Ny nettutstilling på Rockheim: – Tromsø-scener er med

Bildene i utstillingen skal dokumentere den plutselige situasjonen musikklivet var i etter myndighetene stengte samfunnet, og skal gå inn i Rockheims samling som et historisk dokument.

TOM: Slik ser Verdensteateret ut under koronakrisen. Foto: Gøran Stensrud 

nyheter

Utstillingen heter mitt stille land, og har premiere fredag. Det er fotografier av tomme musikkscener i Tromsø, Bergen, Trondheim og Oslo. I Tromsø er det Gøran Stensrud som har stått for bildene, flere scener fra byen er representert i utstillingen.


De som kunne slått gjennom – og alt som gikk galt

Musikkhistorien er full av beretninger om såkalte «could have beens», band og artister som aldri hentet ut sitt potensial, og som av diverse årsaker forble i undergrunnen eller bare forsvant.


En stille periode

Gjennom utstillingen får man se scenene på en annen måte, vanligvis er lokalene fylt med publikum, artister og masse lys. Noen har omtrent bare forlatt scenen sånn som den sto på siste konsert og dratt, andre har utnyttet situasjonen og totalrenovert.

– Det er mange historier, og utstillingen viser hvordan det er nå i en stille periode. Noen plasser ser helt ugjenkjennelig ut, andre ser helt forlatt ut, og noen har vaska lokalet, hengt opp kablene og det ser superordentlig ut. Alle nyansene er med, det er utrolig kult, sier prosjektleder, Robert Dynes.

De har jobbet i et stort team for å sy sammen prosjektet, og gleder seg til å vise frem bildene på nettutstillingens premieredag.

– Dette prosjektet har vært utrolig morsomt å jobbe med. Tidligere har jeg vært konsertarrangør, men nå fikk jeg jobbe med fotografer, samt jobbe på en helt ny måte å presentere ting for publikum på, sier Dyrnes.


50 tromsøværinger: – Dette gleder vi oss mest til å gjøre når koronakrisen er over

Klemmer, turer med venner, frihet, åpen barnehage og skole, hverdager, store middagsselskaper, konserter, teater, pub og fotball. Det er mye å glede seg til.


Planlagt utstilling

I mars var det planlagt en utstilling med fotograf Andre Løyning, og bildene han har tatt i løpet av de ti siste årene. Så kom koronarestriksjonene, som førte til at Rockheim ble stengt for publikum, da måtte de ty til andre løsninger.

– Vi har utsatt utstillingen hans til høsten, men Løyning er en fyr som ikke klarer å sitte stille. Han hadde en ide om å ta bilder av alle de tomme scenene i Oslo, og det gjorde han. Vi ville ta det er skritt videre, og kom i kontakt med fotograf i Bergen, Trondheim og Tromsø. Slik at vi får vise større deler av landet, sier Dyrnes.

TOMT: Bastard bar. Foto: Gøran Stensrud 

I Tromsø har fotograf Gøran Stensrud tatt bilder av de tomme scenene. Alle fotografene har ulike uttrykk og måter å fotografere på.

– Han har et helt eget uttrykk, hans bilder ligner ikke på de andre fotografenes bilder. Alle er i svart/hvitt, og han bruker aldri blitz eller lys. Som han selv sier, liker han å ta bilder som gir deg et glimt inn i dagboken hans. Det skal være personlig, og hans blikk på motivet, sier Dyrnes.