Betongarbeiderne Sondre (25) og Vinjar (19) jobber for fullt hele påska

Arbeiderne i Consto tjener godt på å jobbe rød-dager i påska. – Klart det er en motivasjonsfaktor for å jobbe litt ekstra.

VELGER Å JOBBE: Med dårlige muligheter for en normal påske velger Sondre Holmen og Vinjar Sæther å jobbe.  Foto: Håkon Steinmo

nyheter

På byggeplassen på Sør-Tromsøya jobber Sondre Holmen (25) og Vinjar Sæther (19) i Consto med tungt betongarbeid hele påska, i stedet for å ha fri, spise appelsiner og gå på ski. Flere byggeselskaper holder byggeplassene åpne i påska og lar arbeiderne tjene gode penger på å jobbe røddager.

– Nå var det jo begrensa med muligheter i påsken uansett. Man kan jo ikke dra på hytta og værmeldinga var dårlig. Da kan man like gjerne jobbe, sier Holmen.


UiT-forsker har regnet ut konsekvensene av gjenåpning av skoler og barnehager: − Vi har bare én sjanse

Martin Rypdal har regnet ut konsekvensene av gjenåpning av skoler og barnehager i Tromsø. Han er optimistisk, men dersom smittetallene øker tror han strengere tiltak må til.


Sæther, som også vanligvis ville tilbrakt påsken på hytta, sier seg enig i det:

– Når det er så dårlig med muligheter er det like greit å flytte ferien til et senere tidspunkt. Selvfølgelig er det litt kjipt at det ikke blir vanlig påske, men det er vel det som er den store dugnaden alle snakker om. Å få ekstra betalt for å jobbe er ei fin gulrot, sier han.

JOBBER PÅ: 13 arbeidere fra Consto holder arbeidet i gang på Bjerkaker Sjøpark i påsken.  Foto: Håkon Steinmo

I fjæra jobber 13 betongarbeidere fra Consto Nord hele påska med å ferdigstille to av de seks boligblokkene i Bjerkaker Sjøpark. Her jobber de skjærtorsdag, langfredag, lørdag og mandag i påska og får både helligdagstillegg og overtidstillegg.

– Klart det var en motivasjonsfaktor for å jobbe litt ekstra. Vi har jo fortsatt fri på kvelden, så hele påsken faller jo ikke bort uansett, sier Holmen.

Vekk fra hjemmekontor

For driftsleder Odd Henrik Svingen var det også andre faktorer enn helligdagstillegg og kansellerte påskeplaner som gjorde at han ønsket å jobbe i påsken.

– Jeg har jobbet mye på hjemmekontor den siste tiden. Da var dette en fin anledning til å få jobbet litt ordentlig. Jeg synes ikke man for gjort like mye av å sitte hjemme. Nå kan jeg hente meg inn litt å komme i gang igjen. Så kan man jo avspasere og heller ta en ferie med litt flere muligheter når dette koronaviruset er over, sier Svingen

TILBAKE PÅ BYGGEPLASSEN: Driftsleder Odd Henrik Svingen ville jobbe i påsken etter tid med hjemmekontor.  Foto: Håkon Steinmo

Kun arbeiderne med tariffavtale får jobbe på fridagene i påska. Overtiden er frivillig, forteller prosjektsjef Kjetil Grue i Consto Nord, som også er prosjektleder for Bjerkaker Sjøpark.

– Mange arbeidere kan ikke reise bort og må være her i påska, og det er meldt dårlig vær. Da ville de heller jobbe enn å ha fri, sier Grue.


Flokket til drive-in-kinoen på Jekta: – Det er lite som skjer for tiden, så dette var utmerket

Skjærtorsdag hadde drive-in-kinoen sin første visning. TIFF, Aurora Kino Fokus og Audionor AS står bak kinoen på toppen av parkeringshuset på Jekta, som et kulturtilbud i korona-påsken.


Holder hjulene i gang hele påska

Consto bruker påska til å forsere byggingen av de to siste av seks boligblokker på Bjerkaker. Prosjektet med 330 leiligheter koster 800 millioner kroner, og Grue bruker påska til å forsere fremdriften.

– Det er viktig å holde hjulene i gang. Vi kommer frempå i byggeprosessen og er føre var. Ingen vet hva som skjer fremover, og om det blir forsinkelser på leveranser av varer, sier Grue.

PROSJEKTSJEF: Kjetil Grue i Consto Nord. 

– Vi bygger leiligheter der folk skal flytte inn i september. Vi prøver å ligge så langt foran fremdriftsplan som mulig, legger han til.


Olsvik om åpning av skoler og barnehager: – Vi kan håpe på at det ikke skjer utbrudd, men det er ingen garantier

Ørjan Olsvik er helt enig i regjeringens «myke» gjenåpning av landet, men mener en skole umiddelbart må stenge hvis det blir påvist korona-smitte.


På byggeplassen er det strenge hygieneregler for at arbeiderne ikke skal smittes av korona. Spiseplassene vaskes før og etter matpause. Adgangskontrollen er også strengere enn før. Det store fokuset på håndvask og hygiene mener Grue har hatt påvirkning på sykefraværet.

– Vi ser at sykefraværet går ned nå. Kanskje folk er friskere enn vanlig på grunn av all håndvaskingen, sier Grue.