Dette er de viktigste sakene på kvinnedagen i år

Søndag skal kvinnedagen markeres på Stortorget.

KVINNEFORKJEMPER: Torill Nustad sier at vern av kvinner på flukt er det viktigste kampspørsmålet for årets 8. mars-demonstrasjon.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

De viktigste politiske sakene på kvinnedagen i år er «internasjonal solidaritet», «retten til selvbestemt abort», «stopp skjønnhetstyranniet nå», «likelønn og handlingsplan mot vold i nære relasjoner i Tromsø». Torill Nustad, leder i 8. mars-komiteen i Tromsø, sier programmet deres er tydelig preget av mangfold.

Bredt program

– I år er programmet bredt, det er 49 organisasjoner som samarbeider med oss. Det er også et mangfold i kvinnene som skal holde appeller, sier hun.


Mange har liten tillit til klima- og kjønnsforskning

En av ti nordmenn har liten eller svært liten tillit til forskning på klimaendringer og kjønnsforskning, viser en undersøkelse.


Nustad mener flere har innsett at kvinners rettigheter angår alle. Derfor tror hun flere organisasjoner samarbeider om 8. mars-markeringen i år.

– Folk har fått øynene opp, flere miljøer har innsett at vi må stå sammen.

På søndag løftes de ulike sakene fram med korte appeller fra ulike kvinner. De som skal holde appeller er fra Amnesty studentlag, Norsk Sykepleierforbund, internasjonal appell, ungdomsappell og Fartun Hussein, som er somalier i Tromsø.

– På søndag skal vi feire rettighetene vi har vunnet, samt stå sammen og kjempe for rettighetene vi krever, sier hun.

Fordommer mot innvandrerkvinner

Fartun Hussein (30), har bodd i Tromsø i åtte år. Hun er leder i foreningen «Somalier i Tromsø». I sin appell skal hun løfte fram utfordringene innvandrerkvinner har, og deres kamp for å bli sett i samfunnet.

Hun sier innvandrerkvinner ofte opplever å bli sett på som et problem, i stedet for en ressurs. De savner et fellesskap, og vil gjerne ut i arbeid, sier Hussein.


Da DNB sendte ut invitasjonen til byens kvinner, lot ikke responsen vente på seg: – Vi håper dette kan bli en liten vekker

Da DNB sendte ut 6.000 invitasjoner til kvinner i Tromsø for å delta på møte om sparing og investering, ble det fullbooka på kort tid.


– Jeg snakker både norsk og somalisk, og kan være med på å senke tersklene og barrierene. Gjennom aktivt brubygging kan ulike stemmer synliggjøres og forståelse økes. Folk har mange fordommer mot innvandrerkvinner, og stemmene deres forsvinner, sier hun.

Fartun Hussein (30) mener folk enda har mange fordommer mot minoritetskvinner.  Foto: Privat

Mange av hverdagsutfordringene til innvandrerkvinner er de samme. Det er vanskelig for mange å forstå hvilke krav og forventninger som stilles i det norske samfunnet. I tillegg opplever kvinnene en del fordommer, og blir diskriminert i arbeidslivet. Det handler ikke alltid om å være ny i landet, eller mangel på språkforståelse, sier hun.

– De er hardtarbeidende, sjenerøse, livlige og flittige kvinner. De kan bidra i arbeidslivet også. Jeg vil å få fram de styrkene og ressursene som bor i dem. Vi er ikke så ulike som man kanskje tror, sier hun.

Støtter man en kvinne og mor til å stå på egne bein, reiser man et helt hus, avslutter hun.