UiT-forsker har gjort det mulig å se koronaviruset med et vanlig mikroskop – får ny prestisjestøtte fra EU

Balpreet Singh Ahluwalia har utviklet en chip som kan gjøre billige mikroskoper om til supermikroskoper i millionklassen. Nå har han for tredje gang mottatt midler fra Det europeiske forskningsrådet (ERC).

DYRT: Bak Ahluwalia står ett av to nanoskop i Norge. Prislappen var på 1 million euro.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Da Ahluwalia kom til Norge var planen å være her i et par år. Det er 12 år siden.

– Jeg bestemte meg for å bli, det er et nydelig sted, med nydelige folk. Teamet jeg jobber i er stort og internasjonalt, forteller Ahluwalia til iTromsø.


Denne chipen kan revolusjonere medisinsk forskning

Med en enkel silikonchip kan UiT-forskeren Balpreet Singh Ahluwalia gjøre billige mikroskoper om til supermikroskoper som ellers koster millioner.


Forskeren har utviklet en chip som gjøre det mulig å se virus, som for eksempel koronaviruset, gjennom et vanlig, billig mikroskop. Mikroskopene som vanligvis kreves for å se noe så smått som koronaviruset koster omlag 1 million euro. Norge har kun fem-seks slike mikroskop, mens det finnes flere tusen vanlige mikroskop i landet.

SILIKONCHIP: Med denne silikonchipen kan førsteamanuensis Balpreet Singh Ahluwalia ved UiT – Norges arktiske universitet gjøre vanlige mikroskoper om til superhøyoppløselige nanoskoper.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Revolusjonerende forskning

Prosjektet mottok ERC-støtte på rundt 15 millioner kroner i 2013, og 1,5 millioner i støtte fra Det europeiske forskningsrådets «Proof of concept» (PoC) i 2017, denne gangen har de fått nye 1,5 millioner kroner.

Det europeiske forskningsrådet har delt ut støtte til 55 ulike forskningsprosjekter hittil i år, kun ett i Norge.

– Hittil er det bare fire ERC-PoC-godkjente prosjekter i Norge, to av dem har jeg fått. Det er ganske spesielt, og uvanlig for noen i Europa.

Midlene han har fått denne gangen skal gå til å kommersialisere forskningen, som er revolusjonerende ifølge Ahluwalia.

Roser UiT

Da Ahluwalia startet forskningen var det kun et par personer med i teamet, i dag er de nærmere 30 personer fra hele verden.

– Dette er veldig spesielt for Tromsø, det er vanligvis ikke så mange ERC-prosjekter som kommer hit, forteller Ahluwalia og legger til:

– Det er et spesielt sted, og jeg synes det er viktig å påpeke at UiT og Norinnova Technology Transfer har vært veldig støttende for kommersialiseringen av prosjektet.

Han synes det er fint å vite at god forskning kan gi god innovasjon, og håper at prosjektet kan skape arbeidsplasser i industrien i Tromsø.


UiT har funnet alvorlig jodmangel hos unge kvinner i nord – kan føre til redusert intelligens

Forskere ved UiT Norges arktiske universitet har undersøkt jod-statusen både for unge kvinner og for nordnorske gravide kvinner. Funnene bekymrer dem.