Hvalsafariselskap ventet på redningspakke – ble slått konkurs

Stephanie Milne har drevet med hvalsafari for turister i Tromsø og er hardt rammet av koronakrisen. Kemneren slo selskapet hennes konkurs før hun fikk muligheten til å søke om statlig nødhjelp.

Turistbedrifter har blitt hardt rammet av koronakrisen. Illustrasjonsbilde.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

E24: Den kanadiske marinbiologen Stephanie Milne (39) kom til Norge med sin norske ektemann og startet for noen år siden selskapet Wild Seas, som blant annet har tilbudt hvalsafari til turister i Tromsø.

Milne forteller at hun fikk beskjed fredag 15. mai om at selskapet ville bli slått konkurs. Samme dag la regjeringen fram kompensasjonsordningen som er spesielt rettet mot sesongbedrifter.

Sesongbedrifter har inntekter som er ujevnt fordelt utover året, og kan ha behov for ekstra tilskudd ettersom de er sårbare for omsetningssvikt i høysesongen.

Ordningen for disse selskapene åpner i juni, og selskapene kan da søke støtte for de tre foregående månedene.

Milnes selskap er blant dem som har måttet vente for lenge før ordningen kommer på plass. Hun reagerer på at selskapet ble slått konkurs før hun hadde muligheten til å søke støtte.

– Det har vært en berg-og-dalbane av følelser siden pandemien startet, sier Milne i en telefonsamtale med E24.

– Vi har ikke mottatt noe støtte fra myndighetene, på tross av at vi ble tvunget til å stenge ned. Det er årsaken til at vi gikk konkurs.


Turistbedrift slått konkurs

Turistbedriften Wild Seas er slått konkurs med en gjeld på 1,8 millioner kroner.


Bortkastede penger

Milne forteller at de har brukt mye penger på regnskapsfører og at de har arbeidet hardt med å gjøre regnskapet klart for å søke om støtte, noe som har medført høye kostnader.

– Det viste seg å være til ingen nytte, ettersom vi ikke fikk en sjanse til å sende søknadene før konkursbegjæringen kom. Hadde vi visst at vi ble tvunget til å stenge ned før vi hadde fått sendt søknadene, ville vi ha spart oss for mye jobb og penger, sier Milne.

Milne mener kommunen burde ha ventet med å slå selskapet konkurs til etter fristen for å søke om krisestøtte går ut og dermed gi dem muligheten å få tilgang på redningspakken.

– Det var å strø salt i såret å gi beskjed om konkursen samme dag som regjeringen la fram kompensasjonspakken for sesongbedrifter. Det er hardt å bli fratatt det vi har skapt og lidenskapen vår, uten å ha muligheten til å slå tilbake, sier hun.


133.000 flypassasjerer forsvant fra Tromsø

Nær ni av ti flypassasjerer forsvant fra nordnorske flyplasser i april.


Et vanskelig år

E24 skrev mandag om den nye krisepakken til sesongbedrifter, som blant annet er avgrenset til virksomheter som driver helt eller delvis utendørs. Sp og Ap kritiserer utendørs-kravet og at krisepakken fortsatt ikke er åpen for søknader. De mener pakken bør utvides og forlenges.

Wild Seas-saken viser at sesongbedrifter kan gå over ende på tross av at virksomheten foregår utendørs, slik regjeringen krever for å gi ekstra støtte. Den viser også at sesongbedrifter risikerer å bli slått konkurs av det offentlige mens de venter på den nye krisepakken.

2019 var et vanskelig år for selskapet, og det ble preget av at et fartøy mistet en propell, og en båt sank, så kapasiteten i høysesongen var redusert.

– Vi klarte å få alt på plass, og var på vei opp igjen, men så kom pandemien, sier Milne.

Milne forteller at det vanligvis har kommet inntekter fra reservasjoner for sommeren i februar, mars og april. I fjor lå dette på om lag 1 million kroner i de tre månedene, mens det i år ble kun 75.000 kroner.

Selskapet permitterte sine ansatte, men blant de seks som er ansatt året rundt, er det også noen som ikke er nordmenn, og dermed ikke hadde rett på dagpenger ved permittering.

– Det virker veldig rart at de betaler for at vi ikke skal ha folk i jobb. Om vi hadde fått lønnsstøtte kunne vi i det minste ha brukt våre ansatte til å planlegge i den vanskelige tiden, ser Milne.


Bevilger halv million kroner til ekstra sommermarkedsføring av Tromsø

Da effektene av korona-viruset slo til for fullt gikk reiselivsbransjen i Tromsø fra ekstremt høyttrykk til full stans og akutt krise. Bransjen har etterlyst nødhjelp fra de lokale myndighetene, men denne har de - så langt - måttet se langt etter.


– Ingen ekstra hjelp

Wild Seas omsatte for 5,6 millioner i 2018. På konkurstidspunktet hadde det 6–7 ansatte. Selskapet har drevet med «glamping» på øya Skrova i Lofoten, i tillegg til hvalsafari på Skjervøy i Troms. Kundene har i hovedsak vært besøkende turister sommer- og vinterstid.

– Vi har ikke fått noe ekstra hjelp, på tross av at vi ikke har den samme likviditeten som veletablerte selskaper. Små selskaper som viser et potensial burde ikke bli ignorert gjennom denne krisen. De trenger utvilsomt mer støtte enn veletablerte selskaper, sier hun.

Milne peker på at selskapets kreditorer som i hovedsak er andre små selskaper, også rammes ved at de ikke får pengene sine tilbake.

– Ved å ikke la oss komme tilbake på beina, vil andre selskaper som sliter, slite enda mer. Kreditorene kunne vært mer forståelsesfulle, men hovedproblemet er at inntektene forsvinner, sier Milne.