Tromsø-forfatteren Sigrid Agnethe Hansen er valgt ut til nasjonal lesekampanje

I februar debuterte Sigrid Agnethe Hansen (30) med ungdomsromanen «Ser du dette?», en bok om ei jente som opplever at et nakenbilde blir spredd på nett. Utdrag fra boken vil bli lest av over 120 000 ungdomsskoleelever.

Sigird Agnethe Hansens bok, «Ser du dette?», har blitt valgt ut til stor nasjonal lesekampanje for ungdom.   Foto: Privat

nyheter

tXt-aksjonen er Norges største og eldste leseaksjon for ungdom, den har eksistert siden 1997 og over 100 000 ungdomsskoleelver deltar i aksjonen årlig. Utdrag fra flere norske og utenlandske bøker blir valgt ut. Til neste års aksjon vil Hansens bok «Ser du dette?» være én av bøkene ungdommene får muligheten til å lese et utdrag på rundt ti sider fra.

– Det er veldig stas, og det føles veldig stort at så mange ungdommer skal lese fra boken. Over 100 000, det er ganske heftige tall, sier Hansen til iTromsø.

Liker å skrive for ungdom

Hansen, som debuterte med ungdomsromanen i februar, forteller at hun syntes det var gøy å skrive for ungdom.

– Jeg føler meg veldig hjemme i ungdommens tenkemåte og språk, så jeg syntes det var gøy å prøve å skrive for dem, forteller hun og legger til at hun har prøvd å skrive for voksne tidligere.

– Det gikk mye lettere å skrive for ungdom, og det føltes som en mer passende greie for meg.


Tante og nevø kniver om samme litteraturpris

Tromsøforfatterne Ingvild Solstad-Nøis og Morten Wintervold er to av de fire nominerte til årets Havmannpris.


Aktuelt tema

Romanen «Ser du dette?» handler om ei ung jente som får nakenbilde spredd. Et tema Hansen opplever at er aktuelt for ungdommer i dag.

– Man ser jo undersøkelser som viser at det er mange ungdommer som sender bilder, men så hører vi veldig lite om hva som skjer med dem etterpå.


Nå gjenåpner biblioteket, men du får ikke komme inn

Tromsø bibliotek åpner nå for at folk kan hente bøker de har bestilt.


Hansen tenker at det er fint for ungdommer å lese om tema som angår dem, og skjer i deres hverdag.

– Jeg tenker at hvis ungdommer skal lese flere bøker er det fint hvis det er tema føles som at det faktisk kunne skjedd, og som skjer.

Rammet av korona

Boken kom ut rundt samme tid som koronaviruset nådde Norge. Det satte en liten stopper for Hansen, som egentlig ønsket å dra på skolebesøk og biblioteket for å lese høyt fra boken.

– Nå går jo ikke det, men jeg har gjort en del digitale opplesninger. Jeg gleder meg veldig til å møte ungdommene som skal lese boken, og jeg er superspent på hva synes om den.


Oslo-forfatter med roman fra Tromsø: – Jeg tror jeg må ha vært tromsøværing i mitt tidligere liv

Ellen Emmerentze Jervells (29) tilknytning til «Nordens Paris» kommer frem i hennes nye bok «Bra kunst om menn».


Ved hjelp av internett og sosiale medier har heldigvis boken blitt plukket opp likevel, som for eksempel av av tXt-aksjonen hos foreningen !les. Nå skal det snart trykkes opp et nytt opplag av den.

– Aksjonen har litt å si for at flere ungdommer får lest. Det er færre anmeldelser av bøker nå enn før, så man er litt avhengig av at boken klarer å leve sitt eget liv, eller at man jobber selv for å pushe den litt her og der.