Nå knives det om plassene på musikkstudiet i laptop

Musikkonservatoriet har fått inn seks kvalifiserte søkere til laptop-studiet, men tar kun opp én eller to studenter.

KLAR FOR FOREDRAG: Universitetslektor og elektronisk musiker Gaute Barlindhaug skal være lærer for studenter med laptop som hovedinstrument på Musikkonservatoriet. Lørdag holdt han foredrag om musikkteknologi i Rødbanken. Foto: Anna Wangensteen 

nyheter

I desember omtalte iTromsø UiTs planer om å åpne opp for at musikkstudenter skulle få mulighet til å velge laptop som hovedinstrument på det fireårige bachelorprogrammet «fagstudium for musikkutøving».

På dette studiet tas det opp studenter med mange forskjellige hovedinstrumenter. I år er første gang laptop er en av valgmulighetene, på lik linje med klassiske instrumenter som fiolin.


UiT starter musikkstudie med laptop som hovedinstrument

Musikkonservatoriet ser til hitlistene og tilpasser seg en moderne musikkbransje som i liten grad tar i bruk tradisjonelle instrumenter.


– Popmusikk lages på data

Gaute Barlindhaug er universitetslektor ved UiT, gjestelærer ved Musikkonservatoriet og profilert elektronisk musiker. Han forklarer beslutninga om å åpne studiet for laptop med at musikk i dag er i utvikling.

– Det meste av dagens populærmusikk lages på datamaskiner. For dagens musikere er dette et verktøy som er sentralt i den kreative prosessen, forklarer Barlindhaug, som skal være lærer på studiet.

– Studentene vil ta en tradisjonell utdanning med et nyskapende hovedinstrument, sier Jon Marius Aareskjold-Drecker. Han er førsteamanuensis i musikkteknologi ved UiT, og skal være laptopstudentenes hovedlærer på studiet.

– Er dere fornøyd med søkertallene på laptop som hovedinstrument?

– Veldig fornøyde. Vi har seks kvalifiserte søkere som kommer fra veldig varierte bakgrunner, sier Aareskjold-Drecker.


Åpning av Nordlysfestivalen:

Finn ut hva denne høyttalerriggen og nordlysmålinger fra Kilpis har til felles

Nordlys, musikk og teknologi sto på menyen da Nordlysfestivalen åpnet utenfor Kulturhuset torsdag ettermiddag.


Kun plass til én eller to

Opptakskravene til studiet er generell- eller realfagskompetanse, samt en opptaksprøve som består av en teori- og gehørprøve, og et prøvespill. Prøvespillene vil finne sted neste uke.

– Hvor mange studenter på laptop skal det tas opp?

– Hvor mange studenter som tas opp på hvert instrument er en vurdering fra år til år. I år skal i utgangspunktet én til to laptopstudenter tas opp, sier han.

Studieoppstart er i august.


Musikkintervjuet: Vidar Hanssen

– Bølgen av Tromsø-techno skjedde mot alle odds

I flere tiår har Vidar Hanssen vært den røde tråden i Tromsøs elektronika-miljø. Nå kommer utgivelse nummer 200 på Beatservice Records; plateselskapet han startet for å dokumentere byens musikkmiljø.


Skapte nye idealer

Barlindhaug, som gjestet Lørdagsuniversitetet i Rødbanken i helga, har en klar beskjed til dem som mener at datamaskiner ikke hører hjemme i musikkundervisninga: De tar feil.

– Introduksjonen av trommemaskinen på 80-tallet var med å utvikle hip hop og diverse former for elektronisk dansemusikk. Dette er et tydelig eksempel på hvordan aksept for noe som strengt tatt ikke var et instrument i tradisjonell forstand ble viktig for å skape nye musikalske idealer.


Torsdag headliner han Insomniafestivalen – men først vil Jon Hopkins isbade i Tromsø

– Jeg er fascinert av kulden, sier Insomniafestivalens største stjerne.


Flyttet grenser

Tema for Barlindhaugs foredrag var musikkteknologi og støy.

– Ideen om støy kan forstås som en viktig del av musikkens utvikling. Musikken endrer seg ved at reglene for hva som er musikk flyttes, slik at man også inkluderer lyder som var oppfattet som feil og støyende, sier Barlindhaug til iTromsø.

Ifølge lektoren åpnet dette opp for endringer i populærmusikken som bryter med tidligere oppfatninger av både lyd og musikalsk utøvelse.

– Folk tar feil når de sier musikken var bedre før, slår han fast.


Feirer 25 år i musikkens tjeneste med minifestival

Det blir både dansing, røyk og laser på Storgata Camping, under Beatservice Records’ 25-årsdag på lørdag.