Slik reddet Kåre-Bjørn (74) den gode praten mellom pensjonistene

«Det Runde Bord» består av medlemmer fra 72 til 96 år, men de lar seg ikke stoppe av tekniske utfordringer. Mye takket være Kåre-Bjørn Kongsnes.

På bildet fra det største bildet og videre til venstre: · Arnljot Næss, Frank Myreng, Karl Jacob Dons, Kjell Arnesen, Karl Wilhelm Sirkka, Tore Hansen. Knut Sørensen var ikke med på dette bildet, men med på møtet.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

De siste ukene har samfunnet begynt å nærme seg en normaltilstand, der mange har kunnet møte venner, kollegaer og bekjente på byen for en pils eller en kopp kaffe. Men for den eldre garde, som befinner seg i risikogruppen, er dette fremdeles mindre lurt å gjøre.

Det gjelder i høyeste grad for medlemmene av «Det runde bord», som består av pensjonister fra 72 til 96 år. Derfor har «ridderne» gått fra «Det Runde Bord» på SAS-hotellet til digitale videomøter fra hvert deres hjem.


Leos Lekeland åpner dørene igjen, men barna får ikke klemme Leo helt ennå

Gjester må booke seg inn på forhånd og det blir ingen barnebursdager med det første.


Samtalene har endret seg

Lederen for videotreffene er Kåre-Bjørn Kongsnes (74). Fra huset sitt i Reinen styrer han videosamtalen med mer eller mindre planlagte temaer tre ganger i uka.

iTromsø er på besøk på mandagens videotreff, der åtte av medlemmene har koblet seg på for å prate om dagsaktuelle saker.

– Har samtalene endret seg etter at dere tok overgang til video?

– Replikkene smeller nok raskere da vi var sammen ved bordet på SAS-hotellet. Etter at vi gikk over til video, har samtalene endret karakter med litt mer dypere samtaler, sier Kongsnes.


Polaria varsler masseoppsigelser: – Trist om det går over ende

Direktør Anne Grete Johansen er spent på om det neste halvåret vil gi inntekter og støtte fra regjeringen som kan berge akvariet.


– Han har vært et godt barnebarn for oss

I starten av møtet er det bitte litt teknisk trøbbel.

– Hører du meg? Jeg ser i hvert fall meg selv, sier en av medlemmene.

Utenom det går det tekniske knirkefritt for «ridderne». Det skal Kongsnes ha mye av æren for, som i hele sitt arbeidsliv har jobbet med databransjen.

– Vi må takke Kåre-Bjørn for at vi har fått til dette. Han har vært et godt barnebarn for oss alle, sier Knut Sørensen (80).

Kledelig ydmykt gir gruppas datakyndige æren til det praktiske videoprogrammet Easymeeting, som er et Tromsø-selskap som leverer videokonferanser.

– Vi må jo bruke det lokale, sier Kongsnes med et smil.

Kloke hoder

Pensjonistene prater tidvis i munn på hverandre, men de gjør sitt ytterste for å vise respekt og la en ha ordet om gangen. Det er på sett og vis forståelig, fordi det er mange temaer som skal diskuteres, samt at det er mange kloke hoder på møtet som har mye å si.

Det er også stor spennvidde når det kommer til yrkesbakgrunnen til medlemmene, der gruppa blant annet består av tidligere skolesjefer og suksessrike bedriftsledere.

– Mange av Ridderne av Det Runde Bord er personer som har deltatt aktivt i utviklingen av samfunns- og forretningslivet i Tromsø gjennom flere tiår. Derfor er det naturlig at tema som drøftes får en både politisk og økonomisk vinkling og vurdering, sier Kongsnes.

NEST ELDST: Kjell Arnesen er nest eldst av medlemmene i Det Runde Bord. Her er han avbildet i sin egen stue med iPaden med alle møtedeltakerne på skjermen.   Foto: Ronald Johansen

– En god erstatning

De aller fleste av pensjonistene er rundt 80 år, mens de to eldste er Karl Jakob Dons (96) og Kjell Arnesen (93).

Til tross for deres høye alder, har de full kontroll på det teknologiske.

– Da vi hadde det første møtet i midten av april, så var Karl Jakob og Kjell de første til å koble seg på, sier Kongsnes.

Kjell Arnesen sier at videomøtene er en god erstatning.

– Det er veldig fint at vi kan videreføre tradisjon og opprettholde kontakten, sier Arnesen.

– Men vi ser fram til å møtes igjen, legger han til.