En annerledes påske – hva i all verden skal du finne på?

Her er iTromsøs tips og triks til hvordan du kan kose deg i påska; uten hytta, nedrente dører eller en tur ut på byen.

Påskeegg  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

nyheter

På grunn av koronapandemien, må vi i år tenke annerledes på hvordan vi kan feire påske. Du kan ikke dra på hytta i nabokommunen (hvis du er så heldig å ha en), det er ingen skihytter åpne med vafler og kaffe, alpinbakken er stengt, du kan ikke invitere til fest på påskeaften eller en stor familiefrokost første påskedag.


Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Ingenting å melde

Påsketrafikken i Norge er vanligvis synonymt med køer og forsinkelser. I år er det omtrent ingen utfart, melder Vegtrafikksentralen.


Hva i all verden skal du eller dere finne på? Og hvordan kan man feire påske alene samtidig som man er sammen?

Her er noen tips og triks.

1. Påskequiz

Påska blir jo ikke helt den samme uten en påskenøtt eller to å knekke. Digitale videokonferanseverktøy som Teams og Zoom fungerer utmerket til quiz sammen med venner og familie.

Lag en quiz, finn fram spørsmålskort fra brettspill som Geni eller Trivial Pursuit, eller rot fram en myk bok det står «Påskenøtter» på. På Zoom kan man snakke med og se opptil 100 mennesker i samme samtale - hvis du er såpass sosial av deg at du skulle behøve det.


Hva med en firbent kompis i påska? 300 hunder søker faddere

Kan det friste med en sprek og godt trent turkompis til skituren i påska? Eller er en kosevenn i sofakroken noe du heller ser for deg? Nå kan du velge - Tromsø Villmarksenter etterlyser nemlig hundefaddere til noen av sine 300 trekkhunder.


2. Bli med på Friluftrådets påskekonkurranse

Ishavskysten friluftsråd har laget en påskekonkurranse for barn mellom null og 110 år. Print ut aktivitetsbanken og kryss av i skjemaet etter hvert som aktivitetene er gjennomført.

Når du har gjennomført minst 10 aktiviteter, er du med i trekningen av turkart, kompass, sitteunderlag, termoser, spikkekniver, førstehjelpsskrin og sovepose. Det er kun de som bor i Balsfjord, Karlsøy, Tromsø, Lyngen og Storfjord som kan være med i trekningen av premier.


Planlegger for myk gjenåpning av skoler og barnehager

Tromsø kommune planlegger for flere forskjellige scenarier for gjenåpning av skoler og barnehager. Det barn og foreldre imidlertid må forvente seg er at hverdagen vil være helt annerledes enn før korona-krisen.


3. Kahoot

For de som ikke vet hva Kahoot er, er det en gratis tjeneste på nettet hvor man kan lage egne quizer eller prøve quizer som andre har laget. På hvert spørsmål kan man velge mellom fire svar, og man svarer (forhåpentligvis korrekt) ved å trykke på skjermen. Utfordre familie eller venner om å lage Kahoot om morsomme hendelser eller interessante tema, og ha hver deres kveld som quizmaster.

4. Båltur

Ta deg en båltur, eventuelt fyr opp en bålpanne eller grillen i hagen. Er man voksen og/eller forsvarlig, og klarer å holde seg minst to meter unna hverandre, kan man jo til og med invitere en nabo eller noen man liker på en bålkaffe eller en vegetarpølse fra grillen. Uansett hvordan du løser det: Påska blir bedre og humøret på topp med bållukt i håret eller på issen.


Meterologen: Derfor har det vært så få oppholdsdager denne vinteren

Torsdag kom omsider sola til Tromsø etter flere uker med dårlig vær. Her skriver meteorolog Eirik Mikal Samuelsen om hvorfor.


5. Gjem et påskeegg i hagen til en venn

Gjør noe skikkelig hyggelig for en venn, et familiemedlem eller en fremmed. Fyll et påskeegg med noe godt eller noe morsomt, og gjem det i hagen eller i et buskas like ved. Lag en rebus eller et skattekart på hvordan man kan finne fram til herligheten som du legger i postkassa eller på trappa, klistrer på vinduet eller sender på SMS. Her er det tusen muligheter.

6. Se krim sammen med venner og familie - på avstand

Netflix Party tillater deg å se film sammen med andre online, samtidig som du kan nettprate om hva du ser på eller hva som skjedde på dagens skibomtur. Alt du trenger er å laste ned et gratis tillegg til Chrome og dere er klare for en filmkveld sammen - på avstand. Med en god dose fantasi og positiv tankegang, blir det nesten som å sitte sammen i sofaen.

7. Feir bursdag - eller feir livet - sammen på nett

Etter at korona kjørte på med stengte byer og klemløse hverdager, er kafeen, festen og bursdagen flyttet til nettet. Et tips kan være å lukke det vinduet som viser deg selv, så du slipper å kun å stirre på din egen dobbelhake, din nyervevede kvise, eller hvor pen du er fra høyre flanke.

Da kan du heller få med deg hva de andre snakker om eller kjenne på hvor godt det var å se folk smile igjen. Etter to minutter er det ikke kleint lenger heller. Sikre kilder kan fortelle at dette er overraskende koselig, selv for den mer skeptiske sorten mennesker.