Slik oppsummeres mai-været: Færre soltimer, lav temperatur og snø som ligger lenge

Mai måned vil for tromsøværinger kanskje trolig huskes som veldig snørik. Historiske tall viser likevel at vi ikke har hatt så veldig mye å klage på.

SNØ: Mai måned blir kanskje mest husket for at det ennå var snø på Grunnlovsdagen. Her fra da Selnes skole øvde seg på å gå i tog.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

I mai 2020 kunne Norsk Klimaservicesenter rapportere om at Tromsø fikk 215.4 soltimer i mai måned. Ser man historisk på det er dette den 29. beste maimåneden vi har hatt siden 1961.

Det er likevel et godt stykke opp til vår beste maimåned, hvor det ble registrert hele 380.5 soltimer i 2013. På den andre siden av statistikken var året 1990, da det bare ble registrert 79.3 soltimer.

– 218 soltimer er det som er normalen i mai måned, så vi havnet litt under i år, forteller Ola Bakke Aashamar, statsmeteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge.


Ketil gjettet riktig i snøfritt-konkurransen: – Nei, kor i nasen?!

1. juni forsvant snøen ved målestaven på Vervarslinga, og dermed ble iTromsøs snøkonkurranse avsluttet.


Kald måned

Ser man på middeltemperaturen, ser det ut til at årets mai har vært en av de kaldere månedene. I år ble middeltemperaturen på stusslige 4.4 grader.

Dette er den 35. varmeste maimåneden som har vært siden 1961.

Det er faktisk under halvparten av middeltemperaturen som ble målt i 2013, da middeltemperaturen for mai måned lå på 9.1 grader. Likevel var ikke årets maimåned like ille som i 1965, da middeltemperaturen var på knappe 2 grader.

– Her er det 4.8 som er normaltemperaturen for mai, så det var ikke så veldig langt under i år, sier Aashamar.

– Tromsø endte litt under normalen både på temperatur og antall soltimer i mai måned. Er det en sammenheng mellom de to?

– Nei, det er litt mer tilfeldig. Temperaturene handler mest om hvor man får luftmassene fra, men det er klart at sterk solinnstråling gir varme. I tillegg har snøen ligget veldig lenge, noe som gjør at det blir kaldere lokalt.


Snø stopper reinflytting – reineier ber folk ta hensyn

Mye snø hindrer reineierne å flytte dyrene til sommerbeite i Tromsdalen. Dermed blir flokken igjen i Malangen i sommer. Reineierne håper likevel å unngå konflikt.


To uker med nedbør

Årets maimåned kan heller ikke skryte noe særlig av nedbørsstatistikken. I år ble det nemlig registrert 14 nedbørsdøgn i løpet av mai måned. Det er faktisk den 9. dårligste maimåneden siden 1961.

Det var likevel et stykke opp til den verste maimåneden, som var i 1989. Da ble det nemlig registrert hele 22 nedbørsdøgn. De beste maimånedene Tromsø har hatt, altså de med færrest nedbørsdøgn, fant sted både i 1972 og 1995 da det ble registrert 3 døgn med nedbør.


Planlegger flere toaletter i friluftsområder: Setter opp utedo med solcellepanel til 80.000 kroner

Snart trenger ikke toalettrengende tromsøværinger å gjøre fra seg i lyngen når de er på stranda i Sandvika. Der skal det nemlig settes opp et sol-do til nærmere 80.000 kroner.


Sen snødybde

Denne maimåneden var også mye preget av snø. 13. mai var datoen med mest snø. Da viste målestokken hele 130 cm. Det har riktig nok smeltet en god del i løpet av den siste halvdelen av måneden, og 1. juni ble det offisielt snøfritt i Tromsø.

Når man først er inne på snø, kan man ikke unngå å nevne den legendariske vinteren i 1997. Det året har også den høyeste snødybden i løpet av mai måned, hvor man 1. mai hadde en snødybde på hele 226 cm.

Det som var karakteristisk med vinteren i år var at det kom veldig mye snø på slutten av årstiden. Det merkes ved at Tromsø hadde den største snødybden 6. april 2020, da den viste hele 169 cm. Det er riktig nok ingenting sammenlignet med vinteren 1997 da det ble målt 240 cm 29. april.

– Det er ofte litt tilfeldig med tanke på værsystemer, men det er klart at det kan komme en del snø i mars og april. Det tar ofte tid før luftmassene kjøler seg ned, og is rundt Svalbard og Nordpolen utbrer seg mest i mars og april måned. Da blir lufta kald og man kan få kraftig bygevær som gjør at vi får store snømengder sent på vinteren, sier Aashamar.