, men ennå ikke helt klar for å møte hverdagen? Ukas oppskrift hjelper deg å beholde litt av de siste ukers feststemning samtidig som det blir en liten overgang til mer hverdagslig kost.


Fersk pasta

  • 2 egg
  • 1 eggeplomme
  • 250 g pastamel (gjerne halvparten «00» og durumhvete)

Legg mel i en dunge på benken, lag et hull i midten slik at du får en «vulkan». Knekk eggene oppi, og bland først sammen egg og mel med gaffel, deretter med hendene.

Kna til du får en fast, men samtidig smidig deig som du pakker inn i plast og lar hvile i en halvtime.

Kjevle ut deigen til leiver – enten i pastamaskin eller med en kjevle.

Skjær tjukke strimler til fettucine.

Heng eller legg til tørk i noen minutter før du koker pastaen i rikelig med saltet vann.


Ukas matspalte:

Fersk pasta med nøtte- og rekesmør

Pasta med smør trenger ikke å være fattigmannsføde eller hurtigmat – det kan med noen få enkle grep bli skikkelig festmat.


Fettucine Alfredo

  • Kokt pasta
  • 1–2 ss pastavann
  • 150 g revet parmesan
  • 150 g smør
  • Sort pepper

Kok pasta i fire-fem minutter, eller til den nesten er ferdig. Løft over pastaen i en bolle eller panne. NB! Ikke hell den i et dørslag – da blir pastaen for tørr.

Løft den over med tang eller pastagaffel.

Klikk i smør i terninger, revet ost og øs over med mer kokevann. La smøret smelte samtidig som du rører rundt. Kokevannet vil gjøre at smør og ost forenes til en kremete saus.

Strø over litt finhakket persille om du vil ha litt farge på retten. I glassene vil en god Primitivo eller en Dolcetto passe særdeles godt. Buon appetitio!