Helsesista og Kirkens SOS oppretter «Psykologpraten»

Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista, starter sammen Kirkens SOS en lavterskel samtaleplattform med psykologer for både barn og voksne.

HELSESISTA: Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista, er utdannet helsesykepleier og har bllitt tildelt 12 priser for sitt arbeid som Helsesista. 

nyheter

– Koronapandemien har ført Norge inn i en unntakstilstand som for mange betyr stor usikkerhet og frykt. Vi ønsker derfor å mobilisere og organisere frivillige psykologer i den krisesituasjonen vi er i nå, sier Engvik i en pressemelding.


Slik planlegger Tromsø-skolene for avgangselevene: – Klart vi har en plan B

De videregående skolene i Tromsø er klar på én ting, elevene skal få vitnemål.


Var ikke i tvil

Ideen om tilbudet «Psykologpraten» startet med at Helsesista var ute på Instagram, blant annet, og etterlyste en døgnåpen chat for barn som ikke har det bra, og en krisetelefon for foreldre som kjenner at det blir for mye. Da fagansvarlig i Kirkens SOS, Lene Hopland Bergset, fikk nyss om at Engvik ønsket å igangsette et slikt prosjekt, var hun snar i å ta kontakt med henne.

– Som krisetjeneste vet vi så altfor godt hvor mye usikkerhet det er i befolkningen nå, og hvor stort behovet er for noen å prate med, og bli møtt med forståelse, støtte og generell rådgivning. Derfor var dette et prosjekt det ikke var tvil om at vi ville bidra til, sier Bergset.


UNN kutter i rusbehandlingen av unge: – En krevende prosess

Avdelingsleder benekter at enheter blir lagt ned, men en sammenslåing skal være aktuelt.


Kirkens SOS vil bidra med å dele sin krisetjenesteplattform, samt praktisk tilrettelegging for gjennomføring. Prosektet har etter hvert også fått pro bono støtte fra Nyby, Zisson og Sprint Consulting.

– Vi er så utrolig glade for at vi har fått til dette, og jeg er enormt takknemlig til alle som har meldt seg som samarbeidspartnere, sier Engvik.

Ikke formell psykologibehandling

Tjenesten er gratis. Engvik ønsker å understreke at dette ikke er et tilbud om formell psykologibehandling eller videre oppfølging, men en samtale med kvalifisert helsepersonell.

– Mange unge er usikre og redde nå. De trenger informasjon, trygghet og å bli møtt med forståelse fra trygge voksne. Mange voksne har det også vanskelig, er usikre og bekymret i denne tiden. Noen står i vanskelige livssituasjoner fra før, noen opplever at det koker over med små barn og/eller større barn hjemme som har ulike behov. Her kan det være til stor hjelp å få en uformell samtale med psykolog.


Stein fikk koronaviruset, men er nå frisk: – Jeg har aldri følt meg så dårlig i voksen alder før

Mot slutten av skiferien i Nord-Italia ble Stein Lekang (66) syk. Da han kom hjem til Tromsø, testet han positivt for koronaviruset.


Frivillig dugnadsinnsats

Nå ønsker Helsesista og Kirkens SOS å rekruttere psykologer som ønsker å bidra med frivillig dugnadsinnsats.

Hvis det er deg, kan du registrere deg via appen Nyby (https://nyby.no/join/s5kcHgHHPLhsxZDfh/er-du-psykolog-som-vil-bidra-til-at-folk-har-noen-a-snakke-med-pa-telefon-og-chat-vi-onsker-a-hore-fra-deg-dersom-du-har-ledig-arbeidskapasitet)