Brøt flaggloven: Kongens utsending hadde bar flaggstang på 75-årsjubileet for freden

Først ved lunsjtider ble det norske flagget heist på fylkesbygget. Et klart brudd på flaggloven, som slår fast at man skal flagge klokka 08.00 på offisielle flaggdager.

INGEN FLAGG I SIKTE: Bildet ble tatt av en forskrekket fotograf, ettersom han ikke kunne se noe flagg på taket hos sjølvaste Fylkesmannen i Troms og Finnmark på frigjøringsdagen 8. mai. Bildet er tatt 11.30, flere timer etter det skal flagges, i henhold til flaggloven.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Troms og Finnmark fylkeskommune og Fylkesmannen for samme fylket glemte å flagge på frigjøringsdagen, som markerer slutten på andre verdenskrig og at Norge ikke lenger var under okkupasjon av tyskerne. 8. mai er offisiell flaggdag, og i år markerer vi 75 år siden krigens slutt.

Mens man både i Norge og mange andre steder i resten av verden markerer freden, var det ikke stort som skilte dette fra en vanlig fredag på fylkeshuset, ut fra flaggstanga å dømme. Der var det nemlig ikke flagget før tre og en halv time etter flagget skulle være heist.

Fylkeskommunen er et regionalt forvaltningsnivå med ansvar for blant annet videregående skole og kollektivtransport. Fylkesmannen i Troms og Finnmark er kongen og regjeringas representant ute i fylkene. I Tromsø deler de bygg, med hver sin flaggstang.

Flaggloven er klar

Flaggloven slår fast:

" 6. Flagget heises i månedene mars til og med oktober kl. 0800, i månedene november til og med februar kl. 0900. Flagget hales ved solnedgang, dog ikke senere enn kl. 2100 hvis solen går ned etter denne tid."

Fylkesordfører Ivar B. Prestbakmo legger seg langflat for feilen, og forklarer hvordan det har skjedd.

– Vi har en avtale med Securitas som har vakthold hos oss, og de har ansvaret med å flagge. De har gjort en feil i dag, enkelt og greit. Det ble etter hvert oppdaget, og rettet opp i, sier fylkesordføreren.

- Uakseptabelt

Securitas har ansvaret for å flagge både flaggstanga foran fylkeshuset, og på taket over bygget hvor fylkesmannen holder til. Begge flaggstengene sto bar fram til rundt 11.30-tiden i dag.

– Det skal ikke skje, og er helt uakseptabelt. Det er et brudd på kontrakten vi har med dem, og de har følgelig fått reprimande.

Fylkesmann Elisabeth Vik Aspaker sitter opptatt i et møte på Fylkesmannens hovedkontor i Vadsø, men skriver i en sms til iTromsø:

- Det er fylkeskommunens driftsavdeling som har ansvaret for flagging utenfor Fylkeshuset. Jeg er på kontoret i Vadsø og kjenner ikke til at flagget i Tromsø kom opp for sent. Generelt vil jeg si at det er viktig at flaggreglene følges. Feiringen av 8.mai - landets frigjøringsdag og veterandag, er en av våre store nasjonale markeringer og da må flagget til topps på alle stenger, offentlige og private, skriver hun i en sms til iTromsø.

Egne nordnorske flaggregler

Det kan for øvrig legges til at Nord-Norge har egne regler for flagging i vintermånedene:

"I fylkene Nordland, Troms og Finnmark heises flagget i månedene november til og med februar kl. 1000 og hales kl. 1500."

Fylkeskommunen er ikke de eneste som har gått på en flagg-bommert de senere årene. Ap-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre fikk i 2013 kritikk for å glemme å flagge på 1. mai, Arbeidernes dag. En dag som er viktig i Ap og fagbevegelsen. Etter den pinlige seansen har Støre pliktoppfyllende heist flagget. Da gjenstår det bare å se om flagget er oppe i tide på fylkesbygget neste 8. mai.