Samfunnet gjenåpner samtidig som smittetallene synker – dette tror UiT-forskeren er grunnen

Samtidig som samfunnet sakte gjenåpner, og begynner å gå tilbake til en form for normaltilstand, har det ikke blitt registrert ett smittetilfelle i Tromsø siden 17. mai.

SESONGAVHENGIG: UiT-forsker Martin Rypdal tror koronaviruset kan være sesongavhengig, og at det kan få et oppbluss til høsten.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

En ny dansk studie, omtalt i Politiken, viser at det kan være såkalte superspredere som står bak store deler av smitten, de aller færreste tilhører denne gruppen. Superspredere kan ifølge UiT-forsker Martin Rypdal være mennesker med veldig stor kontaktflate.

– Det kan være i miljø der det er aktivitet som sprer mye smitte, om russen, fotballsupportere og andre grupper med mennesker, eller folk som er veldig mobile og reier mye og treffer mange, forteller Rypdal.

Dagens tiltak kan være nok

Selv om samfunnet sakte gjenåpnes er det fortsatt noen tiltak som fortsatt er intakt. For eksempel at vi ikke lenger samles i store folkemengder eller at énmetersregelen fortsatt gjelder.

– En hypotese er at de tiltakene som fortsatt er på plass kan være nok til at supersprederne ikke sprer så mye som de ville gjort ellers, forteller Rypdal og legger til:

– I enkelte land har en del av supersprederne blitt smittet tidlig, og dermed har smittetallene sunket.


Lenge til flokkimmunitet i storbyene

Antallet koronasmittede i verdens storbyer er langt under det antallet som trengs for å oppnå flokkimmunitet.


Sesongavhengig smitte

Rypdal tror at det at vi går inn i sommermånedene også kan være grunnen til de synkende smittetallene.

– Det er sommer, og smitten kan være sesongavhengig. Vi har for eksempel en tydelig influensasesong, det er ikke utenkelig at det er en temperaturkomponent her og at viruset kan smitte mer når det er kaldt.

I tillegg peker han på at vi i takt med at det blir varmere er mer ute der viruset smitter mindre.

– Vi ser at episenteret har flyttet seg til der det er vinter, det er en annen mulig forklaring. Vi forventer kanskje at det skal komme et nytt oppbluss her til høsten.

Kan ha kommet for å bli

Rypdal tror koronaviruset kan ha kommet for å bli.

– Uten en vaksine så tror jeg veldig mange er enige om at det blir noe vi har i samfunnet vårt, da vil jeg tro det er en sesonggreie, men vi vet lite foreløpig, sier han.


Nordmenn flest tror ikke at koronaviruset gir langvarig klimaeffekt

På kort sikt tror to av tre nordmenn at koronaviruspandemien vil redusere de globale klimautfordringene. På lang sikt er saken en annen, ifølge undersøkelse.


– Kan det bli som influensa, at man i samfunnet rullerer på å ha det?

– Dette vet vi lite om, men når vi ser på dødstallene er dette noe annet enn det vi er vant med. Influensa er snillere fordi vi har hatt det så lenge, og vi har en viss immunitet mot det. Det som driver influensa er at vi får nye varianter når viruset muterer.

Mye er usikkert

Hvordan viruset utvikler seg er det ingen som kan si helt sikkert, det eneste vi er at vi vet mer nå enn vi gjorde 12. mars.

– Det er veldig mye som fortsatt er usikkert. Det som er veldig gledelig, som ingen visste, er hva som ville skje nå som vi har begynt å åpne – og det er at det ikke har skjedd noe, sier Rypdal.

Han tror grunnen er at vi har klart å holde R-tallet lavere enn én, dersom tallet nå skulle krype over vil en ny bølge trolig bruke lang tid.

– Vi er i en god situasjon, siden vi har klart å slå det ned. Det gjør smittesporingsarbeid enklere, man kan jobbe med å håndtere lokale utbrudd på en annen måte enn hvis det hadde vært smitte overalt.


Tromsø får fire av ti korona-kroner. Det er like mye som 10 andre nordnorske byer til sammen

Her kan du sjekke hvilke steder som har tapt mest inntekter og får mest koronastøtte. – Det har blitt tøffere, sier Anton Heijbel, daglig leder i Pukka Travels.


Nyt friheten

Uten et eneste smittetilfelle i Tromsø siden 17. mai kan Tromsø i teorien være smittefritt innen få uker. Akkurat i tide til sommerferien, der hele befolkningen skal på norgesferie. Nord-Norge er et hett reisemål, og Tromsø vil trolig ha mange norske turister innom i løpet av sommerferien.

– Bør vi bekymre oss for at smitten øker i Tromsø når hele Norge skal feriere på kryss og tvers av landet?

– Man kan alltids bekymre seg, men jeg tenker at nå har vi gjort en stor dugnad for å komme dit vi er nå. Da kan vi nyte friheten vi har fått, og fortsette å være flinke. Så får vi være forberedt på å gjøre en dugnad til høsten igjen, sier Rypdal og legger til:

– Det er viktig at befolkningen ikke blir utslitt. Utover høsten må vi være forberedt på et oppbluss, forhåpentligvis blir det lite og kan håndteres lokalt.


Reiseliv:

Denne «artigkaren» skal lokke søringer nordover i sommer

44 prosent av turistene som vanligvis kommer til Nord-Norge hver sommer - det vil si utlendingene - vil holde seg hjemme i år. Nå håper Nordnorsk Reiseliv at «hullene» skal fylles av reiselystne nordmenn - og til sin hjelp har man hentet inn en virtuell vert som skal skryte av, og informere om, landsdelen.