Vil redde veldedighetsfestival med stor digital løsning

Koronaviruset kan stoppe den Tromsøbaserte veldedighetsfestivalen Arctic Hip Hop Jam. Nå vil arrangørene redde festivalen med stor digital løsning.

Jarl-Tore Helmobakk, Bjørn-Tore Hilmarsen, Michal Slonina og Ania Helmobakk jobber med å redde festivalen.   Foto: Saad Chariff

nyheter

I tre år har Dancelab i Tromsø arrangert veldedighetsfestivalen Arctic Hip Hop Jam for barn. Festivalen går over flere dager, og deltakerne får blant annet delta på gratis dansekurs, kino og foredrag. I år hadde arrangørene bestemt seg for å satse enda større. Flere internasjonale artister var leid inn for å undervise.

– Vi hadde gått ganske heftig inn for å sette Arctic Hip Hop Jam på kartet internasjonalt, forteller daglig leder Jarl-Tore Helmobakk.

Så nådde koronapandemien Norge.

Vil ikke gi opp

Da de for tre år siden startet festivalen hadde de bare 40 000 kroner i budsjett, og de klarte det. Per i dag har over 1000 barn deltatt på Arctic Hip Hop Jam. De ville ikke gi opp festivalen de hadde jobbet så hardt for i flere år.

– Vi måtte bestemme om dette skulle knekke festivalen, eller om vi skulle finne løsninger.

De bestemte seg for å tenke nytt.


Gratis hiphop-helg for barn og unge:

Dans og «battles» samler hundrevis i sentrum

Tromsø Arctic Hiphop Jam samler danselystne barn og unge denne helga.


Store stjerner er leid inn

Den opprinnelige planen var at to verdensstjerner skulle konkurrere i en «dancebattle» i nordnorsk natur under midnattssola. De hadde leid inn høyt meritterte dommere som skulle bedømme konkurransen.

– Vi har ordnet en pengepremie på 60 000 kroner. Det er en av de største pengepremiene internasjonalt, forteller Helmobakk.

I tillegg har de leid inn Red Bulls hoved-DJ, DJ Nubonaga til å spille under konkurransen.

– De artistene som har booket billetter til å delta på festivalen får ikke komme inn i landet.

Vil gjøre festivalen digital

For å redde festivalen har de bestemt seg for å gjøre den digital slik at dansestjernene kan delta i «dancebattle» fra stua. DJ-en kan delta fra sitt eget hjem, og det samme kan dommerne.

– Alle dansere rundt omkring i verden er arbeidsledig nå, så vi håper på stor oppslutning, sier Helmobakk.

De håper at mange ønsker å delta digitalt i år, slik at festivalen blir satt på kartet før normal drift i 2021.

– Vi har en ganske kul strategi for promotering, og store dansere med mange følgere i sosiale medier sprer budskapet. Det har begynt å få internasjonal oppmerksomhet fra dansere, så vi ser på det som positivt, sier Helmobakk og legger til:

– Men en digital løsning har aldri blitt gjort før, og det koster mye.


Luna (8) og Emilie (7) lærte nyttige breaketriks: – Dette må vi vise til vennene våre

Tempoet var høyt da «Arctic hiphop jam» gikk av stabelen i gymsalen på Kongsbakken videregående skole.


Teknisk trøbbel

De har engasjert det lokale firmaet Adlevo til å hjelpe dem med den tekniske løsningen. Det er mange faktorer som helst skal klaffe sammen, både DJ-ens musikk, danserne i hver sine stuer og dommernes videoer må henge sammen. Nettverket må være godt nok, og de må bruke en server som tåler trafikken.

– Det er blitt kjørt en grovtest, og de er sikre på at de har klart å eliminere resonansproblemer, så det blir direktemusikk fra DJ-en i Holland, forteller Helmobakk.

At nettløsningen fungerer er avgjørende for å redde festivalen, og dersom det går vil festivalen vare i fem dager fra 20. juni.

– Vi har barn som har gledet seg, og dansere som har trent steinhardt for å «battle». Det er et interessant prosjekt vi holder på med.

Arrangørene ønsker å spre danseglede.  Foto: Privat

Høy prislapp

Prislappen på den digitale dansefestivalen er på hele 156 000 kroner, og de er avhengig av flere sponsorer og støtte for å kunne gjennomføre.

– Vi har søkt om støtte både fra Fritt Ord og Kulturrådet. Vi vet ikke om vi får det, så det er spennende, forteller Helmobakk og avslutter:

– Vi kommer til å klare det, vi skapte en veldedighetsfestival i byen her med 40 000 kroner det første året. Vi finner en eller annen løsning.