Ett ord som oppsummerer mars-været: snø

Mars var den tredje våteste måneden siden 1900-tallet.

Det har vært mye snø i Tromsø i mars.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Som de fleste sikkert har fått med seg så var mars måned preget av svært mye snø. Måneden ble med det den tredje våteste måneden siden 1900-tallet, ifølge meteorologikonsulent Odd Ivar Olsen ved Vervarslinga for Nord-Norge.


Stormsenter på vei mot Nord-Norge: – Kan blåse til sterk kuling

Tirsdag vil et stormsenter ankomme Troms: – Det kan nok være lurt å ha snøspadene og snøfreserne klare, sier meteorologen.


- Mars er den tredje våteste måneden siden vi startet målingen i 1920 og det har vært mye snø. Normal nedbørsmengde i mars pleier vanligvis å være 72 millimeter, men i mars var det 181,1 millimeter, sier Olsen.

Stor snømengde

Måneden har vært preget av temperaturforskjeller, mye snø og svært få soldager. Det har vært mer nedbør og mindre sol enn det normalt bruker å være.

Den 28.mars var det våteste døgnet i løpet av hele måneden, med 12,1 millimeter nedbør i løpet av døgnet.


Tromsøværinger er blant bilistene som bruker mest piggdekk

Andelen bilister som velger piggfritt ligger på over 85 prosent flere steder i landet. I Tromsø kommune er det kun 17 prosent som kjører på piggfrie dekk, det samme som fjoråret.


Nedbør og snø måles sammen. At måneden var så våt kan forklares med den store snømengden.

Det la seg mer snø på bakken enn hva normalt gjøres. 17 dager nedbørsdager er normalt for mars, men dette året fikk vi 20 slike dager.

Få soltimer

Det har vært to dager med pent vær i mars, og kun 58 timer med sol i løpet av måneden. Normalt bruker det å være 112 soltimer.

- Det er nesten halvparten av det som er normalt, det skylde mye nedbør og skyer, samt lavtrykk fra vest, som førte til mye vind, sier Olsen.


Skiltmaler maler gratis på butikkvinduer: – Vi skal jo ha et sentrum når dette er over også

I de kommende dagene vil man se emneknaggen #handlelokalt på et økende antall butikkvinduer i sentrum. Skiltmaler Kristian Gundersen (36) er initiativtaker til prosjektet.


Den høyeste temperaturen ble målt 9. mars med 5,8 varmegrader, den laveste temperaturen ble målt den første mars med -8,7 grader.

- Gjennomsnittstemperaturen har vært -1,8 grader, normalt bruker det å være på -2,7 grader. Så det er noe varmere enn det bruker å være, sier han.