Ingrid-Andrea (19) er norgesmester i filosofi: – Gøy å få anerkjennelse for noe man er interessert i

Ingrid-Andrea Gabrielsen (19) kan tittelere seg som Norges beste tenker. Nå skal hun delta i OL i filosofi.

NORGESMESTER: Ingrid-Andrea Gabrielsen (19) kan tittelere seg som norgesmester i filosofi.  Foto: Privat

nyheter

19-åringen, som er inne i sitt siste skoleår på Kongsbakken videregående skole, måtte gjennom to runder med oppgaveskriving før hun fikk beskjed om at hun hadde vunnet NM i filosofi.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk høre at jeg vant. Jeg må innrømme at jeg ikke hadde forventet å vinne. Det føltes veldig fjernt ut da jeg skjønte at jeg hadde vunnet. Jeg tenkte at det sikkert var mange flinke folk i Norge som også deltok, så jeg var ikke forberedt på å vinne, sier Gabrielsen til iTromsø.


Nå åpner Vitensenteret igjen, men ikke for alle

Mandag kunne Vitensenteret gjennomføre en delvis åpning for læringssultne ungdommer.


– En tekst man husker

Det er filosofiforeningen for videregående skole som er i regi av norgesmesterskapet. Gabrielsens vinnertekst baserte seg på et sitat av den britiske filosofen Simon Critchley.

– Teksten handler om minoritetsgrupper og folk som er litt utenfor i samfunnet. De har gjerne et bedre utgangspunkt til å kunne stille store spørsmål. Når de er liten så stiller de spørsmål til seg selv, som hvorfor de ikke passer inn og hvorfor man ikke er som alle andre, og da får man trening i å kunne stille større mer samfunnsrettede spørsmål, forklarer 19-åringen.

Juryen begrunnet hvorfor Gabrielsens tekst vant slik:

«Besvarelsen er en dypt original tolkning av Simon Critchleys sitat. Kandidaten illustrerer tilnærmet perfekt innholdet i sitatet med et konkret og personlig eksempel på en måte som maner til refleksjon også hos leseren. Dette er en tekst man husker. Juryen var dypt imponert over både dybdeforståelsen og formidlingen av den forståelsen. Teksten diskuterer ikke andre filosofers synspunkter, noe som kunne trukket ned, men teksten viser såpass høy grad av selvstendig og klar tenkning at leseren sitter igjen med følelsen av at ingenting mangler. Veldig bra jobba!»

– Jeg ble veldig giret da jeg fikk mailen om juryens begrunnelse. Det er veldig gøy å få anerkjennelse og ros for noe man er interessert i og liker å gjøre. En ting er når man får ros på noe man ikke liker, men det er noe helt annet å få anerkjennelse på noe man liker, sier 19-åringen.


Barnevernet i Tromsø har merket stor nedgang i antall henvendelser sammenlignet med i fjor

Barnevernet melder at de har sett en nedgang i antall bekymringsmeldinger sammenlignet med i fjor, men forteller at det blant annet skyldes et rekordhøyt antall meldinger i 2019.


– Vissvass

Gabrielsen er glad for at hun fikk muligheten til å skrive om et tema som hun bryr seg om.

– Jeg har lest teksten i ettertid og er veldig fornøyd med den. Da jeg leverte den syntes jeg egentlig det bare var noe vissvass, men jeg tror det var fordi jeg satt så dypt inne i teksten.

Naturlig nok liker hun å reflektere over store spørsmål.

– Jeg er glad i å stille spørsmål som er vanskelig å svare på. Ting går veldig fort og jeg føler man har svaret på alt. Det er mye som er oppdaget, men jeg synes det er interessant å stille spørsmål rundt ting som ikke er funnet ut av ennå, forteller Gabrielsen.


Slik reagerer sjefene i kommunen og fylket på revidert nasjonalbudsjett: – Ikke mye å heise flagget for

Verken kommunen eller fylkeskommunen blir beroliget for fremtiden etter revidert statsbudsjett ble lagt fram.


OL hjemmefra

Nå er Gabrielsen kvalifisert til OL i filosofi som går av stabelen fra 28. til 31. mai.

– Jeg synes det høres litt rart og flåsete ut. Jeg hadde jo ingen tanker om å vinne NM. Jeg syntes bare det var gøy å delta. Det er gøy å få oppgaver som får meg til å tenke. Da får jeg utfordret meg selv til å kunne formulere meg selv. Samtidig er det litt rart å konkurrere i å tenke, men det er et interessant konsept.

Opprinnelig skulle konkurransen avholdes i Slovenia, men på grunn av koronakrisen blir deltakerne nødt til å løse oppgavene hjemmefra. Det gjør ingenting for Gabrielsens del.

– Opplevelsesmessig hadde det vært fint å dra til Slovenia, men det er også digg å sitte hjemme og spise Smash mens man løser oppgaver, sier hun og ler.