Leder i 17. mai komiteen:

– Feiring blir det uansett. Det er bare fantasien – og koronaen – som begrenser

17. mai-komiteen i Tromsø arbeider med å finne kreative løsninger for en annerledes 17. mai-feiring i år.

DATOEN FLYTTER SEG IKKE: – Datoen flytter seg ikke for oss, så vi har to måneder på å forberede en fantastisk og alternativ 17. mai-feiring for Tromsø, sier leder for 17. mai-komiteen, Eva Lockertsen (fremst til høyre).  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

– Vi har jo innsett at det mest sannsynlig blir en annerledes 17. mai-feiring i år. Selv om vi i det lengste håper at situasjonen vi befinner oss i med korona på et magisk vis skal løse seg, forbereder vi oss nå på en alternativ feiring, sier leder for 17. mai- komiteen, Eva Lockertsen Stenvold.


Politistasjonssjefen bekymret for at kriminaliteten har flyttet seg fra gata og inn i hjemmet

Politiet opplever at det er færre anmeldelser og henvendelser under koronakrisen enn tidligere. Det bekymrer politistasjonssjefen.


Barn, tog og korps

Hun forteller at komiteen har en plan for en såkalt «normal» gjennomføring av 17. mai-feiringa i sentrum, men at de ikke har kommet så langt med den alternative versjonen.

17. MAI-KOMITEEN: Fra venstre: Jack Arne Giæver Nilsen, Ingar H. Wasbotten, Tom Strøm, Bente Holtan Openshaw, Gerd Bjørhovde, Christina Karstad og leder Eva Lockertsen Stenvold.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Når jeg tenker 17. mai, tenker jeg barn, tog, korps og det sosiale. Det er vanskelig å tenke kreativt på hvordan man løser dette med tog og folkemengder uten å kunne være fysisk sammen. Nå ser man jo at folk har blitt veldig kreative på hva man kan løse over nett, som konserter som strømmes og slikt, så det er nok mange muligheter der ute. Det er bare fantasien – og koronaen – som begrenser.


Stenger 60 hoteller i Norge - ett av disse er i Tromsø

Scandic-kjeden – som har 84 hoteller i Norge – stenger i alt 60 av disse som følge av korona-utbruddet. Scandic Grand i Tromsø er ett av hotellene som nå har lukket dørene for publikum.


En annerledes feiring

Stenvold har ledet 17. mai-komiteen i over ti år, og har aldri stått over en større utfordring enn nå.

– Dette er jo noe man ikke kunne ha forestilt seg i sine villeste fantasier. Men vi må jo ha ei markering av dagen – det ville vært trasig ellers. Jeg tenker at det aldri er så galt at det ikke er godt for noe, og at vi kan snu dette til å bli ei annerledes feiring full av positivitet og muligheter.

– Kanskje vi må fokusere mer på de nære ting denne gangen. Hvert år er det jo mange nordmenn som ikke kan være med i gatene og feire fordi de er på sykehus eller lignende, men de feirer jo 17. mai der de er likevel. Feiring blir det uansett, korona eller ikke.


Stengte dører og tomme gater. Slik ser Tromsø ut under koronakrisen

iTromsøs fotograf Ronald Johansen dokumenterer byen mens de fleste holder seg innendørs.


Ta kontakt

Komiteen oppfordrer alle som har kreative ideer om gjennomføring av en alternativ 17. mai om å ta kontakt.

– Vi skal ta kontakt med andre byer og se hvordan de har tenkt å løse dette. Men det er sikkert mange i Tromsø som har mange gode ideer, og de vil vi gjerne høre. Komiteens epostdresser ligger på kommunens nettside. Jo flere hoder som tenker, jo bedre. Datoen flytter seg ikke for oss, så vi har to måneder på å forberede en fantastisk og alternativ 17. mai-feiring for Tromsø.


Nå kommer vannet til å flyte over hele byen – her er Geir råd til deg

Først kom det haugevis med snø. Nå er mildværet i gang for fullt. Er du forberedt?