Jens Johan Hjort ferdig som leder i Advokatforeningen - her er rollen han ser fram til å dedikere seg til nå

Tromsøs eks-ordfører er ferdig som leder i Advokatforeningen, og nå skal han bruke tida på å være bestefar for sitt første barnebarn: – Endelig!

FRA BOSS TIL BESTEFAR: Advokat Jens Johan Hjort ser fram til å være farfar for sitt nyfødte barnbarn, nå som han er ferdig som leder i Advokatforeningen.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Hjort har siden 2016 vært leder av Advokatforeningen, i tillegg til å være partner i advokatbyrået Rekve Pleym & Co. Forrige uke valgte de en ny leder.

– Årsaken til jeg gir meg er egentlig gitt: Vi har et maks antall år en leder kan sitte, og så langt har vi kommet. Jeg har spøkt litt med at jeg kunne tenke meg å ta en ugandisk Museveni-variant, og endre spillereglene for å kunne gjenvelges i det uendelige. Men jeg har da altså avstått, sier Hjort.

Torsdag i forrige uke gjennomførte han sitt siste hovedstyremøte, hvor han ble takket av.

UiT-svindelsaken: Jens Johan Hjort var styreleder da Festspillene i Nord-Norge ble svindlet for 780.000 kroner

Festspillene i Nord-Norge ble offer for en e-postsvindel i 2017 og endret interne rutiner i etterkant for å sikre at noe lignende ikke skulle skje igjen.


– Foreningen består av advokater som jobber på for at folk skal få rett. Ofte fremheves advokater som tjener veldig mye, men det store flertallet av advokater er i en helt annen lønnsklasse. Og mange jobber på fri rettshjelp-satser, som tilsvarer relativt ordinære lønninger, men de jobber for dem som er svakest stilt i samfunnet.

Debatt:

En varslet skandale

Med den ene hånden gir politikerne innbyggerne i Norge stadig flere rettigheter. Med den andre fratar de dem muligheten til å kreve sin rett. Før eller siden måtte det gå galt. Et utarmet rettsapparat kan ikke over tid ivareta rollen som en kritisk og uavhengig statsmakt.


– Forsvarer rettsstaten

Hjort trekker fram særlig én viktig seier for Advokatforeningen i hans tid ved roret:

– Måten vi har satt dagsorden i korona-perioden. Det har vært en god del spørsmål knyttet til å suspendere helt grunnleggende rettssikkerhetsgarantier for rettsstaten. Der har Advokatforeningen forsvart disse garantiene, og bidratt til at korona-lovgivningen har fått et ganske annet og smalere virkeområde enn den ellers ville ha hatt.

Årsaken til at de har lyktes er tillitsvalgte advokater i foreningen som har gjort en iherdig innsats, mener Hjort.

Tromsø-advokat sterkt kritisk til koronaloven: – Har preg av panikk og manglende oversikt

Brynjar Østgård tror Regjeringens foreslåtte kriselov vil bryte Grunnloven.


– Her har foreningen og tillitsvalgt-apparatet i foreningen gitt veldig gode høringsuttalelser på ekstremt korte frister. Foreningen er den fremste talsperson for rettsstaten og rettsprinsipper. Og det er jeg stolt av.

Jens Johan Hjort om den nye koronaloven: - Rokker ved hele maktfordelingsprinsippet

Leder i advokatforeningen og Høyre-mann, Jens Johan Hjort, er særdeles skeptisk til den nye loven.


Skal være bestefar

Hjort er ikke i tvil om hva som skal få hans oppmerksomhet nås om han er ferdig i Advokatforeningen:

– Jeg skal bruke tiden på mitt splitter nye barnebarn. Jeg ble farfar 11. mai til lille Johanne. Så jeg har ingen andre planer enn å fortsette å være advokat, og å vie så mye tid til farfar-rollen som mulig. Dette har jeg ventet lenge på, og så nå, endelig!

Hjort er boblende av entusiasme, og slår fast:

– Jeg håper å ta mest mulig del i barnebarnas oppvekst.

Anne Berit Figenschau (H) varsler comeback – vil bli ordfører for Høyre i 2023

Hun takket nei til å stille som ordfører for ett år siden. Nå har hun bestemt seg, og vil lede Høyre til valgseier i 2023.


Wessel-Aas tar over

Det er den kjente advokaten Jon Wessel-Aas som overtar som leder av Advokatforeningen. Han overtok etter kampvotering mot Kristin Veierød. Hjort mener begge ville vært svært godt egnede kandidater.

– Det var et valg mellom to ekstremt dyktige advokater. Så dette ble som å hoppe før Wirkola eller Maren Lundby. Det er godt å være sikker på at foreninga er i de beste hender fremover.