Støtteordning til mediene: – Glad for at det endelig kommer noe

iTromsøs sjefredaktør, Stig Jakobsen, er fornøyd med at regjeringen nå kommer på banen med en redningspakke til korona-rammede medier. Han mener imidlertid av nødhjelpa kommer vel sent - og at totalbeløpet kanskje ikke er stort nok.

NOENLUNDE FORNØYD: Sjefredaktør Stig Jakobsen er fornøyd med at regjeringen vil gi kriserammede mediebedrifter støtte, men tror at beløpet på 300 millioner kroner kan være for lite - og at redningspakken kommer lovlig seint.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Kulturminister Abid Raja presenterte regjeringens krisepakke til de korona-rammede nasjonale, regionale og lokale kommersielle mediene under de Nordiske Mediedagene onsdag kveld.

Pakken som vil kunne gi støtte til mediebedrifter som er rammet av koronakrisen er begrenset oppad til 300 millioner kroner.


Presseorganisasjoner skuffet over krisepakken til mediene

Regjeringen foreslår en kompensasjonsordning på 300 millioner kroner for medier som hatt store tap som følge av koronakrisen. Skuffende lite, mener NJ og Ap.


Medier som har opplevd omsetningssvikt som følge av korona-utbruddet vil kunne søke om å få pengestøtte fra Medietilsynet.

Glad for at det endelig kommer en pakke

iTromsøs sjefredaktør Stig Jakobsen er glad for at regjeringen endelig kommer på banen.

– Jeg er glad for at regjeringen foretar seg noe. Det er nødvendig og kjærkomment for mange mediebedrifter ville kanskje vært nødt til å legge ned uten hjelp fra myndighetene, sier han.

300 MILLIONER: Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) vil opprette en kompensasjonsordning for mediene på 300 millioner kroner. Et samlet Presse-Norge har bedt om over tre ganger så mye.   Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Samtidig gir han et stikk til kulturministeren – som Jakobsen mener har halt ut saken i lengste laget.

– Det burde ha kommet en pakke tidligere. Det er fem uker siden Stortinget instruerte regjeringen om å lage en redningspakke for mediene, og det er fare for at det kan være for sent for enkelte mediebedrifter, sier sjefredaktøren.


Bransjeorganisasjonene frykter mediekrisepakken er for liten

Bransjeorganisasjonene er fornøyd med at kulturminister Abid Raja (V) nå presenterer en krisepakke for mediene, men mener 300 millioner kroner ikke er nok.


Jakobsen sier at det kan være at 300 millioner kroner ikke er nok for å berge alle som er rammet av korona-krisa. Redningspakken er tidsbegrenser til perioden mellom 1. mars og 15. juni.

iTromsø vil søke støtte

– Jeg tror ikke at de trange tidene kommer til å være over i sommer. Prognosene som er laget tilsier at samfunnet vil være preget av korona-krisen i lang tid fremover, sier han.

iTromsø har som de fleste andre medier merket av korona-krisen i resten av samfunnet. Annonseinntektene er gått ned, samtidig som den redaksjonelle aktiviteten har vært på minst samme nivå som før utbruddet.

Jakobsen sier at avisa etter alle solemerker vil søke om å få del av støtteordningen.

– Jeg vil anta at iTromsø vil komme til å søke om støtte. Vi er også rammet av korona-krisa som resten av samfunnet rundt oss, sier han.

Regjeringens forslag til støtteordning innebærer at mediebedrifter kan søke om å få opp til 60 prosent av omsetningssvikten dekket av staten. Dette om de har hatt en omsetningsnedgang på minst 20 prosent for nasjonale medier, og minst 15 prosent for regionale og lokale medier. Det er satt tak på hvor mye hver bedrift kan få utbetalt – øvre grense er satt til 15 millioner kroner.