Ber turfolk være obs på snøskavler

Med høyere temperaturer øker nå faren for skavlbrudd.

SNØSKAVLER: Slike snøskavler bør skigåere være varsom på. Foto: Dag Furberg Fjeld, Rauma Røde Kors Hjelpekorps 

nyheter

Med godt vær kommer det også med gode skiforhold, men det er også på denne tiden snøskred i form av skavlbrudd kan komme overraskende på.


Unge føler seg mer ensomme under koronakrisen

45 prosent av unge mellom 16 og 24 år føler seg mer ensomme på grunn av koronaviruset, ifølge en undersøkelse Opinion har gjort for Røde Kors.


Denne helgen melder varsom.no om betydelig snøskredfare i Finnmark og Nord-Troms, men det i en rekke andre fjellområder, både i når og sør, er varslet moderat fare for snøskred.

Utløses naturlig

– Skavlbrudd utløses ofte naturlig ved høy eller økende temperatur, eller ved at skiløpere går for langt ut på kanten av et fjell eller høydedrag og dermed øker belastningen på skavlen. Skavler kan knekke 45 grader på skrå innover slik at en trenger ikke å være trygg selv om en står over fast fjell. Hold derfor stor avstand til kanten på topper med store skavler, skriver Tormod Eldholm i Røde Kors Hjelpekorps nasjonale ressursgruppe for skred, i en pressemelding.

Røde Kors ber folk om ikke å gå ut på snøskavler.


Nye hurtigtester for koronaviruset er klare til bruk

Flere hurtigtester som kan finne ut om du har vært smittet av koronaviruset, er nå klare til bruk. FHI tror mange leger vil tilby dette til sine pasienter.


– Ofte kan vind ha ført snømasser langt utover fast grunn, og da havner man i praksis i løse luften om skavlen knekker, skriver Kjersti Løvik, som er landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps, i pressemeldingen.

– Sjekk skredvarselet

Hun har to råd til de som planlegger skiturer i fjellet de kommende dagene.

– Sjekk alltid skredvarselet, men vær også klar over at skavlbrudd kan skje i områder der det ikke er varslet snøskredfare. Sørg også for å ha god avstand hvis du går nedenfor fjell eller høydedrag der snøen har hopet seg opp i skavler så du ikke oppholder deg i utløpssonen for skred. Med god planlegging blir turen som regel alltid både tryggere og hyggeligere, oppfordrer Løvik.