Koronakrisen gir salgsøkning av denne typen bøker: – At vi tjener på at biblioteket har vært stengt er det ingen tvil om

Bokhandlerne i Tromsø har merket en oppgang på salg av barne- og aktivitetsbøker siden koronatiltakene trådte i kraft.

Martin Antonsen, daglig leder på Norli i Storgata. 

nyheter

12. mars gikk myndighetene til verks med sine koronatiltak, som blant annet innebar at bibliotekene skulle stenges.

Det har bokhandlerne fått merke.

– Vi har jo merket at kundene som kommer innom sier at biblioteket er stengt og de trenger bøker til seg selv og ungene. Så at vi har fått noen salg fordi biblioteket har vært stengt er det ingen tvil om, forteller Martin Antonsen, daglig leder på Norli i Storgata.

Han legger til at de opplevde en nedgang i starten av koronatiltakene da turistene, og folk som jobbet i byen, forsvant.

– Deretter har det tatt seg gradvis opp, og de siste ukene før påsken har vært veldig bra.


Tømmes for puslespill: – Det har tatt helt av

Butikkene i Tromsø har den siste tiden opplevd økt etterspørsel etter ulike spill. Sjefene har nå bestilt inn flere pusle- og brettspill, og tror det blir like fort utsolgt denne gangen.


Barneboksalget overrasker ikke

At det er barne- og aktivitetsbøker som det selges mest av får ikke bokhandlerne til å heve på øyenbrynene. De stengte skolene kan være grunnen til det.

– Det overrasker meg egentlig ikke siden det er barn som er hjemme fra skolen og de må slappe av fra skjermer og slikt, sier Synne Stjernstrøm, daglig leder på Ark Jekta.

– Det blir naturlig når man sitter hjemme med barn og det er ganske begrenset med ting man kan gjøre, forteller Lise Hansen, butikksjef på Norli Jekta.


Nå gjenåpner biblioteket, men du får ikke komme inn

Tromsø bibliotek åpner nå for at folk kan hente bøker de har bestilt.


Vil at biblioteket skal åpne igjen

Til tross for at stengingen av biblioteket kan ha vært en faktor for det økte salget hos bokhandlerne, ønsker Antonsen at de snart åpner igjen.

– Det er jo slik at bibliotekkunder er våre beste kunder. De som leser mye trenger nye bøker, og da går de til biblioteket eller til bokhandleren. Når biblioteket er stengt så er det ingen tvil om at det drypper ned på oss, men det er likevel ikke slik at i en ideell verden så hadde biblioteket vært stengt. Jeg ønsker at de skal åpne igjen.