Hyret PR-rådgiver fra First House

Hurtigruten brukte PR-rådgiver Anne Solsvik fra First House til å få krisemøte med næringsminister Iselin Nybø. Begge kommer fra partiet Venstre.

HYRET LOBBYIST: Hurtigruten hyret inn PR-rådgiver Anne Solsvik fra First House.   Foto: Ronald Johansen / First House.

nyheter

Hurtigruten har i to måneder arbeidet for å påvirke regjeringen til å gi rederiet korona-støtte. Selskapet hyret i februar inn PR-rådgiver Anne Solsvik fra byrået First House til å bistå selskapet.

Rettelse (11. mai, klokken 20.20): Solsvik ble leid inn av Hurtigruten da selskapets myndighetskontakt Anne Marit Bjørnflaten ble sykmeldt i februar. Bjørnflaten presiserer at Solsvik ble hyret inn for å bistå i selskapets kommunikasjonsarbeid lenge før selskapet ble rammet av koronakrisen. Se hele svaret fra Hurtigruten lenger ned i saken.

Anne Solsvik er tidligere leder av Unge Venstre og var personlig rådgiver for Venstres avtroppende leder Trine Skei Grande. I 2015 gikk hun til First House, og ble i fjor partner i byrået. Ifølge byråets nettside har hun "de siste årene bistått kunder med posisjonering innen myndighetskontakt".

Myndighetskontakt er PR-bransjens ord for lobbyvirksomhet.


Hurtigruten kan tape fem milliarder før jul

Avsløring: Spillet om krise-milliardene

Hurtigruten kan tape fem milliarder kroner i inntekter før jul. Her er historien om selskapets lobbykamp for å overleve.


Solsvik tar kontakt med den politiske ledelsen i Næringsdepartementet tirsdag 17 mars. Der er hele toppledelsen fra partiet Venstre: Næringsminister Iselin Nybø, statssekretær Lucie-Katrine Sunde-Eidem og politisk rådgiver Britt Giske Andersen.

Selv om Solsvik jobber i First House, var hun i fjor fortsatt en del av den indre kretsen i Venstre. På partiets landsmøte hadde både hun og Nybø sentrale verv. Solsvik ble i oktober i fjor hentet inn av partileder Grande for å hjelpe Venstre å evaluere partiets katastrofale valgkamp.

Et halvt år senere er det Solsvik som ber sine partifeller i Venstre om hjelp.

KRISEMØTE: Næringsminister Iselin Nybø (V) er partifelle med Anne Solsvik, og møtte Hurtigrutens ledelse i krisemøte. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix  Foto: Ørn E. Borgen

Får svar på seks minutter

Solsvik kontakter blant annet partikollega og statssekretær Lucie-Katrine Sunde-Eidem i Næringsdepartementet og statssekretær Jorunn Hallaråker fra Kristelig Folkeparti.

«Hei Jorunn og Lucie. Følger opp samtale med Jorunn angående behov for reisegarantier», skriver Solsvik i en e-post 17 mars.

Solsvik gir beskjed om at støtteordningene slik de er utformet ikke hjelper Hurtigruten godt nok. Hun ber staten opprette et "garanti-krisefond" for fremtidige bestillinger fra turister ikke bare for 2020, men også for 2021 og 2022.


Hurtigruten forlenger driftsstansen

Hurtigruten forlenger sin midlertidige driftsstans som følge av koronakrisen, men håper på gradvis oppstart fra midten av juni.


Fredag 20 mars følger Solsvik opp med ny e-post til Sunde-Eidem og ber om et møte med næringsminister Nybø.

– Vi forstår at dere jobber med en reiselivspakke, og vi har noen konkrete innspill vi mener er avgjørende at dere får med skal vi ha en reiselivsnæring som kommer seg på beina igjen. Ber om et møte med politisk ledelse så fort det lar seg gjøre og at det settes av 20–30 min for at vi får med innspill til det videre arbeidet, skriver Solsvik.

E-posten sendes klokken 13.03. Seks minutter senere får hun svar.

– Hei Anne. Fra 17.00 til 17.30 vil vi ha et telefonmøte i dag. Mvh Lucie K.

– Takk igjen for rask oppfølging, svarer Solsvik.

Hurtigrutens ledelse forteller Nybø at rederiet kan tape fem milliarder kroner i inntekter før året er omme, og at selskapet er avhengig av korona-støtte for å overleve.

PR-RÅDGIVER Hurtigruten hyret inn Anne Solsvik som vikar i februar.   Foto: First House

Ble leid inn før krisen

I månedene etter koronautbruddet har Solsvik kontakt med toppledelsen i fire departementer.

Anne Solsvik i First House forteller at hun har vært innleid av First House i flere måneder, også før korona-krisen inntraff.

– Jeg har vært engasjert i Hurtigruten siden februar på grunn av sykemelding i selskapet. Da er det naturlig at man i en situasjon, har oppfølgingen for selskapets del, sier Solsvik.

– Hvilke vurderinger har du gjort med tanke på dobbeltroller når du forsøker å påvirke partifeller i Venstre?

– Jeg tenker det er ryddigst at du snakker med Torleif (Ernstsen, finansdirektør i hurtigruten).

– Men hvilke refleksjoner gjør du deg om dobbeltroller som lobbyist og opp mot partifeller i Venstre?

– Jeg har ikke tenkt å gå inn på det, sier Solsvik, og henviser igjen til Hurtigruten.

Hun legger også til at partimedlemskap er et privat anliggende, og at det ikke er ulovlig for ansatte i kommunikasjonsbransjen å være medlem i politiske partier.


Regjeringen endrer regler: Hurtigruten kan få støtte

Hurtigruten kan likevel få koronastøtte etter at regjeringen varsler regelendring.


Venstre-politikere vil ikke kommentere

Verken næringsminister Iselin Nybø (V) eller statssekretær Lucie-Katrine Sunde-Eidem vil stille til intervju om saken. Kommunikasjonsrådgiver Lotte Nilsen Brudevoll i næringsdepartementet skriver i en e-post at hun kan siteres på følgende:

«Hurtigruten er en viktig aktør som er direkte rammet av korona-krisen, så det er naturlig at de har kontakt med både Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet om situasjonen. Departementet har ingen kommentar til ansettelser og engasjement i Hurtigruten.»

FORNØYD: Finansdirektør Torleif Ernstsen i Hurtigruten sier selskapet er fornøyd med Solsvik.   Foto: Hurtigruten

Hurtigrutens finansdirektør Torleif Ernstsen sier Solsvik ble hyret inn på grunn av en langvarig sykmelding i selskapet.

– De fleste som jobber med politikk og samfunnskontakt har en bakgrunn fra politikk, enten du jobber med kommunikasjon, innen mediene eller med myndighetskontakt. Det har også Anne, sier Ernstsen.

– Anne begynte hos oss på fulltid allerede i februar, altså i god tid før koronakrisen traff Norge og verden. Vi er veldig fornøyde med jobben hun gjør som vikar, sier Ernstsen.